Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Blogi o odchudzaniu, przepisy na zdrowe i dietetyczne dania itd.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-09-03, 20:29   #61
agatka-a
Zakorzenienie

Dot.: Dania Dietetyczne.

Niektóre przepisy są moim dziełem, inne z netu
1. Twaróg + kefir + muesli

2. Racuszki serowe
Składniki na 4 porcje
•40 dag białego sera,
•2-3 jajka,
•czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
•olej(nie uzywam, u mnie tylko patelnia teflonowa), sól
Ser zemleć w maszynce. Żółtka oddzielić od białek. Dodać ser do żółtek, utrzeć na gładką masę. Z białek ubić sztywną pianę, po łyżce dodawać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli, delikatnie mieszając. Uformować dość grube racuchy.
Olej rozgrzać na patelni, wkładać racuchy, smażyć z obu stron na złoto- u mnie bez oleju. Podawać na gorąco, ewentualnie polane jogurtem.

3. placki twarogowe
250 g twarogu, 2 jaja, sól, 100 g płatków owsianych lub otrąb, pół szkl. mleka, szczypiorek, natka pietruchy, olej

Przetarty twaróg utrzeć z jajami i solą, dodać na przemian płatki i mleko, wsypać posiekane zioła i wymieszać. Rozgrzać tłuszcz na patelni (albo i nie ) i kłaść porcje ciasta, smażyć z obu stron na złocistobrązowy kolor. Podawać gorące z sosem pomidorowym.

4. placki warzywne z twarozkiem
•2 marchewki,
•1/2 selera,
•ogórek świeży
• 1 mała cukinia,
•ziemniaki 2 szt,
•jajko,
•tarta bulka olej do smażenia ,
•serek bieluch,
•szczypiorek i natka pietruszki,
• sól pieprz do smaku
Wszystkie warzywa trzemy na tarce( niezbyt drobno) łączymy z jajkiem, solą , pieprzem i odrobina bulki tartej.
smażymy na oleju po pare minut z dwóch stron. jeśli się rozlatują dodać trochę maki, jeżeli są zbyt gęste, jeszcze jedno jajko. Przygotowujemy twarożek bieluch mieszamy z natka i szczypiorkiem , solą i pieprzem. Na usmażone placki nakładamy twarożek i gotowe są do jedzenia.

5. Gołe pierożki
•25 dag. sera białego
•1/2 kg. szpinaku
•1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
•jajko
•1 łyżka mąki
•sól
•pieprz
Ser rozkruszyć, dodać jajko, mąkę i przyprawy. Szpinak dokładnie umyć, ugotować i drobno posiekać a następnie wymieszać z serem. Stolnice wysypać mąką i z sera formować kulki lub wałki i obtaczać w mące. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę i czekać, aż wypłyną. Podawać z masłem przesmażonym z szałwią lub posypane parmezanem.

6..Kluski leniwe
Proporcje podane dla 2 osób.
•25 dag chudego białego sera
•1 jajko
•3 łyżki mąki
•1/2 łyżeczki cynamonu
•łyżka tartej bułki
Ser przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, cynamon, mąkę i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kluski w kształcie kopytek, ugotować, osączyć na sitku.
Najlepsze z surówką z jabłka i marchewki.

Mozna jeszcze ser przesmazyć z makaronem lub kaszą grycznaną lub ryzem (np. 50g ryzu+ 100g chudego twarogu)

Nie wiem czy lubicie, ale ja lubie, serek wiejski z keczupem lub musztardą francuską
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując