Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style
Aaa i jeszcze robiliśmy tort Pavlova...mniam...nie wiem czy ktoś tu podawał przepis po polsku więc ja podaję:
4 jajka o temp. pokojowej
250 g cukru pudru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka białego octu
300 ml śmietanki kremówki
cukier puder do kremówki (ilość w zależności jak bardzo słodką lubimy. W przepisie nie jest podana ilość, więc trzeba na oko..)
jakieś owoce na wierzch
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Narysowac na papierze do pieczenia okrąg wielkości spodu naszej tortownicy.
Ubic białka (ze szczypta soli) na sztywno, powoli dodawać cukier aż do jednolitej konsystencji. Dodać mąkę kukurydzianą i ocet (to sprawi, że beza będzie w środku bardziej ciągnąca). Wylać na wyrysowany okrąg. Wstawić do piekarnika. Chwilę podpiec na 180 stopniach i po kilku chwilach zmniejszyć na 150 stopni i piec godzinę. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę do wystygnięcia.
Odwrócić bezę na druga stronę.
Ubić na sztywno śmuietankę wraz z cukrem pudrem. Wyłożyć to na bezę. Udekorowac owocami.
|