|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() odstawienie diane35
Lekarz mi mówi, że diane 35 można przyjmowac tylko przez dwa lata. i w związku z tym radzi mi odstawić te tabletki i zacząc brac inne... I ja się strasznie boję, że koszmar powróci. koszmar czyli, trądzik (pryszcze wielkości 2zł na całej twarzy), wypadanie włosów,włosy na udach i innych nieporządanych miejscach... A dodatkowo boję się, że przytyję, dostanę cellulitu... ehh. a zdrygiej strony wiem, żę diane nie jest całkowicie bezpiecznym lekarstwem ,zę ma skutki ubuczne.
Jak to jest z przerzuceniem się na inne tabletki? Może ktoś kto brał diane podzieli się ze mną doświadczeniami? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
![]()
Beliczku!!!
ja bralam Diane przez kilka miesięcy a pozniej zaczęłam brać inne tabletki..nie bylo zadnych skutkow ubocznych. ![]() ![]() Moim zdaniem (ale tylko moim, bo KAŻDA KOBIETA JEST INNA) nie powinnaś sie bac zmiany ale najlepiej bedzie jesli przedyskutujesz to ze swoim ginekologiem i powiesz mu o swoich obawach, a on znajdzie najlepsze rozwiazanie!! pozdrawiam!!!
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: odstawienie diane35
witaj
Ja bralam diane z powodow dermatologicznych mniej wiecej przez dwa lata, ten okres juz byl za dlugi... nie robilam w tym czasie przerw, a sa one wskazane jesli dlugo sie przyjmuje te tabletki. Kuracje mialam poprzedzona androkurem i innymi obrzydlistwami na hirsutyzm i inne takie potwornosci ale to inna bajka... Moim zdaniem powinnas ja odstawic, nie wiem ile masz lat ale w moim wypadku (28) problemy skorne nie powrocily z taka sama intensywnoscia . Owszem troszke stan skory sie pogorszyl, po jakis 5 miesiacach po odstawieniu pigulek i tez okrotnie sie balam powrotu tego koszmaru sprzed kuracji ale na szczescie jakos sobie poradzilam i radze do dzisiaj. Stosuje zewnetrznie kilka preparatow leczniczych, zmienilam zupelnie kosmetyki pielegnacyjne na niekomadogenne, maniakalnie analizuje sklady (to naprawde dziala) , od czasu do czasu eksperymentuje z ziolami i daje rade. Nie jest tak sielsko jednak jak w trakcie przyjmowania diane... wyskakuja mi czasami niespodzianki i musze bardzo uwazac w jaki sposob obchodze sie z moja skora ale do diane35 juz nigdy nie wroce, chocby mnie chcieli ogniem przypiekac. Przestalam je brac bo skojarzylam czesto pojawiajace sie bole glowy z tabletkami wlasnie (stalo sie to mniej wiecej po poltora roku przyjmowania), moja endokrynolog nie wykluczyla, ze to jest przyczyna a kuracje i tak czas bylo zakoczyc bo problemow skornych sie przeciez pozbylam. Tylko czyste lenistwo i wygoda odwodzily mnie od tego. Koszmar zaczal sie po dostawieniu, i wcale nie chodzi o pryszcze (nie bede sie tu rozpisywac ![]() Wiem tez, ze nie u wszystkich dziewczyn jest tak samo, kazda z nas jest inna i inaczej reaguje przeciez. Na nasz rynek wprowadzono juz tabletki nowej generacji o podobnym antyandrogennym dzialaniu i skladzie ale bezpieczniejsze i o mniejszej zawartosci hormonow. Mysle, ze nie powinnas sie bac odstawienia diane, wrecz przeciwnie powinnas czekac z nadzieja na to co sie wydarzy, byc moze nie wroca juz problemy, ktore mialas i niepotrzebnie sie stresujesz. Poza tym tak naprawde, diane powinno sie przyjmowac okolo 12 miesiecy potem zrobic przerwe i w razie potrzeby powtorzyc kuracje ( kazda nastepna krocej trwa podobno), wiec nic nie stoi na przeszkodzie, zebys ja powtorzyla w razie potrzeby. Nie polecam przesiadania sie od razu na inne tabletki, radzilabym poczekac i zobaczyc czy efekt diane jest u Ciebie trwaly, no chyba ze masz powody zeby przyjmowac caly czas pigulke to w razie zmiany zmien na lek o zblizonym skladzie bron boze na zaden cilest i jemu podobne (maja odwrotne dzialanie) i mozna wszystko popsuc. pozdraiwma serdecznie ika
![]() |
#4 |
Magda
|
Hmm u mnie było nieco inaczej niż u Bi Bi. Mi w ciągu tygodnia bardzo opadły i zmniejszyły się piersi i zostały mi na nich rozstępy (z dnia na dzień). To dla mnie był największy minus wogóle brania tebletek..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
IkaIne, możesz sprecyzować, czym charakteryzują się te tabletki o "odwrotnym działaniu", czego się wystrzegać? Ja brałam przez ok 1,5 roku Marvelon, był w porządku, ale obecnie przechodzę na inne- Logest i trochę się przestraszyłam tego, co napisałaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ika, o co chodzi z tym cilestem?? czy mam rozumieć, że ponim nasila się trądzik, itp.?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Moze troszke zagmatwalam z tymi pigulkami: nie jestem lekarzem ale wiele lat bylam i jestem pod opieka endokrynologiczna i troszke sie nasluchalam, "odmienne dzialanie" jest moze zlym slowem. Diane 35 nie jest srodkiem antykoncepcyjnym tylko LEKIEM (czyt.lekarstwem) antyandrogennym, jego skutkiem ubocznym jest dzialanie antykoncepcyjne. Skladem i iloscia poszczegolnych skladnikow rozni sie znacznie od innych pigulek. W Polsce lekarze ginekolodzy czesto bardzo lekkomyslnie przepisuja diane jako srodek antykoncepcyjny bo po 1 jest refundowany wiec tanszy po 2 czesto pomaga w wypadku problemow skornych a jednoskladnikowe tablety lykaja zazwyczaj mlode pryszczate panny. Sklad diane ma przede wszystkim dzialanie antyandrogenne i wspomaga leczenie hirsutyzmu, a sklad np cilestu ma dzialanie scisle antykoncepcyjne, polecam przeanalizowac ponizsza tabelke:
http://www.kobietaintymna.atupartner...0hormonow.html moze ona wyjasni moje zawile tlumaczenia. W necie jest mnostwo informacji na temat skladu i dzialania tabletek anty i podobnych srodkow. Jesli osoba przyjmowala diane ze wskazaniem dermatologicznym i lek zadzialal warto sprawdzic rezultaty, nie faszerujac organizmu innymi skladnikami. Co moge powiedziec o cilescie, coz mi on nie sluzyl, to jemu zawdzieczam problemy z tradzikiem bo byl moja pierwsza tabletka hormonalna (mialam 18 lat) i okazalo sie, ze nie byl dobrze dobrany a po odstawieniu (po jakis 3 latach) zaczely sie wlasnie pojawiac niespodzianki i burza hormonalna ruszyla, potem byla podroz przez wielkie badania i rozne cuda, az w koncu diane wyprowadzilo mnie na ludzi, ale przysporzylo malego klopotu i czekam az zniknie... ![]() Cilest nie posluzyl tez mojej przyjaciolce, ktora przesiadla sie wlasnie po kuracji diane35 ( szesco letniej kuracji ![]() Jezeli pigulka nie sluzy komus i wywoluje jakiekolwiek watpliwosci nalezy sie gleboko zastanowic co jest przyczyna i nie ryzykowac. Tak wogole wolalabym zeby faceci brali piguly...tylko, ktory facet zgodzilby sie truc ![]() polecam tez te strony pewnie lepiej wyjasnia niz ja o co mi wlasciwie chodzi ![]() http://www.resmedica.pl/ffxraportakt.html http://www.kobietaintymna.atupartner...a/pigulka.html
"Jedyna godna rzecz na świecie: twórczość, a szczyt twórczości to tworzenie samego siebie" Leopold Staff Edytowane przez IkaIna Czas edycji: 2005-05-31 o 23:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ja brałam Diane35 troche ponad 4 lata, a potem przeniosłam się na Novynette a obecnie Regulon. Też bałam się tej zmiany, ale odstawienie nie trwało krótko, bo prawie od razu zaczełam brać Novynette. Jakichś wielkich koszmarów z twarzą nie miałam, pomijając fakt, że diane w ogóle nie pomogły mi na hirsutyzm
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny... z tego co widzę hormonoy to jedna wielka ruletka. nigdy nic nie wiadomo. ja poprostu boję się , że lekarz przepisze mi celiset jak wszystkim swoim pacjentkom. ona ma chyba jakis kontrakt z cilestem podpisany. ma wszystko z napisem cilest: fartuch, kalendarz, zegar, karty pacjentek, notesiki, długopisy, itp.
tak panicznie boję się trądziku... ale skoro dziewczyny brała diane po 4 lata i nic się nie działo. mi diane bardzo pomogłą z cerą i nadmiernym owłosieniem. a jak jest z wypadaniem włosów po odstawieniu diane? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
beliczku, i ja jestem "fanką" Diany. Brałam ja przez ok 5 lat non stop. Później lekarz zmieniła mi na Regulon (brałam dwa opakowania) ale jakoś nie podpasował mi, z cerą nie miałam więklszych problemów (chodzi o nawroty przyszczy) ale piersi jakos opadły
![]() Oczywiście nie zamierzam brac tych Novinette tak dlugo jak Diany (one kosztują ok 30 zł!) Zamierzam wrocic jakos po wakacjach do Diany, o ile lekarz oczywiście nie bezie widział problemów. Aha, cellulitu nie mam, nie przytyłam, włosy zawsze miałam cieńkie i liche - więc nie zauwazyłam jakiejś wyjątkowej zmiany. NIE WYSYŁASIALAM - TO NAJWAŻNIEJSZE. Tyle tylko, że staram sie raz w tygodniu stosować WAX. Jeżdze tez na rowerku i cwicze troche wiec to moze tez mieć wplyw na redukcje cellulitu. pozdrawiam, nie bój się zmiany, zawsze przeciez po pewnym czasie mozna wrócic do ulubionych tabletek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Co do włosów to u mnie nic się z nimi nie działo, zmieniało się tylko przetłuszczenie.
Beliczku, naprawde pomogło Ci diane na owłosienie?? bo mi nic ![]() ![]() Novynette brałam i nie wspominam dobrze, byłam strasznie rozhisteryzowana i beczałam z byle powodu, raz przed monitorem ![]() Regulon toleruję dobrze i mam nadzieję, że nadal tak będzie ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
anka, diane bardzo mi pomogłą i w ciągu dwóch lat praktycznie zlikwidowała mi owłosienie na udach i przedramionach (pomagałam jej troszke depilacją woskiem, co jak wiesz osłąbia włoski).
pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
mi pomógł tylko depilator, teraz po prostu nie mam złudzeń i troche się do swojej "sierści" przyzwyczaiłam
![]() ![]()
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Cilest to typowe tabletki estrogenne (przewaga estrogenu) i to zwykle Cilest lub Regulon jest przepisywany osobom z problemami z cerą (estrogeny dobrze wplywają na cerę). Po przyjmowaniu Diany (której nie nalezy przyjmowac zbyt długo) zwykle lekarz zmienia pigułki na takie z przewagą estrogenów więc nie masz się czego obawiać. Napewno jednak powinnaś odstawic już Diane35. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Witam wszystkich!
![]() Chciałabym odświeżyć wątek o odstawianiu Diane35 Minęło już sporo czasu od ostatniego postu tutaj, moze ktoś ma nowe rady, pomysły, sprawdzone patenty na skutki uboczne po odstawieniu Diane... ![]() Ja brałam ją 6 lat... ![]() ![]() Odstawiłam na początku kwietnia, w maju zaczęły się delikatne problemy, a teraz jest strasznie. W ciągu 1 dnia potrafię "nabyć" 2-3 pryszcze...bolące, nie dające się wydusić. Utrzymują się 4-5 dni, potem zostaje po nich ciemny ślad...koszmar. Samruje się metronidazolem 2xdziennie...staram się to jakoś przetyrwać...ale nie pomaga za zbytnio Czy ktoś jeszcze przechodzi to co ja ![]() Czy jest ktoś, kto tez postanowił skończyc z Diane ![]() Moze macie jakieś lepsze pomysłay niz metronidazol (przepisała mi dermatolog) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
szkonczylam z diane 2 tygodnie temu po 9 mcach brania i mam wlasnie 12 dzien okresu potwornie boli mnie glowa jestem co prawda bardziej wyciszona bo mialam "humory potwory" jak to bralam
![]() ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Buuu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ja właśnie skończyłam 2 opakowanie Yasmin i narazie chcę je przestać brać bo mój chłopak wyjeżdza na długo (niestety
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
tak czytam wasze wypowiedzi i zaczynam sie bac bo zamierzam odstawic Diane po 2 latach brania.mialam robione proby watrobowe i wszystko bylo ok.cera poprawila sie na wadze nie przytylam i nie mialam zadnych problemow.teraz postanowilam przestac.zobaczymy jak to bedzie.mam nadzieje ze nie bedzie to zbyt klopotliwe
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny
![]() Niedługo rozpoczynam drugą kurację kwasem glikolowym czyli Triacnealem, poprzedniej efekty były boskie - ostatnio tak piękną cerę miałam kilkanaście lat temu (czyli jako dzieciak ![]() ![]() ![]() 1) Czy to dobry pomysł, żeby Triacneal stosować w połączeniu z odstawieniem tabsów Diane35? I Triacneal może powodować wysyp i odstawienie Diane35 również go powoduje - a jeśli oba te "wysypy" się skumulują? ![]() 2) Jak to skoordynować w czasie? Tzn. odstawić tabsy i zacząć brać T. w tym samym czasie? Może T. złagodzić skutki odstawienia? 3) Czy możliwe jest odstawienie tabsów bez wysypu ? Jak go załagodzić? Wolałabym do niego nie dpuścić niż go leczyć, bo znam moja skórę i bedzie to trwało w nieskończoność ![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Niestety Diane35 słynie z tego, że po odstawieniu daje bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. I nie mówię tu niestety tylko o chwilowym wysypie trądziku:/ Brałam Dianę przez rok - przed rozpoczęciem brania zbadane wszystkie hormony - androgeny w normie (!), jajniki czyste, żadnych torbieli czy PCOS. Ale skarżyłam się ginekologowi na problemy ze skórą i gdzieniegdzie trochę za mocne włoski (żadna rzadkość u ciemnej brunetki); więc doktor zaproponowała Dianę, na którą z ochotą przystałam - bo może wreszcie wszystko się ładnie unormuje (taaa...). Po roku brania nie zauważyłam specjalnej różnicy - lekki trądzik był sobie dalej, do tego 3 kg w gratisie i okropny humor (zwłaszcza w pierwszych miesiącach - i... w pierwszym miesiącu po odstawieniu, kiedy moja 'łatwopalność' osiągnęła taki rozmiar, że sama się przeraziłam, że hormony faktycznie mogą mieć AŻ TAKI wpływ na nasze zachowanie). Zaczęła mnie też boleć wątroba. Antykoncepcja nie była mi potrzebna, więc odłożyłam pigułki, bo po co się truć niepotrzebnie.
I się zaczęło. Pierwsze 3 miesiące po odłożeniu - trądzik, jak nigdy. Całe policzki, przedtem idealnie czyste, nagle w wielkich bolesnych gulach. Potem trądzik na plecach i dekolcie. Jeszcze dalej włoski na brodzie (mieszki włosowe potrzebują kilku miesięcy, żeby się aktywować). Tragedia na kółkach - nie mogłam patrzeć w lustro bez płaczu. Nie mówię, że wszyscy tak mają albo będą mieć - niektóre organizmy są po prostu bardziej reaktywne na wszelkie zmiany hormonalne - są dziewczyny które mają PMS, pryszcze przed okresem itd., są takie które nawet nie wiedzą, co to jest. Ja najwyraźniej należę do tej pierwszej grupy. Nacięłam się już raz na Dianę, więc nie chciałam słyszeć o braniu niczego hormonalnego. Liczyłam, że po kilku miesiącach organizm się oczyści i wszystko ureguluje się samo. Wzięłam się tylko za leczenie skutków (antybiotyki u dermatologa, depilacja, zioła itd.) Ale prawie dwa lata po fakcie (!) dalej w mniejszym lub większym stopniu borykam się z tymi samymi problemami. W końcu, pomimo baaaardzo negatywnego nastawienia w stosunku do jakichkolwiek ingerencji hormonalnych w organizm, zdecydowałam się wybrać do endokrynologa - bo ile można przyjmować antybiotyki od dermatologa... Zrobiłam badania hormonów, usg jajników itd. Jak na razie wiem, że mam podwyższone androgeny (które zaznaczam - przed Dianą były w normie!), w tym 17-oh progesteron, który wskazuje na problemy z nadnerczami. I jeszcze 5cm torbiel na jajniku ![]() ![]() Niestety, więcej dziewczyn pisze o paskudnych skutkach ubocznych, które wychodzą na wierzch dopiero PO zaprzestaniu Diany i które, co gorsza - okazują się stałe, bo cyproteron (czyli substancja którą zawiera Diana) zmienia pewne procesy w naszych orgaznizmach na zawsze! Angielska Wikipedia podaje, że cyproteron, owszem - wybitnie blokuje produkcję jajnikową androgenów (stąd obietnice ładnej cery i bezwłosego ciała), ale uwaga - jednocześnie stymuluje nadnercza do ich produkcji. Po przyjmowaniu Diany jajniki wracają do normalnej pracy, ale za to nadnercza produkują więcej męskich hormonów. Mówiąc w skrócie - zażywając Dianę możemy zafundować sobie wpn. Dziwi mnie to i przeraża, że lekarze nie informują o tym pacjentów, że ulotka przemilcza ten temat. Polscy ginekolodzy i endokrynolodzy robią wielkie oczy, gdy mówi się im 'rozregulowaniu' organizmu po długoterminowym zażywaniu Diany, tymczasem fakty są takie, że skarży się na nie na prawdę mnóstwo dziewczyn, które miało 'przyjemność' ją zażywać. Ja dzisiaj zastanowię się 10 razy zanim zacznę używać czegokolwiek hormonalnego, nawet najdelikatniejszej minipigułki - o koniu taki jak Diane nie wspominając. Dziewczyny, szczerze radzę - zastanówcie się bardzo dobrze, czy chcecie tak mocno ingerować w swój organizm i zażywać środek, który trwale może zmienić waszą gospodarkę hormonalną. To nie jest zwykły środek antykoncepcyjny, tylko silny LEK (cyproteronu w dużych dawkach używa się w procesie zmiany płci na żeńską u mężczyzn) - i to samo tyczy się wszystkich innych środków z cyproteronem (OC, Syndi, Cilest...). Przede wszystkim trzeba badać hormony przed dobraniem pigułki - a przyjmowanie Diany, jeśli poziom męskich hormonów nie jest wysoooko ponad normę, powinno być wręcz zabronione. Sama żałuję, że nikt mi tego wszystkiego nie powiedział trzy lata temu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Odstawiłam Dianę po ponad dwóch latach brania, przerwa w stosowaniu wyniosła grubo ponad 1,5 roku. Po odstawieniu właściwie żadnych nieprzyjemnych skutków ubocznych nie było.
Takze nie ma co generalizować ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:01.