LEPTOKARIA !!!- co ?? gdzie ?? jak ?? za ile ?? - zbiorczy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-27, 17:41   #1
madzior22
Wtajemniczenie

GG do madzior22

LEPTOKARIA !!!- co ?? gdzie ?? jak ?? za ile ?? - zbiorczy

W te wakacje zamierzam wybrać się do Grecji - mianowicie do Leptokarii. W związku z tym chciałabym usłyszeć wasze relacje bo widziałam że sporo z was tam było. Nie ma wątku konkretnie o tej miejscowości, a wątki w których jest wspominane o niej są już stare. Chciałabym dowiedzieć się jakie miejsca w Leptokarii są godne odwiedzenia. Chodzi mi sklepy, dyskoteki itp. Także jakie są tam ceny (bardziej chodzi mi o takie tradycyjne greckie przysmaki). Mam też do wyboru wycieczki fakultatywne:
- Ateny
- Delfy
- Meteory
- Noc grecka
- Saloniki
- Rejs po zatoce sarońskiej
- Olimp
Na podstawie tego co czytałam chyba wybiorę Meteory i Noc grecką. myslicie że to dobry wybór ??
Z góry dizęki za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam

Prawo jazdy !
madzior22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-29, 17:44   #2
Moni_sss91
Zadomowienie

Dot.: LEPTOKARIA !!!- co ?? gdzie ?? jak ?? za ile ??

up też chciałabym się co nie co dowiedzieć.

Madzior22 poczytaj sobie ten wątek też http://forum.travelway.pl/topic-7-1.html )
Moni_sss91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-30, 10:18   #3
BillieJean
Rozeznanie

Byłam w leptokarii iii
Były to bardzo fajne wakacje, ale zależy jak zamierzasz się tam dostać.
Ja jechałam tam autokarem i była to poprostu zwyczajna masakra.
Plaża w leptokarii jest KAMIENISTA! Cokolwiek wygadują biura podróży, plaża jest kamienista. Dla mnie było to straszną udręką, bo ciężko popłuwać w morzu i tak dalej.
Ogólnie miasteczko całkiem wesołe, nawet nie jest tak drogo jeżeli chodzi o souveniry i tak dalej, kupiłam tam nawet drzewo oliwne za 3,50 euro ;d

NIE JEDŹCIE NA METEORY!
Meteory to kąpletna tragedia. Z leptokarii jedzie się tam ok 2 h, kąpletny skwar i naprawde NIC CIEKAWEGO. Te klasztory to rozrywka dla starych bab. Polega to na tym, ze w wielkim skwarze wchodzisz na górę po schodach, cykasz tam dwa zdięcia i za dodatkową opłatą za bodajże 3 euro możesz wejść do świątyni, tak małej i ubogiej jak nasze wiejskie kosciółki,a wokół latają wściekłe zakonnice i krzyczą "no photo, no photo!"

Byłam też na rejsie i podobało mi się strasznie, ten wiaterek i krople morskiej wody, mmm, potem jeszcze dyskoteka na statku, dla mnie to był raj, ale nie wiem czy każdemu się spodoba, bo połowa grupy siedziała z twarzami w kolorze zieleni ;d i pytali kiedy koniec ;d, ale to kwestia choroby morskiej i tak dalej.
Jeżeli zdecydujesz się na rejs, to koniecznie pamiętj, żeby na promiku usiąść u góry, a najlepiej na tarasie. Na tarasie jest bosko, nie ma się żadnych objawów chotroby morskiej i jest cudownie, u góry jako tako, a na dole wszyscy żygają ;d

Aten nie można sobie odpuścić pod żadnym pozorem!
Ateny są poprostu cudowne. Nie zobaczyć olimpu, tych wszystkich wspaniałych budowli, no nie wyobrażam sobie. Jedzie się ok 3 h, ale wierz mi, że naprawdę warto. To miasto jest absolutnie wyjątkowe, nowoczesne, ale zarazem starożytne, zupełnie inne od wszystkich innych wielkich stolic. Pozatym w atenach jest ogromny port, który nadaje wspaniały klimat. Jak tylko przypomnę sobie ten morski wiatr, oooh

Nocy greckiej też nie polecam. Kosztuje to bodajże ok 15 euro? A to nic ciekawego. Potańczysz sobie wieśniackie tańce z podstarzałymi grekami, zjesz jakieś greckie resztówki i generalnie nuda.

Ogólnie obóz polecam wytrzymałym (jeżeli of course jedziesz tak jak ja autokarem), ale wspominam go naprawdę dobrze. Jeżeli masz postój na węgrzech (a przypuszczam, że tak) to proponuję wymienić duużo pieniążków na Hufy, bo jest tam za***iste centrum handlowe.

Do jakiego hotelu się wybierasz?

Pozdrawiam

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post21878958
BillieJean jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-30, 10:24   #4
BillieJean
Rozeznanie

Ahh, jeszcze zapomniałam :
leptokaria nie jest droga. Jest tam o połowę taniej niż we włoszech, ceny są... no, powiedzmy że zbliżone do naszych, ale to zależy, bo ja naprzykład pamiętam, że w leptokarii wydałam strasznie dużo, ale to chyba przez moją rozrzutność ;d.
Pod koniec uliczki przy plaży jest najlepsze stoisko z sorbetami i lodami w leptokarii, tam wyrzuciłam chyba połowę majątku ;d Ale lody sa nieziemskie.

A i jeszcze jedno: Nie byłam jeszcze w żadnym turystycznym mieścieEuropy w którym byłoby TYLE STOISK Z PODRÓBAMI DIORA, CC, d&g. Ale to jest akurat fajne
Takie okularki kosztują ok 20 euro.
Dobra, zmykam.
Buźka;*

Stary 2008-03-30, 11:49   #5
madzior22
Wtajemniczenie

GG do madzior22

Dzięki za opinię, na pewno się przyda. Jadę do hotelu Mouses. Jazda autokarem taka tragedia ze względu na co ?? Choroba lokomocyjna ?? Gorąco czy poprostu dlatego że długo ?? Mamy postój w Budapeszcie Jakby co to poproszę o nazwę centrum handlowego (jeżeli pamiętasz). A w sklepach były takie typowe greckie produkty (strasznie napalam się na prawdziwą fetę i oliwki), a jak już to może pamiętasz mniej więcej ceny ?? Widziałam co pisałaś na temat ok-tours, ale ja się tam nie boję. Damy radę

Prawo jazdy !
Stary 2008-03-30, 12:33   #6
BillieJean
Rozeznanie

Co do ok tours, to chyba jednak była to wina tego, że trafiłam na takie kretyńskie opiekunki.
Ale sprytny człowiek poradzi sobie z każdym ;d
Noo, feta i oliwki były, zajadałam się nimi na okrągło . Były takie pyyszne oliwki z migdałami, tylko, że koło 4 euro. (piszę "tylko że" bo raczej inne rzeczy były tam tańsze)
Jazda autokarem tragedia ze względu na...
Hmm, nie wiem jak z tobą, ale ja na przykład mam problemy z zasypianiem w autokarze. Kąbinowałyśmy tam już na wszelkie sposoby, układałyśmy się z umpelą jak się tylko dało, ale po takiej masz zdrętwiały cały tyłek, mi drętwiały pokolei wszystkie części ciała, ale to też fakt, że ja jestem raczej osobą, która ma problemy z wysiedzeniem w miejscu i takie "uziemienie" na dwa dni w autokarze to jest dla mnie prawdziwa męczarnia... wszyscy śmierdzący, z tłustymi włosami... ale z drugiej strony jesteśmy młode i to najlepszy czas na takie wycieczki Kiedy tak szaleć jak nie teraz?
W sumie to narzekam tak na tą jazdę i narzekam (poprostu jak o tym myślę, to mnie mdli), ale w tamtym roku i w tym też zdecydowałam się na właśnie takie obozy
Tak to już jest, że wszystko wymaga jakiegoś poświęcenia.

Grecja ma swój klimat i jest kąpletnie różna od Włoszech, Francji, Hiszpani.
Co do centrum handlowego, to kiedy wracaliśmy opiekunowie sami zaprowadzili nas do tego centrum ;d. Masz postój na basenach na węgrzech?

Stary 2008-03-30, 13:45   #7
Moni_sss91
Zadomowienie

w programie mamy tylko napisane o zwiedzaniu Budapesztu... Tez jadę z ok-tours.
Ja w sumie autokarem lubie jeździć xD dla mnie to nie problem, jednak z zaśnięciem też mam kłopot.

' Ale sprytny człowiek poradzi sobie z każdym ;d' czyli co wy tam robiliście?? xDD
Stary 2008-03-30, 15:01   #8
madzior22
Wtajemniczenie

GG do madzior22

Hehe własnie mamy tylko napisane że zwiedzanie Budapesztu ale wiecie urokiem osobistym można wiele zdziałac (oczywiście nic nie sugeruje ). To jest własnie jedyny mój problem co do autokaru - NIE POTRAFIĘ SPAC W SAMOCHODACH, AUTOBUSACH, POCIĄGACH ale damy radeee
Billie wprawiłaś mnie w dobry humor FETAAAAA. A w jakich cenach była ta feta ??
ps. moja koleżanka która jechała do Bułgarii spała w tym przjeściu w autokarze. mówiła że dąło się kimnąc w taki sposób

Prawo jazdy !
Stary 2008-03-30, 15:24   #9
BillieJean
Rozeznanie

Noo, ja też zawsze na obozach kimam w tym przejściu, ale jak wracaliśmy z Grecji, to te dwie wariatki ;d (nasze kochane opiekunki) ułożyły się w tym przejściu i zostało miejsca tylko na trzy osoby i nie udało mi się wepchnąć.
W tamtym roku jechałam do Francji to spędziłam dwie urocze noce w tym przejściu z silnikiem nad głową, no ale ;d
Wiesz, w jakich cenach była feta to nie pamiętam, ale tam generalnie jest raczej tanio.
Ja tam tylko cały czas latałam na te lody, czasami zajadałam się oliwkami, ale jak widziałam miny moich koleżanek, które nie cierpią oliwek to mi się odechciewało ;d.

Pozatym, tam jest strasznie dużo turków. Trzeba na nich uważać, bo to jakieś żigolaki napaleńcy. Nie wiem czy jesteście blondynkami, ale jeśli tak, to możecie czuć się zagrożone ;d (osobiście jestem blond). Z jednej strony to miłe, że gdziekolwiek nie idziesz i tak dalej to słyszysz "maybe coffe?" "so beautiful" i tak dalej, i tak dalej, ale czasami to jest męczące, pozatym oni są jacyś zabezpośredni.
Na obozie były dziewczyny które tam spotykały się z tymi turkami, nie wiem nawet co oni tam wyprawiali, ale mówiąc szczerze, mnie takie rzeczy ani nie bawią, a nawet trochę się tych turków bałam, więc no. Jak dla mnie są trochę obleśni.
Dyskoteka w centrum leptokarii jest właśnie trochę obleśna, byłam tam raz i szcybo się zmyłam, bo kręci się w niej pełno turków i czarnych i tylko czekają na dziewczyny, nie da się potańczyć bo zaraz ktoś cie łapie za tyłek i tak dalej.
Ale nam rganizowali też wyjazdowe, do takiej troszeczkę dalej i tam było super, naprawdę polecam, dyskoteka bomba.

W sumie jak przypomnę sobie ten pasażyk ze sklepikami i tak dalej to aż wam zazdroszczę . Pamiętam, że tam jest bardzo modne sprzedawanie złotych i srebrnych łańcuszków na długość. W sensie, że jest na korbkę nawinięty łańcuszek i ty mówisz ile chcesz a pani ci odcina i sprzedaje. To było strasznie super, bo tych wzorów było tysiące, poprostu cała ściana tylko w takich łańcuszach, można to było oglądać i oglądać. Co prawda nie kupiłam niczego, bo wychodziło to strasznie drogo, ale myślę, że chodzi bardziej o atrakcję i tak dalej.

Ja mieszkałam w takim hotelu w samym środku miasteczka, a nasz balkon był nad stoiskiem z ubraniami i pamiątkami, dlatego często robiłyśmy jakieś jaja, na przykład bawiłyśmy się w paparazzi ;d. I wszędzie są te takie OCZY PROROKA ;d, wiecie o co mi chodzi, te takie niebieskie koraliki z oczami proroka. Mi osobiście strasznie się ta biżuteria podobała, dlatego trochę tego kupiłam, zresztą to bardzo dla grecji charakterystyczne więc.

O! I jeszcze mi się przypomniało o takim jednym z większych stoisk z pamiątkami do którego na bank traficie. Tam były tak genialne kosmetyki w tak genialnych cenach, że codziennie kupowałyśmy inne pierdółki ;d. Lakiery do paznokci po 1,50 euro w takich bajeranckich opakowaniach (np w kształcie jabłka), ojj, nawiozłam tego sporo.

No, nie pożałujecie wyjazdu.
Mi osobiście w tej Grecji brakowało tylko jakiegoś takiego parku typu wodny, albo Mirabilandia, bo na każdym obozie w takim bywam, a tam właśnie mi tego brakowało.
No ale nudzić się nie powinnyście ;d
buźka

Stary 2008-03-30, 15:27   #10
BillieJean
Rozeznanie

Hej, a był ktoś może w hiszpanii? ;d

Stary 2008-03-30, 16:46   #11
Moni_sss91
Zadomowienie

ja byłam w Hiszpanii rok temu w maju i w tym roku też jadę xD dokładnie 24 kwietnia )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-30, 20:41   #12
madzior22
Wtajemniczenie

GG do madzior22

Billie dzięki wielkie !! Naprawdę nie mogę się doczkeać kiedy tam pojadę !!!

Prawo jazdy !
Stary 2008-03-30, 21:05   #13
Moni_sss91
Zadomowienie

BillieJean a możesz wstawić jakieś fotki miasta? plaży?? xDD

ja chce lipieeeeec )))
Stary 2008-03-31, 16:13   #14
BillieJean
Rozeznanie

no jasne, ale jutro, albo wieczorem ;d

Stary 2008-04-01, 18:38   #15
zizou
Zakorzenienie

bylam w leptokarii trzy lata temu. samo miasteczko milutkie - glowna ulica to knajpki, sklepiki, salony z futrami. boczne uliczki to nic ciekawego, same hotele. ja akurat mieszkalam w hotelu gdzie okno sypialni wychodzilo na olimp a okno kuchni na morze - cos cudownego
jest tam pare dyskotek, ja nie bylam bo mnie to nie bawi. ceny trzy lata temu byly srednie - drozej niz w polsce.

co do zespolu klasztorow sie nie zgodze - tam trzeba pojechac, te widoki ja darowalabym sobie ateny, tempo zabojcze, jedzie sie w nocy - a z aten wyjezdza sie juz wczesnym popoludniem. malo zwiedzania, mozna sobie poogladac miasto przez okna autokaru pociagiem mozna podjechac do salonik, i tam pochodzic - fajne miasteczko.

plaza kamienista, trzeba sie zaopatrzyc w plazowe kapciuszki ktore mozna kupic na ulicy, ktora na plaze prowadzi.

tlumy ludzi, duzo polakow, niemcow, rosjan. duzo mlodziezy.

pogoda bywa kaprysna ja akurat trafilam na taki burzliwy czas przez caly moj pobyt wieczorami rozpetywaly sie burze - ale za to widoki wtedy niezapomniane - blyskawice bily w olimp
Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei
zizou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-14, 18:20   #16
brzoskwiniowa
Raczkowanie

czesc dziewczyny

ja tez w tym roku jade do leptokarii z ok toursa madzior22 a ty w jakim terminie jedziesz i w jakiej grupie?;>

Czas spełnienia marzeń. Czas uczestniczenia wraz z innymi w cudach wszechświata. Czas samoświadomości i świadomości wszystkiego, co Cię otacza.
brzoskwiniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-14, 19:13   #17
Moni_sss91
Zadomowienie

brzoskwiniowa a kiedy jedziesz??
Stary 2008-04-14, 19:27   #18
brzoskwiniowa
Raczkowanie

2-14 sierpien grupa mlodziezowa bo do studenckiej brakuje mi 3 miesiecy ;( a Ty?;>

Czas spełnienia marzeń. Czas uczestniczenia wraz z innymi w cudach wszechświata. Czas samoświadomości i świadomości wszystkiego, co Cię otacza.
Stary 2008-04-14, 19:31   #19
Moni_sss91
Zadomowienie

1-13 lipca ... grupa młodzieżowa. Nie wiesz może czy jak za rok w sierpniu kończe 18 lat i chciałabym jechać na obóz w lipcu w grupie studenckiej to mnie przyjmą?? ;/
Stary 2008-04-15, 17:52   #20
brzoskwiniowa
Raczkowanie

musze Cie zmartwic... niestety nie ja mam w tym roku 18, w listopadzie i nawet za zgoda rodzicow nie mozna jehcac na studencka

Stary 2008-04-15, 18:26   #21
Moni_sss91
Zadomowienie

;((tak to ja się nie bawie... będę musiała poczekać na turnus po 13 sierpnia ;/
Stary 2008-04-21, 20:34   #22
syskaa90
Rozeznanie

Po pierwsze jedzie ktośdo Grecji w terminie 1.08-12.08. do hotelu Orfeas?? Z BUT-a??
Po drugie: szczerze mówiąc zastanawiam się nad tą Leptokarią i chciałąbym wiedziec jak to było z chodzeniem na dyskoteki. Kloleżanka była 2 lata temu i ponoc opiekunowie wchodzą do dyskoteki i pilnują, i w ogóle jest ograniczony czs do 23-00.
syskaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-21, 21:58   #23
brzoskwiniowa
Raczkowanie

zalezy z jakiego biura jedziesz ja jade z ok toursa i podobno sa luzy ;d w cenie jest jeden drink i wogole

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-10, 18:57   #24
foza
Przyczajenie

Leptokaria-Grecja

Kobietki mam pytanie.

Byl ktos moze w Grecji a konkretniej w Leptokarii?
Wiem ze jest pare watkow na ten temat ale nic o Leptokari.

Chcialabym sie od was dowiedziec wszystko co jest zwiazane z tym

Ja wyjezdzam z przyjaciolka na oboz 20 czerwca i chcialam sie dowiedziec o wrazeniach z Leptokarii.

Slyszalam ze do klasztoru na skalach w Meteorach trzeba miec zakryte ramiona i spodnice do kostek?

To prawda?;(
foza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-10, 19:11   #25
magdziaS
Podróżniczka

Dot.: Leptokaria-Grecja

Cytat:
Napisane przez foza Pokaż wiadomość
Kobietki mam pytanie.

Byl ktos moze w Grecji a konkretniej w Leptokarii?
Wiem ze jest pare watkow na ten temat ale nic o Leptokari.

Chcialabym sie od was dowiedziec wszystko co jest zwiazane z tym

Ja wyjezdzam z przyjaciolka na oboz 20 czerwca i chcialam sie dowiedziec o wrazeniach z Leptokarii.

Slyszalam ze do klasztoru na skalach w Meteorach trzeba miec zakryte ramiona i spodnice do kostek?

To prawda?;(
Polecam dokladnie przegladnac wyszukiwarke, podobny watek istnieje. Tutaj link:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ght=Leptokaria

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-12, 10:14   #26
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez foza Pokaż wiadomość

To prawda?;(
spodnica nie do kostek ale zeby zakrywala kolana. na miejscu dostaniesz przepaske. a ramiona musza byc zakryte, ale chyba wlozenie bluzki z krotkim rekawkiem to nie problem?
Stary 2008-06-14, 21:29   #27
mala2806
Zadomowienie

Też się raczej wybieram do Grecji w terminie 02.08 - 14.08, jeśli będą miejsca. Jutro zamawiam, bo po 24 h trzeba wpłacić pieniążki
mala2806 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-15, 11:38   #28
justynaaag
Przyczajenie

Witam ja też wybieram się w tym roku do Leptokarii Jedzie ktoś na obóz studencki tam z Almaturu w terminie 04.08 - 17.08?(Danos Apartamenty)
justynaaag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-15, 14:02   #29
czeklitmusse
Raczkowanie

szkoda że wcześniej nie założyłąś wątku moja przyjaciółka jeździ tam 3 razy do roku (do faceta) wszystko dokładnie i szczegółowo by ci napisała ale niestety wyjechała 3 dni temu ja mogę z jej opowiadań powiedzieć ci tylko JEST TAM CUDOWNIE!
ale niestety bez szczegółów życzę udanych wakacji

Rekonstrukcja

Jeśli ja jestem twoim snem, to ty jesteś moim

czeklitmusse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-15, 14:20   #30
zizou
Zakorzenienie

leptokaria to tak naprawde miejscowosc jakich na riwierze wiele. bylam w ladniejszych, aczkolwiek czas tam spedzilam bardzo milo. duzo sklepow z futrami, pamiatkami, byle jakimi ciuchami. widoki za to nieziemskie, z jednej strony olimp, z drugiej morze
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości