Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-05-20, 13:58   #4
wiolqn
Zakorzenienie
 
Avatar wiolqn
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 3 185
GG do wiolqn
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Deser zebra (Faza I)
czas przygotowania: 10minut mieszania, kilka godzin tezenie
2 duże jogurty naturalne
Żelatyna (porcja na 1 litr)
Aromat waniliowy lub wanilia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy mielonej
20-25 tabletek słodzika (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru)

(ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw)

Kawe parzymy w malej ilosci goracej wody dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu, zawsze zelatyne do wody anie odwrotnie) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Powoli wlewamy do 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.

Reszte zelatyny, 10 tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego rozpuszczamy w neiwielkiej ilosci goracej wody. Wlewamy do drugiego jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.

Gdy obie masy będą miały konsystencję bardzo gęstej śmietany nakładamy warstwami obie masy do salaterek uważając,żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Czekoladowe cos Faza II
czas przygotowania: 10 minut, pieczenia: 5minut

kilka jajek (dalam 4)
slodzik
aromat waniliowy
kakao (dalam na oko, moze lyzke)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
dzienna dawka otreb (3 lyzki)
ewentualnie troche bialego sera

Zoltka utrzec z 2-3 lyzeczkami slodzika i aromatem, dodac kakao rozpuszczone w odrobinie cieplego mleka lub wody, otreby i proszek do pieczenia i ewentualnie rozkruszony ser (dalam 1/3 kostki). Bialka ubic na sztywno z 5 lyzkami slodzika. Dodac lyzke bialek do masy zoltkowej, wymieszac energicznie. dodac reszte bialek i mieszac bardzo delikatnie aby piana nie opadla. Wstawilam w misce do mikrofali na (chyba) 5 minut na maksymalna moc(700). Po wyjeciu odwrocilam miske do gory nogami na talerz i zostawilam do lekkiego przestudzenia. Potem tylko wyjac z miski i gotowe. Wychodzi takie piankowe, czekoladowe cos.

Pasta tuńczykowa Faza I

1 łyżka przyprawy w płynie Maggi
1 łyżka protomajonezu lun jogurtu naturalnego
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100g białego sera
1 posiekana cebula
sól, pieprz

tuńczyka odsączyć i połączyć z serem, rozgnieść widelcem; dodać majonez i cebulę; doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. pasta można smarowac placki z otrębów


Flaki Faza II PW

1 kg flaków wołowych
włoszczyzna
2 kostki rosołowe
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
gałka muszkatołowa
majeranek

Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min, odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych. Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości (okolo 3 godziny) uzupełniając wodę. Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku, majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej rozmieszanej w zimnej wodzie.

Tort serowy na zimno Faza I
składniki na tortownicę o średnicy 20 cm

6 serków 0% po 150 g
6 jajek
żelatyna
kawa rozpuszczalna
kakao (dodac tylko na II fazie)
aromat waniliowy lub rumowy
cynamon
słodzik

3 łyżeczki żelatyny rozpuscic w pół szklanki wrzącej wody.
Polowe Białek z odrobina soli ubijc na sztywna pianę. Żółtka zmiksowac dodając słodzik, 6-8 łyżeczek, serki, dodac letnią żelatynę i aromat, zmiksowac. Jezeli nie jest dostatecznie slodkie mozna dodac słodzik. Dodac pianę i wymieszac delikatnie, tak aby wszystkie składniki sie połączyły. Wlac do tortownicy, 20 cm średnicy i wstawic do lodówki. Gdy lekko zastygnie, powtorzyc czynnosc z reszta jajek i serków, z tym, że żelatyne rozpuscic w pół szklanki gorącej kawy. Mozna dodac troche kakao, dla koloru. . wlac masę do tortownicy, na wierzch poprzedniej masy. Gdy zastygnie posypac cynamonem.

Mozna zrobic blat bezowy na spod:
5 białek
słodzik przeznaczony do pieczenia i gotowania

Białka ubic z odrobina soli na sztywna piane. Podobno nalezy ubijac na najniższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodac słodzik. Wlozyc do piekarnika nastawionego na 80 stopni na 2 godziny.

Rolada szpinakowo-lososiowa Faza II PW

1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
4 jajka
dwa serki homogenizowane lub twarog chudy wymieszany z jogurtem
łosoś w plastrach 400g
czosnek lub chrzan

Szpinak udusic na patelni, dodac chrzan lub czosnek (zalezy ktora wersje wybierzemy), sól, pieprz. odsączyc na sitku i przestudzic. Dodac zółtka do szpinaku. Białka ubic na sztywno dodac delikatnie do szpinaku. Wylac na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek posmarowac serkiem i na to ulozyc łososia tak aby pokrył całość. Zwinac jak roladę i zawinac ściśle w folię do żywności. Wlozyc do lodówki na kilka godzin.

BUŁKI KUKURYDZIANE Faza II P
4 sztuki

3-4 łyżki SKROBII kukurydzianej,
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka otrąb
pół serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego (tyle ile trzeba do wyrobienia ciasta)
kilka słodzików- 5-6-7
aromat lub ziola

Wszystkie skladniki wymieszac i odstawic na 5 minut.Przelozyc do pojemniczkow. Wstawic do mikrofali na 5 minut

Refleksja: buleczki wychodza bardzo smaczne, moze troche za slodkie jak na kanapki wiec mozna dodac mniej slodzika.

PIZZA Faza II P (lub PW zalezy od dodatkow)

1 lyzka SKROBII kukurydziana
Drożdże (uzylam lyzeczke sypkich)
cieple mleko lub woda do zagniecenia ciasta
troche otrebow przennych i owsianych (znowu sypnelam troche, moze po 2 lyzki)
jajko
lyzeczka slodziku
dowolne dodatki
koncentrat pomidorowy

Drozdze rozpuscic w odrobinie cieplego mleka/wody z dodatkiem slodzika. Odstawic w cieple miejsce az na powierzchni utworza sie pecherzyki. Dodac do skrobii, otrab, dodac troche wiecej cieplego plynu do wyrobienia ciasta. Ma byc nie za suche i nie za rzadkie. Odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia.Nie rosnie tak jak typowe ciasto drozdzowe ale troche sie podniesie.
Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, ulozyc dowolne dodatki (daje tylko miesko i niskotluszczowa mozzarelle na faze protein lub warzywa) ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C czas trudno mi okreslic. Ja robie ja tez w mikrofali. Spod pieke na maksa (700) przez 3 minuty, smaruje koncentratem, dodaje dodatki i wstawiam na kolejne 3 minuty. Z mirofalii nie jest tak chrupiaca.

KURCZAK PO CHIŃSKU Faza II PW
1 podwójna pierś z kurczaka
mieszanka chińska mrożona
pieprz
kostka rosołowa
koncentrat pomidorowy

Piersi pokroic na drobne kawałeczki, obsmażyc na teflonowej patelni bez tłuszczu. Kiedy się zrumienią wlac dodac wode, przykrywajac je do polowy. Dodac kostkę rosołową, mieszankę chińską mrożoną.Dusic pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Dodac koncentrat pomidorowy (ilość zależy od upodobań) pieprz ewentualnie zioła prowansalskie.
Chwile poddusic pod przykryciem





Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Photo3832.jpg (77,3 KB, 2554 załadowań)

Edytowane przez wiolqn
Czas edycji: 2010-03-11 o 09:13
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując