2008-03-20, 14:53
|
#89
|
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 373
|
Dot.: Ryba-smażona,panierka i inne
od przyszłej Teściowej dostałam przepis na "zapiekankę"(tylko czemu zapiekanka-skoro to danie z patelni?) rybną
w pierwszej chwili połączenie smażonej ryby i wędzonego boczku wydało mi się hmmmm delikatnie mówiąc "dziwne" ale zrobiłam
i baaaaaaaaaaaaaaaardzo mi smakowało   (zresztą mojej Mamie i TŻ też)
potrzebujemy
kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach(w osolonej wodzie, ale nie mogę być za miękkie)
kilka plasterków wędzonego boczku (koniecznie wędzonego!)
filety z ryby (ja robiłam ze świeżego dorsza)
3-4 ogórki konserwowe
2 średnie cebule
2-3 pomidory
olej do smażenia, sól, pieprz, sok z cytryny(do ryby), Vegeta
ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na złoto (partiami) - przekładamy do garnka (ja smażyłam na zwykłej patelni, a później przekladałam do patelni Zeptera)
boczek kroimy w paseczki i podsmażamy z cebulką pokrojoną w pół krążki dodajemy do ziemniaków
rybkę kropimy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy - i smażymy(bez panierki) układamy na ziemniakach, boczku i cebulce
kroimy ogórki i pomidory w kostkę, dodajemy do reszty składników - dusimy chwilę razem, żeby wszystko "przeszło" doprawiamy Vegetą(czy czymś podobnym)
można dodać jeszcze marchewkę, groszek, brokuły a całość zalać roztrzepanym jajkiem i poczekać, żeby się ścięło 
bardzo smaczna jest też panga w cieście imbirowym
rybkę tradycyjnie - kropimy sokiem z cytryny(lub limonki która jest potrzebna do tego przepisu), solimy i pieprzymy kroimy filety na mniejsze kawałki
z mąki, wody i jajka, z dodatkiem świeżo startego imbiru i skórki z limonki + troszkę proszku do pieczenia i soli - robimy ciasto <konsystencja gęstej śmietany>, kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto <z każdej strony>
(bardzo fajnie pasuje do tego surówka z kapusy pekińskiej+tarta marchew+siekana cebula i natka pietruszki, doprawiona majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem)
polecam też FIX KNORR Ryba zapiekana w sosie koperkowym
robię wg przepisu (na opakowaniu) - albo mieszam fix z kwaśną śmietaną, i tym polewam pangę - i piekę
albo robię wersję z warzywami (dodatkowy przepis na opakowaniu) - ale zamiast trzeć 3 marchewki i pół selera - używam mrożonej włoszczyzny, do tego dodaję cebulę pokrojoną w plastry - warzywka podsmażam na patelni, doprawiam jarzynką(Vegetą) i pieprzem, następnie przekładam na blachę (do pieczenia), na to układam kawałki pangi i zalewam fixem wymieszanym ze słodką śmietanką 18% ![:]](//static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
piekę 20 minut w temp. 200 stopni C 
pyyyychotka
jakbym nie robiła - ryba zawsze musi być skropiona sokiem z cytryny, posolona i popieprzona
|
|
|