Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jesienne Mamy 2007
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-12-07, 13:17   #1424
motylek78
Rozeznanie
 
Avatar motylek78
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: z domku:)
Wiadomości: 720
Dot.: Jesienne Mamy 2007

Cytat:
Napisane przez Lipinka Pokaż wiadomość
Szukam fajnych tortów na chrzest macie jakiś pomysły?
Lipinko jak sama chcesz piec to podam ci za chwilke kilka przepisow ze zdjeciami


Torcik serowo–śmietankowy.


Pyszniutki to torcik, który znika w mig.

składniki

40 dag serka śmietankowego
25 dag serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
15 dag cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 dag żelatyny (ok. 5 łyżeczek)
opakowanie galaretki w dowolnym smaku, ale intensywnym kolorze
paczka biszkoptów, lub domowy biszkopt z 2-3 jajek

wiórki kokosowe
bezy do przybrania





sposób przygotowania

1. Na początku przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Tortownicę wykładamy biszkoptami.
2. Serek śmietankowy, mascarpone, kwaśną śmietanę i cukier dokładnie ucieramy na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody lub mleka, dodajemy do masy serowej i mieszamy. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, łączymy z serkami.
3. Połowę masy wylewamy na biszkopty, na to dajemy łyżką tężejącą galaretkę i odstawiamy torcik do lodówki, do czasu, aż galaretka całkiem zastygnie. Gdy tak się stanie, nakładamy pozostałą część masy serowej, posypujemy po wierzchu wiórkami kokosowymi, dekorujemy bezami.
4. Torcik musi stać w lodówce przez kilka godzin, w celu nabrania odpowiedniej konsystencji.

Tort mleczno-kawowy


To kompilacja najlepszego ciasta biszkoptowego jakie znam i kremu, ktory najpierw zaskoczyl mnie swoim smakiem (takim innym niz inne kremy) a potem wlaściwościami. Jest to bowiem krem, który nie wymaga pobytu w lodówce, a więc doskonaly na uroczystości podczas których wyżej wspomniana pęka w szwach od kiełbas, wędlin i innych pyszności.
składniki

Biszkopt:
1 szkl. mąki krupczatki
1 szkl. cukru
6 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu 10%
2 łyżki zimnej wody

Krem:
1 masło śmietankowe 250 g
4 żółtka
1 szkl. cukru pudru
2 waniliowe serki homogenizowane 200 g każdy
2 szkl. mleka w proszku
2 płaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w 2/3 szkl. ciepłej wody

Do nasączenia:
1/2 l. mocnej kawy rozpuszczalnej (4-5 łyzeczek) (ja używam Nescafe Espresso) z 4-6 łyżeczkami cukru

Na wierzch: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady




sposób przygotowania

Przy pracy nad tym ciastem bardzo ważna jest kolejność wykonywanych czynności, stąd tak szczegółowy opis.
Najpierw biszkopt. Zaczynamy od włączenia piekarnika, gdyż ciasto robi się bardzo szybko i od razu powinno wylądować w piekarniku. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i wodą i odstawić do wyrośnięcia (utworzy się gęsta piana). Białka przełożyć do większej miski, w której będzie robione ciasto. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Do ubitej piany dodać mąkę nie przerywając ubijania, a następnie lekko wymieszać z żółtkami. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem i wysypać krupczatką. Przelać ciasto i piec w temp. 180 stopni przez 30-35 minut. Na wierzchu ciasta utworzy się skorupka z piany, a ciasto pod koniec pieczenia skurczy się lekko. Po wyjęciu dobrze jest zdjąć skórke, by wierzch byl bardziej równy.

Teraz czas na przygotowanie kawy: 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 1/2 l gorącej wody i posłodzić do smaku (kawę można zastąpic 6-8 łyżkami cappuccino)

No i krem. Przez dodatek mleka w proszku i żelatyny krem bardzo szybko tężeje, więc etap składania ciasta w jedną całość musi iść bardzo sprawnie. Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w letniej wodzie, a następnie ucieramy masło, żółtka i cukier na puszystą masę. Do tego dodajemy serki, mleko w proszku i rozpuszczoną żelatynę.

Biszkopt kroimy na dwa krążki. Zakładamy obręcz od tortownicy. Układamy pierwszy placek, na to połowę kremu (placek jest trochę mniejszy niż średnica tortownicy, więc krem ładnie wypełni nam boki). Ważne jest aby warstwa kremu była szczelna, żeby kawa, którą będziemy nasączać górny krążek ciasta nie przesiąkła do dolnej warstwy. Na kremie układamy drugi placek i nasączamy bardzo dokładnie kawą. Na to układamy drugą warstwę kremu i posypujemy startą gorzką czekoladą.

Tort kokosowo-ananasowy Piňa Colada


Wyjątkowy, pyszny i elegancki tort, który będzie przebojem każdego przyjęcia. Polecam!!!
składniki

Biszkopt według mojego przepisu (najlepiej upiec dzień wcześniej)

krem kokosowy

0,9 l mleka
6 żółtek
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
2 kostki miękkiego masła (nie z olejem)
kilka łyżek soku z ananasa lub sok z 1/2 cytryny
20 dag wiórków kokosowych

puszka ananasa
słoik dżemu ananasowego





sposób przygotowania

W jednej szklance mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną, resztę mleka zagotować. Ubić żółtka z cukrem, dodać mleko z mąką ziemniaczaną, wszystko dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając od momentu wrzenia przez około 3 minuty. Pod koniec wsypać około 15 dag wiórków kokosowych, jeszcze raz dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie rozetrzeć masło na biały puch, a następnie dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu. Do kremu można dodać trochę soku z ananasa lub cytryny.
Biszkopt podzielić na 3 części. Do nasączenia można użyć soku z ananasa z puszki, wymieszanego z odrobiną wody lub herbaty, cukru oraz kieliszkiem alkoholu (wódki lub białego rumu). Dolną część nasączyć ponczem. Ananasa pokroić w drobna kosteczkę, wymieszać z dżemem ananasowym, a następnie wyłożyć na dolą cześć tortu. Następnie wierzch posmarować częścią kremu. Kolejno ułożyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć ponczem i posmarować dość obficie kremem. Przykryć trzecia częścią. Można ją jednak odwrócić, tak by przypieczona cześć znajdowała się w środku. Łatwiej wówczas będzie nasączyć ostatnią część. Wierzch tortu oraz boki wysmarować, pozostałym kremem, posypać obficie ze wszystkich stron wiórkami kokosowymi. Udekorować według gustu, np. ananasem i gotowymi kulkami Rafaello. Smacznego!!!

tutaj przepis na biszkopt do tortu ananasowego:
składniki

3/4 szklanki maki tortowej
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli




sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder cały czas ucierając przy pomocy miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do średniej tortownicy nasmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką. Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu, pozostawić przez kilka minut w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjąć z formy, ułożyć na drewnianej desce, wystudzić i użyć do przygotowani tortu. Smacznego!!!

Wszystkie przepisy pochodza z Mniamowej stronki.

Edytowane przez motylek78
Czas edycji: 2007-12-07 o 13:45
motylek78 jest offline Zgłoś do moderatora