2007-09-08, 11:45
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kalendarzyk !!!!!
Właśnie. Nie można mylić kalendarzyka z metodą wieloobjawową. Kalendarzyk oparty był tylko na długości cyklu i obliczeniach względem miesiączki, a owulacja mogła wystąpić wcześniej lub później. Metoda wieloobjawowa pozwala wyznaczyć moment owulacji i biorąc pod uwagę fakt, że do zapłodnienia może dojść maksymalnie 7 dni przed owulacją, (czas życia plemników kamikadze ) i do 2 dni po owulacji, kobieta widzi, kiedy może zajść w ciąże, a kiedy nie. Może sobie zaplanować płeć dziecka, itp.
Chodziłam na nauki przedmałżeńskie i nikt mnie o wykres nie prosił. Kobieta powiedziała,m że powinny być 3 spotkania, (na trzecim omówienie przyniesionych cykli) ale ona do tego trzeciego spotkania nikogo namawiała nie będzie. Jak ktoś ma ochotę przynieść wykres i z nią omówić, to zaprasza. Internetowych wykresów nie chce jej się omawiać. Znowu 20% grupy b miało taki sam cykl. (co za zbieg okoliczności ).
Ja robię wykresy z własnej woli. (Planuję dziecko za jakieś 2, może 3 lata, więc nie chciałabym wprowadzać teraz hormonów do organizmu, a i tak mam wątpliwości, po tym, co czytam). Tabletki i spirala są dla mnie bardzo kontrowersyjne, ponieważ mają działanie wczesnoporonne. Kiedyś tabletki miały dużo hormonów i skutki uboczne w postaci wąsów, teraz:
Cytat:
Napisane przez Cytat z forum 28dni.pl
…srodki antykoncepcyjne nowej generacji zawierajace niewielkie ilosci hormonow blokuja owulacje jedynie w ok 40%. To oznacza ze szansa na jajeczkowanie i poczecie dziecka jest przy ich stosowaniu bardzo duza. Jednak poniewaz sztucznie uzyskiwany poziom hormonow nie pozwala na rozwiniecie sie endometrium to dziecko nie ma szans na wszczepienie sie w blone sluzowa macicy a to zwykle prowadzi do smierci i wydalenia zarodka we wczesnymstadium jego rozwoju. Wczesnoporonne dzialanie srodkow antykoncepcyjnych to chyba jeden z wazniejszych powodow sprawiajacych ze sa one dla wielu ludzi nie do zaakceptowana. (…) choc rzeczywiscie progesteron zwany jest hormonem ciazowym i rzeczywiscie wchodzi w sklad srodkow antykoncepcyjnych to (…) pigulki antykoncepcyjne sluza do tego by w sytuacjach w ktorych dochodzi do poczecia bardzo skutecnie narozrabiac czyli przerywaja zycie poczetego dziecka.
Źródło:
http://forum.28dni.pl/discussion/260...lanowana-ciaze
|
Jak widać decyzja co do tabletek (oczywiście dla osób, które szanują życie), wiąże się z zadaniem sobie pytania. Kiedy dla mnie powstaje człowiek? – czy w momencie:
a) zapłodnienia?
b) zagnieżdżenia w macicy?
c) powstania układu nerwowego?
d) bicia serca?
e) itp.?
f) narodzin?
Każdy to musi we własnym sumieniu przetrawić.
|
|
|