Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 373
|
Dot.: Wątróbka żoładki
a znacie te przepisy? znalazłam na jednym forum i od tamtej pory wątróbkę drobiową robię tylko na te 2 sposoby... REWELACJA!!!
mój absolutny nr 1 
Wątróbka drobiowa w panierce
Składniki:
1/2 kg wątróbki,
mąka, bułka tarta lub mielone orzechy,
2 jajka,
sól, pieprz, czosnek(2-4 ząbki),
olej do smażenia
wątróbkę umyć i oczyścić z błony, a następnie popieprzyć, posolić (tak posolić w tej wersji nie stwardnieje) i wymieszać ze zgniecionym świeżym czosnkiem. Następnie obtoczyć w mące jajku i tartej bułce lub orzechach. Smażyć po cztery minuty z każdej strony. Ułożyć na liściach zielonej sałaty.
ponoć najlepiej smakuje z sałatką: puszka kukurydzy, majonez, ogórek kiszony lub konserwowy, ogórek świeży, a w wersji ekskluzywnej również ananas.
ale ja robiłam bez sałatki i jest suuuuuuuuuper
rada - jeśli nie zjecie wszystkiego, możecie pokroić w plasterki na kanapki (ale nie odgrzewajcie - bo dopiero wtedy twardnieje)
mój nr 2
Wątróbki z drobiu wykwintne
Składniki:
1/2 kg wątróbek z drobiu
1/2 kg pieczarek
1/2 puszki ananasa ( może być w kawałkach)
3 cebule pokrojone w krążki
3 kwaśne jabłka pokrojone w ósemki
majeranek,sól, pieprz
2-3 łyżki mąki do obtoczenia wątróbek
tłuszcz do smażenia
Wątróbki, umyć, oczyścić z błonek i namoczyć w mleku na minimum pól godziny.
Po tym czasie osączyć na sitku, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pieczarki umyć,pokroić w dość duże talarki ,podsmażyć na maśle.
Jabłka pokrojone w ósemki ,cebulę pokrojoną w krążki i kawałki ananasa
zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Jabłka powinny się lekko przyrumienić z jednej i drugiej strony. W trakcie smażenia oprószyć majerankiem.
Wcześniej osuszone wątróbki nalezy obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym
tłuszczu, odwracając na drugą stronę.
Pod koniec smażenia dodać pieczarki i pozostałe składniki.
Wymieszać, doprawić solą, białym pieprzem i wymieszać.
Przed podaniem posypać zieleniną.
Wątróbki najlepiej smakują z cienko pokrojoną bułką paryską
(ja smażę najpierw pieczarki, później cebulę z ananasem, w następnym "rzucie" - jabłka na złoto, a na końcu wątróbki - dokladnie z każdej strony), na koniec wszystko mieszam i doprawiam
mój nr 3
Wątróbka z bananami i curry
Składniki na 2 osoby:
60dkg wątróbki (jakakolwiek, mi najlepiej smakuje drobiowa)
2-3 banany
1 cebula
curry
Usuwamy z wątróbki żyłki (jak ktoś nie lubi) myjemy i obsuszamy. Wrzucamy ją na patelnię z gorącym olejem i mieszamy. Muszą się zamknąć "pory". Gdy się obsmaży ze wszystkich stron (jej kolor będzie podobny do białego) wrzucamy pokrojoną w półtalarki cebulkę. Dusimy od czasu do czasu mieszając, jak cebulka będzie w miarę miękka (wystarczy jak będzie szklista) wrzucamy banany pokrojone w kostki. Mieszamy i pod koniec smażenia dodajemy curry. Trzeba uważać by za długo nie smażyć wątróbki bo będzie się robić twarda, wystarczy, że po jej spróbowania nie będzie krwista w środku (chyba, że ktoś taką lubi )
a tego przepisu jeszcze nie próbowałam 
Wątróbki drobiowe z winogronami
Składniki:
500 g wątróbek drobiowych
250 g winogron
100 g słoniny
2 łyżki tłuszczu
2 łyżki mąki
sól, pieprz
2 łyżki wody
1/2 szklanki białego wina lub soku z winogron
1 gałązka tymianku
Wątróbki umyć, osuszyć. Winogrona umyć, oczyścić z pestek. Słoninę pokroić w paski, podsmażyć na tłuszczu. Mąkę wymieszać ze szczypta soli i pieprzu, obtoczyć wątróbki, dodać do słoniny, obsmażyć. Zdjąć z patelni. Do tłuszczu ze smażenia dodać wodę, wino i tymianek podgrzać. Wrzucić winogrona, podgrzewać mieszając. Dołożyć wątróbki, doprowadzić do wrzenia.
najczęściej robię wątróbki panierowane - są rewelacyjne!!!!
odkąd znalazłam te przepisy - zwyczajna wątróbka obtaczana w mące, smażona + cebula --> odeszły w cień
|