2007-08-19, 11:03
|
#446
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 36
|
Dot.: Dania Dietetyczne - przepisy
dziewczyny mam dla was pare pysznych i niskokalorycznych przepisów 
1).WEGETARIAŃSKIE KOTLECIKI
Składniki:
1/3 szkl.bułki tarta
jajko
pieprz, sól, (może być także oregano, przyprawa do kebaba, inne wedle uzania)
pomidor (drobna kostka)
pół papryki (drobna kostka)
cebula (pół-plasterki)
olej
Sposób przyrządzania:
Podsmażyć cebulę, następnie paprykę, później dodać na patelnię pomidora. Gdy wszystko będzie miękkie zdjąć z patelni. W międzyczasie wymieszać bułkę z jajkiem i doprawić przyprawami. Następnie wymieszać z podsmażonym warzywami. Smarzyć na patelni z niewielką ilością oleju.
2).PYSZNY OMLET ! 
Składniki:
2 jajka
1 łyżka jogurtu naturalnego
kropelka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania:
Utrzepać jajka z jogurtem.
Na rozgrzaną patelnię z kropelką oliwki wlać powstałą masę.
Smacznego! 
3).OMLET GRZYBOWY
Składniki:
jakieś grzybki
2 cebulki
3 jajka
0,5 szklanki mąki
olej
przyprawy wg. uznania: sól, pieprz, wegeta, zioła itp.
Sposób przyrządzania:
- czyste i pokrojone grzyby gotujemy przez 10 min. w wodzie z dodatkiem przypraw, odcedzamy
- grzyby podsmażamy z pokrojoną cebulką, dodajemy przyprawy
- z białek ubijamy pianę, powoli dolewamy żółtka, dodajemy mąkę i przyprawy, dodajemy grzyby z cebulką i delikatnie mieszamy
- omlet smażymy na rozgrzanym oleju, na słabym ogniu po obu stronach, łącznie przez około 10 minut
4).ZUPA Z CZERWONEJ PAPRYKI
Składniki:
6 czerwonych papryk (lub słoik marynowanych)
2 cebule
1/4 chili
1/5 litra bulionu
1/2 szkl. soku pomarańczowego
1 limonka
tabasko (ostrożnie z ilością)
świeża kolendra
przecier pomidorowy
oliwa do smażenia - nie może być extra virgin (do sałatek)
Sposób przyrządzania:
Oczyścić paprykę ze skórki. Jeżeli używasz papryki konserwowej, powinna być już oczyszczona, w przypadku świeżej należy zwęglić skórkę na ogniu a następnie oskrobać nożem. Pokroić.
Poszatkować cebulę i wrzucić na oliwę.
Dodać paprykę, przecier oraz chili i smażyć na średnim ogniu aż wszystko zmięknie.
Zalać bulionem, dodać sok pomarańczowy i tabasko, gotować kilka minut.
Zmiksować na gładki krem.
Zgnieść ręką limonkę - a następnie wycisnąć z niej sok wprost do zupy. Doprawić do smaku.
Podawać przybraną kolendrą.
|
|
|