|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
allegro
Może to i głupie pytanie ale pierwszy raz licytuje na allegro.Mam pytanko jak mam zapłacic przelew czy tylko płace za odbiór??I czy moge się z licytacji wycofać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: allegro
Eeee... to zależy od sposobu "doarcia" rzeczy do Ciebie
Możesz zapłacić przelewem - wtedy wpłacasz cenę+koszty wysyłki podane w aukcji lub ustalone ze sprzedającym, płacisz z banku, robisz przelew, banki pobierają jakąś minimalną opłatę za ten przelew, coś koło 1-2 złote. Kiedy przelew - pieniądze dotrą do sprzedawcy, on wysyła paczkę i parę dni od momentu wylicytowania jest ona u Ciebie. Możesz też wybrać sposób "za pobraniem", wtedy nic nie przelewasz, tylko czekasz na paczkę i płacisz listonoszowi. Jeśli decydujesz się na odbór osobisty to płacisz z reguły tylko za wylicytowaną rzecz, ale to też zależy od umowy ze sprzedawcą. Co do wycofania się - musisz napisać w tej sprawie do sprzedawcy, ale szanse raczej niewielkie. Ewentualnie można się po wygranej aukcji dogadać ze sprzedającym i jakoś zwrócić mu prowizję i nie kupować wylicytowanej rzeczy... Poprawcie mnie, jeśli coś źle napisałam ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wszystko się zgadza, dodam tylko, że nie wszyscy sprzedawcy zgadzają się wysyłać za pobraniem kupującymi z małą ilością komentarzy (albo gdy nie ma ich wcale), No i przesyłka za pobraniem jest prawie 2 razy droższa.
Kiedy otrzymasz zamówiony przedmiot powinnaś wystawić sprzedawcy komentarz, w którym piszesz czy towar jest zgodny z oczekiwaniem, jaka jakość i ogólnie o przebiegu transakcji-ogólnie krótko, zwięźle i na temat. I zaznaczasz czy ten komentarz jest pozytywny, neutralny czy negatywny. Następnie sprzedawca wystawi komentarz dla Ciebie, który zależy od tego czy szybko i bezproblemowo wpłacisz pieniążki i w ogóle aha-lepiej zakup przemyśleć, niż się wycofywać. Z własnego doświadczenia dodm, że lepiej kupować coś w opcji "Kup teraz" niż w licytacji |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
mnie kiedys tak złatwił jeden allegroicz za kupił przedmiot a pozniej napisal ze nie chce bo znalazł tanszy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Jeżeli zaczynasz przygodę kupowania na allegro to polecam Ci snajpera aukcyjnego. Opłaca się go stosować jeżeli kupujesz coś na licytacji. Zmniejszasz w ten sposób prawdopodobieństwo, że ktoś przelicytuje Twoją cenę.
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2. watek sprzed 4 lat ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.