|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Zupa Meksykańska
Dziewczyny czy macie sprawdzony przepis na zupe meksykańską?
Wydawało mi się , ze kiedys ktos podawal na nia przeps na foru, ale nie znalazlam ![]() Znacie? To nauczcie mnie , prosze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zupa Meksykańska
ja mam taki:
Zupa meksykańska 50 dag chudego mielonego mięsa, 2 duże cebule, mały koncentrat pomidorowy, po puszce czrwonej fasoli, kukurydzy i soi, 3 ząbki czosnku, kostka rosolowa, 2 duże łyżki majeranku, łyżeczka ziół prowansalskich, dwie łyzki oliwy, sól, pieprz Mięso oraz cebule pokrojona w kostke obsmażyć na oliwie. W garnku zagotowac litr wody. Włożyc kostkę rosołową, mięso, gotowac 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodać fasolę, kukurydzę, soj, majeranek i dodac tyle wody, by wszystkie skladniki były przykryte, gotować 20 min, Przyprawić roztartym czosnkiem, ziolami prowansalskimi, koncentratem pomidorowym, sola i pieprzem. Gotować ok. 30 min na wolnym ogniu uważając, by mięso nie przywarło. Ostudzoną potrawę wstawić do lodówki. Podawac nastepnego dnia na gorąco. Smacznego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Znam bardzo fajny przepis za taka zupke, i jest naprawdę pyszna, ale pech w tym że nie pamiętam dokładnie wszystkich składników
![]() ![]() Podam jutro jak wróce Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dzieki, dzieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nutka nie gryzie!
|
Zupa Mexicano
1/2 miesa mielonego(paczka) 2 , 3ząbki czosnku 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli bialej sos Tabasco, sojowy,żółty ser Cebule i czosnek szklimy w garnku. Dodajemy mieso i mieszamy smażąc,doprawiamy sosami.Teraz dodajemy razem z wodą(nie odcedzamy!!) pomidory,kukurydzę,fasolę ,pokrojone pieczarki. Gotujemy jeszcze ok.10 min b.delikatnie.Doprawawiamy wg.uznania.Podajemy z potarkowanym serem. ![]() Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2007-01-09 o 19:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nutko, to Ty pdawalas ten przepis na forum
![]() Dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
ja tez podawałam w "co robicie na obiad" , podam i tu :http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis72.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Fajnie - idzie jesień - a to idealna pora na "Nutkową zupkę". ![]() Polecam!!! skret smaku tego dania polega chyba no dodawaniu tych fasolek i pieczarek razem z zalewą - zupa jest aromatyczna i ma głęboki smak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Zamierzam jutro wziac sie za zupe meksykanska i jablecznik
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
ZUPA CHILLI
- 3 puszki czerwonej fasoli - 0,5kg miesa mielonego - 1 puszka kukurydzy - 3 cebule - 4 ząbki czosnku - 2 sosy meksykańskie ostre lub seczuański chilli - 2 czerwone papryki - 2 szklanki wody - sól, pieprz do smaku Mięso podsmażyć na oliwie. Papryke, cebule i czosnek drobno posiekać i również podsmażyć razem z mięsem. Do miesa dolać1 szklankę wody i gotować 10 minut. Nastepnie całość przelać do głębokiego garnka, walać resztą wody oraz domieszać sosy. Następnie dodać drobno pokrojoną paprykę i odcedzoną kukurydzę. Fasolkę można ale nie trzeba odcedzać, ten sok daje bardzo fajny smakk ten zupce. Można poprostu dodać sok z 2 puszek. Wszystko pogotowac chwilkę na małym ogniu, doprawic solą i pieprzem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A zupa Nutki starcza dla ilu osób
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Oj Nutka ta twoja zupa.............. Palce lizac. Wypróbowałam i polecam. U mnie starczyła na 6 osób.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
zrobilam ja w piatek,palce lizac to za malo powiedziane,tylko ze nie dodalam sera na koniec jakos mi to nie pasowalo,ale ogolnie przepyszna !!! dziekuje za pyszny przepis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
w końcu musze się pochwalić że zrobilam zupe meksykanska śmialo moge polecic wlasnie teraz wbrew pozorom jakjest upalnie to jedno danie w dwóch daniach. ja zamiast marynowanych pieczarek dalam puszke soi. do przyprawienia moge polecic ziola prowansalskie i tymianek
pozdrawiam
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Hej
Te sosy meksykanskie do zupy chilii maja byc takie w sloiczku czy takie w proszku?
![]() |
#19 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Ja mojej w ogole nie dosmaczam przyprawami bo nie ma potrzeby.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
zrobiłam tą zupę nutki... PYCHOTKA ! lubię jak żarełko jest takie gęste więc odlałam nawet po polowie zalewy z puszek i wyszedł mi taki bardziej gęsty sos. jedliśmy nie łyżką a tacosami, iście meksykańska uczta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:15.