Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Bdg.
Wiadomości: 2 275
|
Dot.: Dania Dietetyczne.
Kilka nowych przepisów, źródło shape:
Omlet z szynką z indyka
165kcal, 23g białka
Składniki: 3 białka jajek, łyżka wody mineralnej, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pieprz, 3 cienkie plastry szynki z indyka*, łyżka płatków migdałowych, świeże zioła: natka, tymianek lub bazylia.
* zamiast szynki możesz użyć także piersi z kurczaka, odrobiny łososia albo tuńczyka.
Przygotowanie: Wymieszaj białko z wodą, szczypiorkiem oraz szczyptą pieprzu i pokrojąną w plasterki szynką. Rozgrzej patelnię wlej mieszankę, zmneijsz ogień i pozostaw omlet, by się ściął. Na koniec posyp go płatkami i udekoruj ziołami.
Frittata z brokułem
110kcal, 18g białka
Składniki: 3 białka jajek, łyżka wody mineralnej, pieprz, 3/4 szklanki różyczek brokuła (ok. 100g), średni pomidor, 5 suszonych grzybów
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temp. 180oC. Ugotuj grzyby w 1/3 szkl. wody przez ok. 10min. Wymieszaj białka z wodą. Dopraw pieprzem i wlej do małego naczynia żaroodpornego. Rozłóż w białkowj masie różyczki brokuła i pokrojone przyby, przykryj i pierz 15-20min, aż fritatta się zetnie. Odstaw do wystygnięcia i z jedz z lasterkami pomidora.
Ziołowa sałatka z cukinii
240kcal, 3g białka
Składniki: mała zielona cukinia, 1/2 średniego pomidora, mała czerwona cebula, łyżka mieszanki przypraw do sosu sałatkowego "zioła ogrodowe" Knorr, po łyżce wody i oliwy, płaska łyżeczka majonezu light
Przygotowanie: Pokrój cukinię w cienkie podłużne plastry, a cebulę i pomidora - w kostkę. Wymieszaj mieszankę przypraw z oliwą, wodą i majonezem. Polej sosem warzywa na 30min. przed podaniem.
Sałatka z plastrami indyka
220kcal, 39g białka
Składniki: 200g mieszanki sałat, np. frisee, radicchio, rukoli, łyżka octu winnego, łyżeczka mieszanki przypraw do sosu sałatkowego "śródziemnomorskiego" Knorr, łyżeczka wody, łyżeczka oliwy, 150g piersi z indyka, pieprz, sół, granulowany czosnek, łyżka rzeżuchy.
Przygotowanie: Umuj i osusz sałaty. Wymieszaj ocet, mieszankę przypraw, wodę , oliwę, polej sosem sałatę i odstaw na 30min. Oprósz indyka solą, pieprzem oraz czosnkiem i smaż na patelni do grilowania lub piecz na grilu po 3-4min. z każdej strony. Pokrój mięso w plastry, rozłóż na sałacie i udekoruj rzeżuchą.
Kolorowa sałatka z łososiem
450kcal, 40g białka
Składniki: 1/2 główki karbowanej sałaty, łodyga selera naciowego, mała bulwa kopru włoskiego, łyżka mieszanki przypraw do sosu sałatkowego "balsamico" Knorr, łyżka wody, łyżka oliwy, 150g filetu z łososia, sól i pieprz, 2szt. anchovies, 4 rzodkiewki pokrojone w cieniutkie plasterki
Przygotowanie: Umyj sałatę, osusz i rozdrobnij. Pokrój w cienkie paski selera i koper włoski, dodaj do sałaty. Wymieszaj ocet, mieszankę przypraw, wodę, oliwę i polej sosem warzywa, odstaw na 30min. Oprósz lososia solą, pieprzem, pokrój w kostkę i podsmaż bez tłuszczu na patelni ok. 6-8min. Połóż rybę na sałatce, dodaj anchovies i posyp całość plasterkami rzodkiewki.
Smacznego
|