2006-06-05, 06:22
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania Dietetyczne.
to ja dam jeszcze mojego omleta ze szpinakiem 
Zdrowy omlet ze szpinakiem idealny dla odchudzających się i ćwiczących
Jest bardzo smaczny, zdrowy i zapycha na baaaardzo długo Polecam dziewczynom na diecie (całe danie ma około 200kcal) i ćwiczącym (dostarcza bardzo dużo białka).
Omlet:
-7 białek
-dowolne przyprawy (u mnie sól, pieprz, bazylia, oregano)
Białka z przyprawami ubijamy trzepaczką. Patelnie teflonową lekko przecieramy olejem i wylewamy na to nasze białka. Na małym ogniu smażymy kilka minut aż omlet będzie lekko brązowy od spodu i będzie łatwo odchodził od patelni Odwracamy go na druga stronę (ja używam do tego talerza ) i potem zrzucamy na talerzyk.
Farsz szpinakowy:
-pół paczki mrożonego szpinaku
-troszkę szczypiorku
-ząbek czosnku
-przyprawy (duuuużo soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, sos sojowy)
Szpinak wrzucamy na patelnie, dolewamy troszkę wody na dno, dorzucamy przyprawy, zmiażdżony ząbek czosnku i szczypiorek. Czekamy aż szpinak się rozmrozi a potem aż woda odparuje. Powinniśmy otrzymać wilgotną papkę Próbujemy czy smak nie jest zbyt mdły (szpinak nie ma za bardzo smaku więc musimy naprawdę dobrze go doprawić).
Farsz wyrzucamy na połowę omletu, składamy go na pół i smarujemy lekko ketchupem i posypujemy odrobiną poszatkowanej cebuli.
Dla osób nie liczących aż tak bardzo kalorii polecam dodanie do farszu 100g białego chudego sera (100kcal) lub startego sera żółtego (dużo kalorii )
Smacznego!!
|