Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Blogi o odchudzaniu, przepisy na zdrowe i dietetyczne dania itd.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-06-26, 21:16   #373
agnieszka k
Zakorzenienie
 
Avatar agnieszka k
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Wypłoszewo
Wiadomości: 3 576
Send a message via Skype™ to agnieszka k
Dot.: Dania Dietetyczne.

Pomidorowy cud (45 kcal)

Składniki na 6 porcji:
• 1 l soku pomidorowego
• 3/8 l wody mineralnej
• sok z 1 i 1/2 cytryny
• duża marchewka
• kawałek selera łodygowego
• 3 łyżeczki sosu worcester
• szczypta soli morskiej
• łyżeczka posiekanej natki
• szczypta pieprzu cayenne
• kostki lodu

Marchewkę i seler oczyścić, umyć. Wycisnąć sok w sokowirówce. Dodać pozostałe składniki, miksować w mikserze ok. 30 sek. Napój rozlać do szklanek, włożyć kostki lodu. Szklaneczki z drinkami dowolnie udekorować. Podać natychmiast.
---------------------------------------------------------
Surówka wielokolorowa (45 kcal)

nieduża główka kapusty
• dwa pomidory
• po pół pęczka koperku i grubego szczypioru
• cebula
• dwa ogórki małosolne
• kilka rzodkiewek
• po ćwierć strąka żółtej i czerwonej papryki
• ząbek czosnku
• trzy łyżki oliwy
• pieprz
• sól

Kapustę pokroić w jak najcieńsze długie makaroniki, wypłukać, osączyć na sicie. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekaną zieleninę. Pomidor pokroić w grubą kostkę lub kliniki, ogórki w ćwierćplasterki, rzodkiewki w talarki, a paprykę w cienkie paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Tuż przed podaniem wszystkie składniki wymieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
---------------------------------------------------------------
Kwaśnica po żywiecku (50 kcal)

• 750 g kapusty kwaszonej
• 800 g schabu z kością
• 250 g włoszczyzny
• 2 cebule
• 10 g suszonych grzybów
• ząbek czosnku
• pieprz
• sól

Schab, obraną włoszczyznę oraz grzyby zalać 6 szklankami wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z garnka i oddzielić od kości. Kapustę i pokrojoną w kostkę cebulę udusić osobno w niewielkiej ilości wody. Ugotowane grzyby pokroić w paski. Podzielony na porcje schab oraz pozostałe składniki włożyć do odcedzonego wywaru, doprawić czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, zagotować. Podawać z ziemniakami.
------------------------------------------------------------------
Pasta z mięsa gotowanego (55 kcal)

Składniki na 4 porcje:
• 200 g cielęciny bez kości
• 50 g włoszczyzny bez kapusty
• vegeta

Mięso ugotować z włoszczyzną z dodatkiem vegety, odcedzić, ostudzić, zemleć lub zmiksować ( łącznie z włoszczyzną ). Doprawić do smaku vegetą. Jedna porcja ( 63 g ) zawiera 55 kcal.
-------------------------------------------------------------------
Minestrone (55 kcal)

2 litry wywaru warzywnego lub mięsnego
• 2 marchewki
• 3 łodygi selera naciowego
• duży por
• 2 cebule
• duża puszka białej fasoli
• 30 dag włoskiej kapusty
• 3 ziemniaki
• nieduża cukinia
• 2 pomidory
• liść laurowy
• kilkanaście posiekanych listków bazylii lub łyżeczka suszonej
• 2 łyżki posiekanej natki
• 2 łyżki tartego parmezanu
• 2/3 szklanki ryżu
• 4 łyżki oliwy
• ostra papryka
• sól

Warzywa umyć, marchewkę oskrobać, cebulę i ziemniaki obrać, z łodyg selera ściągnąć włókna, z kapusty wyciąć głąb, obciąć czubki cukinii. Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę, seler i por - w plasterki, kapustę poszatkować. Cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie i razem z przygotowanymi warzywami wrzucić do wrzącego bulionu. Dodać liść laurowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Po godzinie wsypać do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię, ryż, natkę i bazylię, gotować jeszcze przez pół godziny. Na kilka minut przed zdjęciem zupy z ognia dodać fasolę (nie odcedzoną) i obrane ze skóry, pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawić do smaku solą, papryką i ewentualnie przyprawą do zup. Na talerzu posypać parmezanem.
----------------------------------------------------------------------------
Rybne tymbaliki (60 kcal)

50 dag filetów z ryby morskiej, np. z dorsza lub mintaja
• duża marchewka
• cebula
• 20 dag zielonej fasolki szparagowej lub groszku (może być z puszki lub mrożony)
• cytryna i sok z połowy cytryny
• 3 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka
• 4 łyżeczki żelatyny
• liść laurowy
• ziele angielskie
• natka pietruszki
• pomidorki koktajlowe
• sól
• pieprz

Namoczyć żelatynę w połowie szklanki wody. Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka. Dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, włać bulion i gotować 15 minut. Włożyć rybę oraz fasolkę szparagową lub groszek. Miękkie warzywa i rybę wyjąć na talerz, a wywar przecedzić, wymieszać z napęczniałą żelatyną, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. W kokilkach układać pokrojoną rybę, marchewkę i groszek lub pokrojoną na nieduże kawałki fasolkę (warzyw z puszki oczywiście nie trzeba gotować, wystarczy je odcedzić). Zalać gęstniejącą galaretą, wstawić do lodówki. Gdy galareta całkiem stężeje, zawartość miseczek wyłożyć na półmisek, udekorować pomidorkami, zieleniną i pokrojoną na cząstki cytryną.
__________________



Essence mania trwa


agnieszka k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując