Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Królik..macie ciekawe przepisy?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-09-28, 11:53   #5
marti*
Raczkowanie
 
Avatar marti*
 
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: Wroclaw (chwilowo San Francisco)
Wiadomości: 127
Talking Dot.: Królik..macie ciekawe przepisy?

Mam przepyszny przepis na kroliczka

KROLIK ZE SLIWKAMI W CZERWONYM WINIE

1,5-2 kg królika , 20 dag boczku , 20 dag suszonych śliwek bez pestek , sloiczek czarnych oliwek , but. wytrawnego czerwonego wina np Chianti (lub ocet winny) , kieliszek koniaku , swiezego tymianku , łyżeczka rozmarynu , listek laurowy , swieza bazylia, sól, pieprz , czosnek

Rozkruszony listek laurowy wymieszać z rozmarynem, tymiankiem, bazylia. Oczyszczonego i pokrojonego na porcje królika natrzeć przyprawami, ułożyć w misce, i zalac calego czerwonym winem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnego dnia umyć śliwki, zalać winem, pozostawić na godzinę. Boczek pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na wolnym ogniu z dodatkiem zabka czosnku. Gdy się zrumieni, wyjąć plasterki, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć kawałki królika poczym przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, boczek, podlać marynatą, oprószyć solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu lub w piekarniku w 180 stop. Czarne oliwki włożyć do duszącego się królika. Po godzinie dodać wydrylowane śliwki z winem i dusić jeszcze 20 minut. Na 10 min przed koncem dodac kieliszek koniaku. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Gotową potrawę ułożyć na półmisku, posypać posiekana natką pietruszki, udekorować sałatą. Podawać z pieczonym ziemniakiem faszerowanym smietana, serem zoltym i szczypiorkiem
marti* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując