Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Sernik na zimno
- 75 dag twarożku homogenizowanego
- 3 opakowania galaretki
dodatki:
- 2 opakowania galaretki
- 1 kg owoców ( z wyjątkiem kiwi i świeżego ananasa)
- masło do posmarowania formy
- 1 łyżka substytutu cukru pudru
Przygotować 3 galaretki z połowy ilości wody ( 3 szklanki), lekko przestudzone wymieszać z serkiem. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć słodzikiem, wlać masę serową, wystudzić i wstawić do lodówki. Pozostałe galaretki przygotować w normalnej ilości wody i wystudzić, owoce ułożyć na serze i zalać krzepnącą galaretką.
Rolada z jabłkami
- 5 jaj,
- 1 szklanka fruktozy,
- 1 szklanka mąki z pełnego przemiału,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 jabłek pokrojonych w małe plasterki ,
- łyżeczka cynamonu.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jabłka pokrojone w plastry, posypujemy cynamonem. Jajka całe ucieramy z fruktozą na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wylewamy ciasto na jabłka. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy ciasto na ściereczkę i zawijamy gorącą roladę, tak żeby jabłka były w środku. Wystudzoną roladę można posypać rozdrobnioną fruktozą.
Pianka truskawkowa
- 85g galaretki truskawkowej w porszku bez cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 28 dag mrożonych truskawek
- 23 dag sztucznie słodzonego beaztłuszczowego jogurtu truskawkowego
Natłuścić litrową formę ceramiczna.
W misce rozpuścić galaretkę we wrzątku. Włożyć truskawki i mieszać, aż się rozmrożą. Chłodzić przez 30 minut lub aż galaretka się zetnie. Następnie ubijać mikserem elektrycznym włączonym na średnią czybkość, aż zrobi się z niej pianka. Wymieszać z jogurtem. Otrzymana masę wlać do przygotowanej formy i chłodzić przez półtorej godziny lub aż się zetnie.
|