2005-05-25, 18:33
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: wyprobowane przepisy
Oo no to sie cieszę, ze smakuje 
Łazanki z kapustą
Jesli chodzi o same kluseczki to można kupic gotowe, lub zrobic tak jak na makaron ale pociąć w kwadraciki 2cm.
Co z kapustą? No to tak:na 1/2 kg kapusty, potrzebujemy duzą cebulę (ja robię na oko) Cebulę należy posiekać i podsmazyc/zeszklić. Przełozyc do rondla i dodać poszatkowaną kapustę, wlać szklanke rosołu, gotować do miękkości. Ja przyprawiam vegetą, odrobiną cukru, pieprzem i pieprzem ziołowym. Mozna tez dorzucić kminku lepiej działa na trawienie. Ugotowana kapuchę mieszamy z ugotowanymi łazankami. Jesli trzeba będzie podgrzać, np na drugi dzień to odradzam bezposrednio na ogniu bo łatwo przypalic, więc mikrofalówka lub piekarnik.
Więc składnikami tak na prawdę jest kapusta, cebula i kluseczki. Takie tanie danie 
A teraz ciasto:
Placek ucierany z owocami BARDZO DOBRY !!!!!
3 jajka 3 łyżki śmietany 0.5 kostki margaryny 2 szklanki mąki
0.75 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem, rozpuścić margarynę, mąkę pomieszać z proszkiem. Wszystkie składniki wymieszać i wylać na blaszkę. Na ciasto poukładać owoce.
(taką porcję robię w wąskiej podłuznej foremce, podwójną porcję w standartowej prostokątnej, owoce nadają się wszystkie i w kazdych ilościach. Zdażyło mi się nie raz ze ciasto sie zwarzyło, a po upieczeniu było ok i urosło. Ostatnio zapomniłam o takim szczególiku jak proszek do pieczenia wiec dosypałam juz do wylanego na blaszke ciasta i w niej wymieszałam, urosło )
|
|
|