2008-03-14, 11:06
|
#5
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 373
|
Dot.: Chinszczyzna
mam 2 przepisy na chińszczyznę - jednak dawno ich nie robiłam (całe szczęście mam je zapisane w moim "magicznym" zeszycie z przepisami kiedyś wydobyłam je od koleżanek mojej Mamy - kilkanaście lat temu)
chińszczyzna I
Jest niesamowicie aromatyczna - wystarczyło, że w kuchni odkryłam garnek, żeby coś podjeść, a po chwili zapach był w całym mieszkaniu
Suuuper smakuje z plindzami (placki z gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę - wrzucamy do miski, lekko "uklepujemy", dzielimy na 4 równe części, jedną część wybieramy i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, żeby było równo z ziemniakami - później dokładnie zagniatamy, dobrawiamy solą, formujemy placki i smażymy z obu stron na lekko złotawy kolor - bardzo dobrze z sosem pieczarkowym albo gulaszowym)
A na chińszczyznę potrzeba:
0,5 kg lekko zmrożonej wołowiny (będzie się lepiej kroić)
zalewa:
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
0,5 szklanki oleju
1/3 - 1/2 szklanki sosu sojowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
poza tym:
2 kolorowe papryki
garść oregano
0,5 puszki groszku
marchew
pędy bambusa
Lekko zamrożona wołowinę pokroić w cieniutkie paski.
Przygotować zalewę:
cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć, dodać wino, olej, sos sojowy i oregano. Dokładnie wymieszać, zalać mięso i odstawić do lodówki na 12-24godz.
Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, podsmażyć - bez oleju. Przełożyć do garnka, wlać zalewę, dodać pokrojone w paski papryki, marchew pokrojoną w słupki, groszek i pędy bambusa. Podlać wodą. Dusić na średnim ogdniu aż mięso będzie miękkie
Można zrobić z piersiami z kurczaka - wtedy bierzemy 1 dużą, podwójną pierś, kroimy w 3-4 plastry, a następnie w cienkie skośne paski.
Mięso odstawiamy w zalewie na 12 godzin(do lodówki), później wyjmujemy, podsmażamy, podlewamy zalewą, dodajemy warzywa i dusimy.
Mi osobiście bardziej smakuje wersja z wołowiną a pędy bambusa można zastąpić selerem pokrojonym w słupki
chińszczyzna II
pierś z kurczaka (podwójna)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
mały seler
1/4 włoskiej kapusty
20 dag pieczarek
3 cebule
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz
Mięso kroimy w cienkie paski, posypujemy mąką ziemniaczaną, solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy. Dodajemy seler pokrojony w słomki, poszatkowaną kapustę i smażymy kilka minut. Przekładamy z patelni do garnka, a teraz na patelni smażymy mięso(aż zbieleje) - cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i sos sojowy. Przekładamy do warzyw i chwilę razem dusimy.
smacznego
|
|
|