2007-12-16, 20:43
|
#3784
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 15 280
|
Dot.: Czym dziś pachniesz Wizażanko? Część XVII
Ja z przepisem OT, widzę, że nie w czas...
Dziewczyny, moje pierniczki są trochę oszukane bo robie je ze zwykłego ciasta kruchego. Dodaję do niego przyprawy korzenne i tyle Mam pewność, że dadzą sie zjeść bo z prawdziwymi piernikami to już większa jazda
Przepis na ciasteczka kruche/ szarlotte
# 2,5 szklanki mąki krupczatki - to bardzo ważne
# 3/4 szklanki cukru pudru
# 2 żółtka,
# łyżka gestej, kwaśnej śmietamy
# szczypta soli
# kostka dobrego masła
do pierniczków dorzucamy przyprawę korzenną
Przesiewamy mąke, cukier, dodajemy żółtka, śmietanę, sól, przyprawy i zimne masło - wszystko siekamy nożem aż składniki zaczną sie łaczyć. Zagniatamy szybko ciasto i do lodówki albo zamrażarki jak czas nas goni.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, podsypując maką i wykrajamy ciacha Potem na papier do pieczenia, wycinamy dziurki słomką (jeżeli maja wisieć) i do piekarnika 180 stopni na ok 8-10 min. Finito
Z tego samego przepisu robie szarlotte
Smacznego
|
|
|