Wątek
:
Zupy.
Podgląd pojedynczej wiadomości
2006-03-30, 10:06
#
77
nafie
Wtajemniczenie
~ZUPA CZOSNKOWA Z GRZANKAMI~ NAJPYSZNIEJSZA NA ŚWIECIE !!! i strasznie prosta !!!!
Palaszuje ja doslownie litrami
kiedy dostalam ten przepis od Babuni w ogole nie chcialam tego zrobic - zupa czosnkowa? nie wierzylam ze to bedzie takie pyszne !!!!
no to juz przechodze do konkretow - JESLI JA WYPROBUJECIE BLAGAM NAPISZCIE JAK WAM SMAKOWALA !!!!!!!! wbrew pozorom nie jest zbyt ostra
Przepis troszke wydaje sie dlugi ale to dlatego ze chcialam Wam wszystko dokladnie opisac
Skladniki na mniej wiecej 4 osoby
-
2 kostki rosolowe
lub bulion
-
2 poltluste serki topione
(takie jak sprzedaja w tych zlotkach - kosteczki takie! chyba z 1 zł kosztuje - najlepiej jakis zwykly - bez dodatkow typu tylzycki lub edamski
- kawaleczek
boczku
lub pokrojonej w kosteczke kielbaski (tak do smaku ile kto woli)
- 12 zabkow
czosnku
(ja zawsze daje cala glowke)
- maslo lub oliwa do podsmazenia grzanek
-
kasza manna
- chlebek na grzanki
- moze byc szczypiorek ale nie musi (ja nie uzywam)
WYKONANIE
zagotujcie 2 litry wody.
I wrzucacie do tego po kolei:
- pokrojony drobno boczek (lub kielbaske)
- kostki rosolowe
- dwa serki - po kawaleczkach i
dobrze mieszac zeby sie rozpuscily
- to troszke trwa
- czosnek w plasterkach ALBO sprasowany - ja zawsze go wyciskam - wtedy zupa jest bardziej aromatyczna
- i teraz dodajemy kasze manna -
NA KAZDA OSOBE PO JEDNEJ CZUBATEJ LYZCE
!!! czyli dla zupy na 4 osoby wsypujemy 4 - najlepiej ja rozprowadzic wczesniej w zimnej wodzie zeby sie kluchy nie porobily albo wsypywac bezposrednio do zupy ale po troszku energicznie mieszajac
- i tak sobie ja pogotowac na wolnym ogniu z 10-15 min
na osobnej patelni przygotowac grzanki - chleb w kosteczkie podsmazamy na maselku najlepiej
na koniec mozna posypac zupe juz na talerzach szczypiorkiem i dokladac sobie grzaneczki
i.. smacznego !!!!!
napiszcie czy smakowalo
Pokaż profil użytkownika
Wyślij prywatną wiadomość do nafie
Znajdź więcej postów nafie