|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
O manipulowaniu światem - ZEITGEIST
No własnie, tak jak w temacie chcialem rozpoczc dyskusje na
temat zycia i wszystkiego co nas otacza. Po obejrzeniu filmu dokumentalnego pt.: "Zeitgeist" jestem wstrząsniety i sądze ze całkiem inaczej spojrze na otaczjący mnie swiat. Film ten mowi o szeroko pojętej manipulacji społeczenstwem i światem. Opowiada o ludziach "zza kurtyny", którzy starają sie od dziesiecioleci doprowadzic do tego aby CAŁY ŚWIAT był kontrolowany. W wiekszosci opowiada o Ameryce i o tym jak od poczatku XX w. rządy Ameryki wpływają na społeczenstwo całego świata. I tak kilka udokumentowanych faktów które zostały przedstawione w tym filmie: - uczestnictwo USA w I wojnie swiatowej było wynikiem tego ze ówczesny minister spraw zagranicznych USA sprowokował Niemców do zatopienia statku "Lusitania" z cywilami na pokładzie. Statek ten został celowo wpuszcony na wody niemieckie. Zginęło 1200 osob. W wyniku tej prowokacji Amerykanskie społeczenstwo zaczeło wyrazac coraz wieksza gotowosc do walki i rozpoczęło sie masowe wstępowanie w szeregi wojska. Było to bardzo korzystne dla dla miedzynarodowych bankieroów ponieważ rząd Ameryki pozyczał ogromne sumy pieniedzy od Banku Rezerwy Federalnej (ktorego zarządcy - bankierzy de facto rządzili wtedy całą Ameryką, a ich potomkowie rządzą nią do dzis). J.D. Rockefeller (jeden z najbogatszych bankierów tamtego okresu) zarobił na I wojnie światowej 200 milionów $ (3 miliardy na dzisiejsze). - uczestnictwo USA w II wojnie swiatowej spowodowane było tym że prezydent Rooesvelt róbił wszystko aby japonczycy zaatakowali Pearl Harbour. Roosevelt (ktorego rodzina była bankierami od XVIII w. ) zaplanował wszystko tak zeby to japonczycy wyglądali na agresorów którzy sprawili ze Amerykanie musieli włączyc sie do wojny. Wstrzymał eksport ropy do Japonii, zmroził wszystkie japońskie aktywa, dał pożyczki chinskim nacjonalistom i wspierał anglików - wrogów Japonii. Przed atakiem na Pearl Harbour ponad 80% Amerykanow było obojetnych wobec wojny, po tym ataku 1000000 osob zgłosiło sie na ochotnika do wojska. Oczywiscie udział w wojnie wiązał sie z ogromnymi zyskami dla FED (Banku Rezerwy Federalnej), ale takze dla korporacji związanej ze wspomnianym wczesniej J.D Rockefellerem, który pozyczaył niemcom paliwo do niemieckich nazistowskich samolotów, aby niemcy mogli bombardować Anglików. Zyski dla Ameryki były ogromne kosztem Europy oczywiscie.Inną zdradziecką organizacją wartą wymienienia jest Union Banking Corporation z Nowego Jorku, która nie tylko sfinansowała dojście Hitlera do władzy, ale także prała nazistowskie pieniądze w czasie II Wojny Światowej i jak ujawniono, posiadała w skarbcu miliony nazistowskich dolarów. V-ce dyrektorem Union Bankig Co. był dziadek Georga W. Busha(!). Ostatecznie zakazano działalnosci tej korporacji ze wzgledu na złamanie zakazu handlu z wrogiem. - Wojna w Wietnamie została rozpoczęta w wyniku "Incydentu w zatoce świń". Amerykanski rząd poinrowmował o incydencie w trakcie którego amerykanski niszczyciel mial byc zaatakowany przez wietnamskie łodzie. Jednak po latach okazało sie ze tan incydent wcale nie miał miejsca! Oficerowie amerykanscy przyznali ze było to kłamstwo bedące pretekstem do wielkiej wojny. W 1966r. Lyndon Jackson zniosł zakaz handlu pomiedzy ameryką a sowietami w pełni swiadomy ze to sowieci zaopatrują Wietnam w bron. Rockefeller (bodajze jeden z potomków tego o którym mowa była wyzej) kredytował radzickie fabryki broni, w których produkowano sprzęt wysyłany do Wietnamu Pn. Takze znów powtarza sie finansowanie przez Ameryke obydwu stron konfliktu . Ponadto to ze wojna w Wietnamie trwała tak długo nie było przypadkiem, wszystko było zaplanowane w ten sposób ze wojna miała trwać a amerykanie mieli czerpac jaknajwieksze zyski. 11 Wrzesnia Tutaj sprawa jest nieco bardziej zawiła. Istnieją dowody na to ze wieże WTC zostały wyszadzone w powietrze. W filmie wypowiadają sie fizycy, specjaliści od kontrolowanych wyburzen i dla kazdego sprawa jest jasna: To było kontrolowane wyburzenie budynków. Świadkowie zdarzenia zeznają ze zanim pierwszy samolot uderzył w wieże słychac było wybuch u podstawy budynku. 19 rzekomych terrorystów którzy mieli porwać samoloty było finansowanych przez rząd USA. Wiekszosc tych terrorystów została uznana za martwych po "samobojczym ataku" , jednak okazuje sie że conajmniej kilku z nich żyje (!). Rodzine Busha i rodzine Bin Ladena łączyły i zapewne łączą zażyłosci biznesowe. Na wszystko są dowody w filmie. Po rozpętaniu "wojny z terroryzmem" Europa boi sie o to ze kraje europejskie bedą coraz czestszym celem terrorystów, nasiliło sie to niewątpliwie po atakach w Londynie (które równiez mogły być jedną wielką manipulacją) oraz Madrycie. Tymczasem terrorysci zatrzymywani przez amerykanów w wiekszosci są wypuszczani na wolnosc bez postawienia im zarzutów, ale wypuszczani sa dopiero po tym jak sprawa dotycząca ich zatrzymania zostanie wystarczająco nagłosniona w mediach. Najbardiej przerazające jest to ze we wszystkich swoich działaniach rząd amerykanski nie bierze pod uwage osob cywilnych, obywateli swojego kraju, ktorych jak w przypadku "zamachu" na WTC skazali na smierc. W imie czego? Amerykanscy politycy jak mantre powtarzają słowa: "terroryzm" , "terroryści", "wojna z terrorystami", tymczasem oni sami terroryzują caly swiat swoimi manipulacjami. Teraz do ich manipulacji zostało wciągniętych wiele krajów europejskich (w tym Polska). Amerykanie poraz kolejny czerpią ogromne zyski z wojen w Iraku i Afganistanie. Trzymają w szachu zarówno kraje, z którymi prowadzą wojne jak i małe kraje europejskie takie jak Polska. Czy Ameryka doprowadzi do tego ze swiat bedzie jej posłuszny? Czy dojdzie do stworzenia "Rządu Swiatowego" ?? Ogromnego panstwa o ustroju totalitarnym w którego skład wejdzie cały swiat ?? Jak sądzicie? Polecam obejrzenie filmu. I zapraszam do dyskusji
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: O manipulowaniu światem - ZEITGEIST
Z powyższego postu wynika, że wszystko jest jedną wielką manipulacją
![]() Mnóstwo teorii Spiskowych, nie popartych żadnymi konkretnymi dowodami. Ludzie różne rzeczy publikują, byleby tylko było o nich głośno i zyskać rozgłos, ale czy warto się tym tak emocjonować i we wszystko wierzyć? Paskudna Hameryka |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Aramintha...to nie są łyse teorie spiskowe. Gdybys obejrzała film na pewno bys zmieniła zdanie i troszke uwierzyła.
|
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja jestem sceptycznie nastawiona do takich teorii, co nie znaczy, ze takie rzeczy nie maja miejsca, ale raczej trudno dociec, co jest prawda a co fikcja. Film tez moze byc zmanipulowany
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Uważam, że aby wyrobić sobie swoje zdanie na tematy tak złożone, jak historia najnowsza, stosunki międzynarodowe - trzeba nie tylko czytać, słuchać - trzeba przede wszystkim być... tam gdzie rzecz się dzieje... ( niestety nie zawsze jest to możliwe - nie da się jeszcze
podróżować w czasie)Pracowałam na Bałkanach i Zakaukaziu - moje zdanie i wiedza na tematy dotyczące tamtejszych konfliktów zmieniły się po kilku miesiącach pobytu tam.. po kontakcie z ludźmi, po tym, co widziałam, czego byłam świadkiem... W tej chwili jestem pewna tylko tego, że nie możemy ślepo ufać ani mediom, ani politykom... do prawdy musimy dochodzić sami
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Widziałam ten film, oglądaliśmy w szkole w ramach lekcji z "dziedzictwa kultury - literatury angielskiej.
Całość jak dla mnie jest strasznie niespójna i miejscami wręcz nielogiczna: - Amerykanie są główną przyczyną kłopotów gospodarczych Europy po II wojnie światowej - w tekście nie jest jednak wspomniane, że ta wojna wybuchła w Europie, stronami konfliktu początkowo były państwa wyłącznie europejskie, Japonia należała do państw osi, USA opowiedziało się po przeciwnej stronie i do konfliktu dojść musiało. To chyba normalne, że w czasie wojny nakłada się wszelkiego rodzaju sankcje na wroga oraz szuka się sprzymierzeńców. Nikt też nie bierze udziału w wojnie jeżeli nie osiągnie z tego żadnych korzyści. Nie rozumiem czemu Stany Zjednoczone miałyby być wyjątkiem. - "Trzymają w szachu zarówno kraje, z którymi prowadzą wojne jak i małe kraje europejskie takie jak Polska" Mały kraj europejski?? MAłY KRAJ?! Małym krajem europejskim to jest Watykan albo Luksemburg, ale nie Polska. Widać pisał to ktoś kto w geografii zbytnio się nie orientuje. - " Amerykanscy politycy jak mantre powtarzają słowa: "terroryzm" , "terroryści", "wojna z terrorystami", tymczasem oni sami terroryzują caly swiat swoimi manipulacjami. Teraz do ich manipulacji zostało wciągniętych wiele krajów europejskich (w tym Polska)." To się nazywa polityka oraz stosunki międzynarodowe. - "Czy Ameryka doprowadzi do tego ze swiat bedzie jej posłuszny? Czy dojdzie do stworzenia "Rządu Swiatowego" ?? Ogromnego panstwa o ustroju totalitarnym w którego skład wejdzie cały swiat ?? Jak sądzicie?" O ile dobrze pamiętam, to Stany Zjednoczone ustroju totalitarnego nie mają, natomiast posiadają konstytucję, tę samą od ponad 200 lat, która wspomina coś niecoś o demokracji Wartość dolara spada, rządem światowym ma szansę zostać więc Unia Europejska![]() Moim zdaniem to tani populizm i nic więcej. Co najmniej dziwne mi się wydaje kształtowanie swego światopoglądu na podstawie 1-go filmu. |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Ja słyszałam że w roku 2008 ma wybuchnąć wojna pomiędzy USA i Chinami.Ma to być wojna ustawiona,podobno rządy obu krajów pracują nad nią od wielu lat.Pretekstem mogą być zamieszki w Tybecie,zamach na amerykańskich sportowców na olimpiadzie w Pekinie lub coś innego.Wojna ma doprowadzić do powstania nowego ładu na świecie.Wiadomość ta pochodzi podobno z tych samych źródeł w CIA które ujawniły informacje o istnieniu tajnych więzień CIA w Europie Wschodniej-to akurat okazało sie prawdą.Mam nadzieje że jest to tylko i wyłącznie wytwór ludzkiej fantazji bo jeśli nie... zdaje sie że jest taka chińska groźba "obyś żył w ciekawych czasach"
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w porownaniu do USA czy Rosji , Polska jest malutkim krajem ![]() Nie to sie nie nazywa polityką, to sie nazywa szerzeniem strachu wsrod krajów europejskich Gdybys ogladala film z uwagą pewnie bys zauwazyla ze konstytucja w Ameryce jest lamana na kazdym kroku. Najbardziej drastyczny przyklad to podatek dochodowy pobierany bezprawnie od obywateli amerykanskich.
|
|
|
|
#9 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz żądam filmu, który mi wyjaśni, kto stał na czele spisku mającego na celu sabotowanie jazdy tramwajów w Poznaniu w dniu dzisiejszym ![]() P.S. Dla mnie US of A to kolos na coraz cieńszych glinianych nóżkach...
|
|
|
#10 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Generalnie do tego typu filmow odnosze sie sceptycznie, aczkolwiek jestem sklonna wierzyc, zze najwieksza pobudka do dzialan czlowieka sa pieniadze.
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Najpierw radzę obejrzeć ten reportaż http://video.google.pl/videoplay?doc...arch&plindex=1
i dopiero się wypowiadać, a w zasadzie się przebudzić ![]() To smutne, że terroryści z USA mogą robić wszystko co im się żywnie podoba: mordować niewinnych cywilów za ropę, torturować, prowokować dla swoich nędznych celów, podburzać i manipulować całym światem, kreować tych złych i tych dobrych... pod flagą demokracji, przy poparciu otumanionego plebsu, któremu puszcza się tylko te informacje, które mogą być im pokazane... Jakoś dziwne, że cały świat protestuje przeciw Chinom i ich działaniom w Tybecie a tak mało słychać protestów (w ocenzurowanych mediach i zręcznie filtrowanych plebsowi porcjach informacji) przeciwko mordowanych każdego dnia obywateli z Iraku przez barbarzyńców z Ameryki ![]() Taki demokratyczny kraj a tortury więźniów dozwolone, kary śmierci na porządku dziennym. USA jest jedynym zbrodniczym krajem, który wykorzystał i to dwukrotnie bombę nuklearną... Teraz robi wszystko by zdobyć "moralne pozwolenie" na zaatakowanie Iranu (później Wenezueli). Ilu tym razem ludzi poświęci by zrealizować swój krwiożerczy plan? Strzeżmy Polskę przed takimi demokratami
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W nauce o stosunkach międzynarodowych istnieją teorie mówiące o tym, ze polityczny punkt cięzkości przenosi się na obszar Pacyfiku. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Zacznijmy od tego, ze zbrojna walka USA w Wietnami zostala wywolana incydentem w Zatoce Tonkinskiej. Zatoka Swin jest zupelnie gdzie indziej (Kuba) i choc rowniez mial tam miejsce incydent zbrojny (w 1961 r) to nie mial wiele wspolnego z Wietnamem. Ja nie pamietam co dokladnie mowili w filmie... Ale albo nieuwaznie sluchales, albo ktos dal napisy z bledem, albo film ma blad.
Zreszta to nie bylby pierwszy blad. Jest inny, ktory w zasadzie burzy wiarygodnosc calego filmu... Chodzi o czesc I i egipskiego boga Horusa... Spedzilem sporo czasu na szukaniu informacji podanych w tym filmie. Nigdzie nie jest podane jakoby Horus urodzil sie 25 grudnia, nie jest jasno napisane, ze Isis byla dziewica a juz na pewno nie ma nic o 12 uczniach, smierci i zmarwtychwstaniu po 3 dnia. Rzekoma smierc Horusa na krzyzu tez nie mogla miec miejca bo 'ukrzyzowanie' (wg zrodel encyklopedycznych) zostalo wymyslone dopiero w Imperium Perskim ok 2000 lat 'po' Horusie. Jesli nawet byla jakas formy kary smierci, zblizonej lub podobnej do ukrzyzowania, i jesli Horus faktycznie zostal w ten sposob zabity (czego ciezko sie doszukac w informacjach), to nie przez ukrzyzowanie - i jest to naciaganie faktow przez autorow filmu do wlasnych potrzeb. Ja jak najbardziej jestem religijnym sceptykiem... ba... dla mnie chrzescijanstwo to najwieksza historyjka w historii ludzkosci... Uwazam rowniez, ze 911 to tzw "Inside job". Wiele spraw poruszanych w filmie jest prawdziwych i udokumentowanych. Ale jest tez kilka, ktorych nijak nie da sie potwierdzic (wiele faktow przytaczanych w III czesci filmu) lub sa calkiem wysnute z palca lub conajmniej naciagniete (Horus). Jesli film ma byc wiarygodny to powinien operowac wylacznie faktami majacymi potwierdzenie.. lub domyslami - ale nie przeklamaniami. Jedno takie przeklamanie/naciagniecie faktow sprawia, ze caly film staje sie po prostu malo wiarygodny Jesli chodzi o 911 to polecam obejrzec film 911 Loose Change. Lub serie 911 Coincidences (19 odcinkow na youtube). pada tam o wiele wiecej faktow, szczegolow i wywiadow Pozdrawiam |
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
jak napisała Aramintha wszystko jest manipulacją. A tacy "mali" ludzie jak my,raczej tego nie pojmą...
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
fakt faktem troche trzyma się to kupy. ale historia chyba już na zawsze okryła tajemnica te częsci, to takie białe plamy. co do Lusitanii to jestem w stanie uwierzyć, bo dziwne by było żeby trafila tam przypadkiem przy wielkich amerykańskich możliwosciach technicznych.
jednak co do WTC i Wietnamu to naprawde trzeba byloby dokładniej to przeanalizować, bo to nie taka prosta sprawa. Poza tym tam zginęły tysiące ludzi, w Wietnamie więcej.... co do rządu światowego to na razie nie ma opcji, jako student stosunków międzyn. sama stwierdzam to na podstawie wiedzy,opinii ale i obserwacji.mamy międzynarodową anarchię, a bezpieczeństwa państw strzegą sojusze i często strategia wzajemnego zastraszania. i szczerze wątpie, żeby Rosja kiedykolwiek zgodzila się wejśc pod prym amerykańskiego światowego rządu, byla,jest i bedzie potężna i byłoby jej to nie na ręke. To samo Chiny.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:03.

ja jestem sceptycznie nastawiona do takich teorii, co nie znaczy, ze takie rzeczy nie maja miejsca, ale raczej trudno dociec, co jest prawda a co fikcja. Film tez moze byc zmanipulowany
podróżować w czasie)