2007-10-28, 14:27
|
#559
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
|
Dot.: Dania Dietetyczne - przepisy
Bułeczki razowe z otrębami ---> na śniadanko
25 dkg mąki pszennej razowej
25 dkg mąki żytniej razowej
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 dkg drożdży
2 żółtka
szczypta cukru
pół łyżeczki soli
białko do posmarowania bułeczek
otręby i siemie do posypania (tutaj możliwe co kto lubi: sezam, słonecznik, pestki dyni itd. itp.)
I po kolei:
1. Drożdże rozpuszczamy ze szczyptą cukru w odrobince ciepłej wody - odstawiamy je na 5 minut.
2. Następnie dodajemy resztę składników na ciasto i dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie lśniące i będzie bez problemów odchodzić od ręki. Ciasto dzielimy na 10-12 kuleczek, które to formujemy na kształt okrągłych bułeczek. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę. Smarujemy wierzch białkiem i posypujemy otrębami pszennymi i siemieniem lnianym.
3. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Po 20 minutach bułeczki odwracamy na drugą stronę i podpiekamy jeszcze 3-4 minuty.
A tutaj link do przepsiu i fotek: http://gotowanie.onet.pl/17721,0,1,b...a_przepis.html
Jak upichce swoje to się pochwale
Amerykańskie Bajgle (z rodzynkami i cynamonem) ---> na deserek
2 szklanki mąki
100 ml letniej wody
15 g drożdży
łyżka oleju
cynamon, rodzynki, cukier
białko
I po kolei:
1. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w wodzie odrobiną cukru. Mąkę mieszamy z solą, rodzynkami i cynamonem. Następnie łączymy wodę i mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. trwa to ok 15 minut. Gdy ciasto jest już wyrobione, zostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30 minut ( pod przykryciem)
2. Po pół godzinie, dzielimy ciasto na 6 części i formujemy z nich kulki z dziurką. Dziurka powinna być dość duża, gdyz ciasto będzie jescze rosnąć.
3. Uformowane bajgle gotujemy ok 2 minut we wrzącej wodzie przewracając je w połowie czasu na drugą stronę.
4. Ugotowane, suszymy lekko, przekładamy na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.
Fotka nie moja Mam nadzieje, że moja niedługo się pojawi, bo planuje w miarę możliwości czasowych upichcić
Edytowane przez Milka19
Czas edycji: 2010-01-17 o 12:15
|
|
|