2007-12-08, 09:22
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania Dietetyczne - przepisy
Poszperałam trochę w necie i znalazłam takie oto przepisy na bazie mąki razowej:
Rabarbarowe muffinki bio
3 jaja
100g cukru brązowego (jeśli owoce są słodkie można zrezygnować)
1 jogurt naturalny
150g mąki pełnej (ciemnej)
Sól
½ paczki proszku do pieczenia (tak było w przepisie, ale wydaje mi się, że to sporo...)
Rabarbar (albo jakieś inne owoce )
Pokroić rabarbar, posypać cukrem brązowym i odstawić na 30min. Jajka ubić z cukrem, dodać resztę składników - rabarbar. Wlać do foremek i piec ok 20min w 180°. Można też posypać krojonymi orzechami po wierzchu.
......................... ......................... ......................... ......................... ...............
Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej
Składniki:
4 spore, dobrze dojrzałe banany;
3 łyżki słodu lub trochę rodzynek;
2 szkl. mąki razowej;
1,5 łyżeczki sody;
0,5 łyżeczki soli;
1/3 szkl. oleju;
1/4 szkl. wody;
1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie);
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich;
Przepis:
Banany (ew. z rodzynkami) zmiksować blenderem.
Dodać resztę składników, wymieszać łyżką. Z mieszaniem mąki razowej, w przeciwieństwie do białej, nie ma najmniejszych nawet problemów - kolejny powód, żeby używać mąki nieoczyszczanej
Wylać ciasto do wysmarowanej olejem tortownicy (21-23cm średnicy) lub innej odpowiedniej wielkości formy. Piec w 180 stopniach przez 45-50 minut lub aż drewniany patyczek włożony do ciasta będzie czysty, a samo ciasto będzie rumiane i będzie odstawało od formy.
Wskazówki i uwagi:
* Im mniej dojrzałe banany tym mniej słodkie i mniej wilgotne ciasto. Można wtedy ew. dodać więcej słodu lub rodzynek i odrobinę więcej wody.
* Słód jest podobny do miodu, tyle że trochę gęściejszy, toteż raczej trudno podać dla niego dokładna ilość. Podałam 3 łyżki, ale powinny one być dosyć wypukłe.
* Polecam dodanie aromatu waniliowego choć nie jest on konieczny. Wtedy ciasto już tak absolutnie zabójczo pachnie, że nie można utrzymać języka za zębami 
Babeczki M&M, które niżej podawała Ather można zrobić na mące razowej.
Z mąki razowje wychodzi też zwykły biszkopt
Edit: Z przepisów można wyrzucić cukier - zwłaszcza z tego drugiego, bo banany z natury swej już są dosyć slodkie
Edytowane przez Milka19
Czas edycji: 2010-01-17 o 12:16
|
|
|