Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-12-16, 09:41   #1496
limaria
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 68
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY

Witam,

Jestem Wam winna parę informacji i słów wyjaśnienia nt. oleju z dzikiej różydostępnego w Mazidłach. Otóż, niestety, do opisu tego oleju wkradło się kilka błędów.

Jest to olej uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion róży rdzawej ("Rosa aff. rubiginosa L.".), rosnacej u podnóża Andów, w Chile. Olej ten, w przyjętej polskiej terminologii, jest nazywany olejem z róży piżmowej lub synonimicznie olejem z róży muszkatołowej. I tu niestety dochodzimy do błędu, który nastąpił w Mazidłach na etapie powstawania sklepu i został popełniony przez osobę z którą współpracowałam i która ustała nazwy wszystkich produktów. Za ten błąd osobiście biję się w piersi, bo przyjęta przez sklep nazwa "Olej z dzikiej róży" jest nazwą nieprawidłową. Powinien on nosić nazwę "Olej z róży piżmowej" i na taką wkrótce zostanie zmieniony.
Natomiast "olejem z dzikiej róży" jest nazywany olej uzyskany w wyniku tłoczenia wyłuskanych z owców nasion (a nie z samych owoców jak ktoś sugerował) róży zaliczanej do gatunku "Rosa canina L." czyli psiej róży lub dzikiej róży jak bywa nazywana.
Zarówno róża rdzawa jak i róża dzika są zaliczane do grupy róż dzikich, obydwie rosną min. w Polsce i z nasion obydwu wytłacza się olej. Jednak za najcenniejszy, z uwagi na unikalną kombinację witaminy A w postaci kwasu trans-retinowego, witaminy E i kwasów tłuszczowych, uważa się olej z róży piżmowej pochodzącej z upraw na terenie Chile. Takim olejem jest właśnie olej z nasion róży dostępny w Mazidłach.
Kolejny błąd dotyczy rafinacji, jest to bowiem olej częściowo rafinowany, czyli dekoloryzowany i deodoryzowany. Ta obróbka nie ma znaczącego wpływu na jakość oleju, bowiem najważniejszym parametrem decydującym o dobrej jakości oleju jest proces jego wytłaczania. Najcenniejsze są oleje otrzymywane w wyniku mechanicznego wytłaczania na zimno, podczas, którego temperatura procesu utrzymywana jest na niskim poziomie, co daje gwarancję, ze cenne składniki aktywne oleju nie uległy degradacji.

Zatem podsumowując:
olej z róży dostępny w Mazidłach jest olejem częściowo rafinowanym uzyskanym w wyniku mechanicznego wytłaczania na zimno nasion "Rosa aff. rubiginosa L." pochodzącej z upraw na terenie Chile. Jego prawidłowa nazwa brzmi i na taką zostanie zmieniona obecna: "Olej z róży piżmowej".



Lidia Kobyłka

limaria jest offline Zgłoś do moderatora