Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Blogi o odchudzaniu, przepisy na zdrowe i dietetyczne dania itd.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-10-05, 07:11   #100
agatka-a
Zakorzenienie
 
Avatar agatka-a
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
Dot.: Dania Dietetyczne.

jak już jesteśmy przy płatkach to podam trochę przepisów z mojej ksiazki kucharskiej (sama stworzyłam ). Odrazu zaznaczam, ze przepisy nie są mojego autorstwa, tylko sciagniete z sieci (żeby nie było, ze przywłaszczam sobie czyjeśc pomysły), ale to tylko pomysły wiadomo, reszta kombinacji (modyfikowania) należy do kucharza (ja zawsze dodaje coś od siebie

1. Kotlety z płatków owsianych
• 30 dag płatków owsianych,
• 2 jaja,
• 5 dag cebuli,
• 8 dag tłuszczu,
• 4-5 dag tartej bułki
Płatki owsiane odmierzyć, wlać 2 razy tyle wrzącej wody ile wynosi objętość płatków. Rozkleić na brzegu płyty na wolnym ogniu ciągle mieszając, ostudzić. Masa powinna być bardzo gęstą. Ugotowane płatki utrzeć z jajami, dodać posiekaną cebulę, zrumieniona na 3 dag tłuszczu, osolić, wymieszać. Formować w bułce tartej nieduże grube kotlety. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

2. Kluski z płatków owsianych
• 1250 ml mleka,
• 10 dag płatków owsianych,
• 1 łyżka mąki,
• 1 jajo,
• 1/4 kostki masła,
• sól
Zagotować 1/2 l mleka, zalać płatki i pozostawić, aby napęczniały. Następnie dodać 2-3 łyżki zimnego mleka, mąkę, jajo, sól, tłuszcz i dobrze wyrobić. Zagotować wodę w rondlu, zanurzając łyżeczkę we wrzątku formować małe kluski i kłaść do gotującej się osolonej wody. Kluski zagotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i wybierać łyżką cedzakową na talerze. Zalać kluski pozostałą ilością zagotowanego, gorącego mleka i zaraz podawać

3. Placek owsiany
• ok. 100g płatków owsianych
• 2 jaja
• 3 białka z jaj
• ok. 20g dżemu (np.: truskawkowego)
Jajka + płatki miksujemy kilkanaście sekund, powstałą mase wlewamy na rozgrzany teflon, przykrywamy i po kilku minutach obracamy na 2 stronę, gotowego placka smarujemy dżemem

4. Placek z płatków owsianych
Składniki na 1 porcję
•1/2 szklanki płatków owsianych, najzwyklejszych na świecie
•1/4 szklanki białego sera typu "wiejski", albo tofu
•1-2 jajka
•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
•1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
•Szczypta soli
.Wszystkie podane składniki proszę dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie na małej patelni rozgrzać należy odrobinę oliwy i masła albo margaryny i całą powstałą papkę wylać na gorący tluszcz formując placek o średnicy okolo 12 centymetrów. Smażyć trzeba na średnim ogniu aż do lekkiego zbrązowienia, oczywiście z każdej strony. Podawać sobie od razu, najlepiej z dodatkiem dżemu własnej roboty i ze szklanką mleka.

5. Omlet z płatków
• 2 filiżanki płatków owsianych,
• 2 cebule, 2 marchewki,
• 4 łyżki prażonego siemienia lnianego lub ziarenek sezamowych,
• sól, pieprz, do smaku takie ziołowe przyprawy,
• oliwa lub olej do smażenia, ewentualnie troszkę mąki
Płatki zalewamy małą ilością wody i namaczamy je przez 2 godzinki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obraną, umytą marchewkę kroimy w drobne paseczki, lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Siemię lub ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Wszystkie przygotowane składniki łączymy z płatkami. Jeśli "ciasto" byłoby zbyt rzadkie zagęszczamy je mąką. Doprawiamy do smaku. Smażymy omlety na rozgrzanym tłuszczu i podajemy je z suróweczką.

6. Placki z pieczarek i płatków owsianych
•50 dkg pieczarek
•20 dkg mąki
•2 łyżki płatków owsianych
•4 jajka
•2 cebule
•ząbek czosnku
•0,5 litra mleka
•olej do smażenia
•pieprz, sól
Grzyby pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać grzyby i czosnek, posypać solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, jajami, mlekiem, dodać do grzybów. Smażyć spore cienkie placki. Podawać z ogórkami, pomidorami i papryką. Do masy na placuszki można dodać wędzony, podsmażony boczek, pokrojony w kosteczkę.

Acha no i kiedys jeszcze robiłam (jak miałam okres płatkowy) zwykłą owsiankę, ale zamiast mleka (tzn. pół na pół) dodawałam jakiegos soczku np. tymbarka, zeby smaczku nabrało
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując