Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Blogi o odchudzaniu, przepisy na zdrowe i dietetyczne dania itd.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-12-08, 09:22   #588
Milka19
Zakorzenienie
 
Avatar Milka19
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
Smile Dot.: Dania Dietetyczne - przepisy

Poszperałam trochę w necie i znalazłam takie oto przepisy na bazie mąki razowej:

Rabarbarowe muffinki bio

3 jaja
100g cukru brązowego (jeśli owoce są słodkie można zrezygnować)
1 jogurt naturalny
150g mąki pełnej (ciemnej)
Sól
½ paczki proszku do pieczenia (tak było w przepisie, ale wydaje mi się, że to sporo...)
Rabarbar (albo jakieś inne owoce)

Pokroić rabarbar, posypać cukrem brązowym i odstawić na 30min. Jajka ubić z cukrem, dodać resztę składników - rabarbar. Wlać do foremek i piec ok 20min w 180°. Można też posypać krojonymi orzechami po wierzchu.

......................... ......................... ......................... ......................... ...............

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej

Składniki:
4 spore, dobrze dojrzałe banany;
3 łyżki słodu lub trochę rodzynek;
2 szkl. mąki razowej;
1,5 łyżeczki sody;
0,5 łyżeczki soli;
1/3 szkl. oleju;
1/4 szkl. wody;
1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie);
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich;

Przepis:
Banany (ew. z rodzynkami) zmiksować blenderem.
Dodać resztę składników, wymieszać łyżką. Z mieszaniem mąki razowej, w przeciwieństwie do białej, nie ma najmniejszych nawet problemów - kolejny powód, żeby używać mąki nieoczyszczanej
Wylać ciasto do wysmarowanej olejem tortownicy (21-23cm średnicy) lub innej odpowiedniej wielkości formy. Piec w 180 stopniach przez 45-50 minut lub aż drewniany patyczek włożony do ciasta będzie czysty, a samo ciasto będzie rumiane i będzie odstawało od formy.

Wskazówki i uwagi:
* Im mniej dojrzałe banany tym mniej słodkie i mniej wilgotne ciasto. Można wtedy ew. dodać więcej słodu lub rodzynek i odrobinę więcej wody.
* Słód jest podobny do miodu, tyle że trochę gęściejszy, toteż raczej trudno podać dla niego dokładna ilość. Podałam 3 łyżki, ale powinny one być dosyć wypukłe.
* Polecam dodanie aromatu waniliowego choć nie jest on konieczny. Wtedy ciasto już tak absolutnie zabójczo pachnie, że nie można utrzymać języka za zębami

Babeczki M&M, które niżej podawała Ather można zrobić na mące razowej.

Z mąki razowje wychodzi też zwykły biszkopt

Edit: Z przepisów można wyrzucić cukier - zwłaszcza z tego drugiego, bo banany z natury swej już są dosyć slodkie

Edytowane przez Milka19
Czas edycji: 2010-01-17 o 12:16
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując