|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() aukcje - odbieranie przesylek
Drogie Wizazanki! Mam do Was pytanie, czy ktoras (albo ktorys) z Was ma cos wspolnego moze z prawdem? A juz tlumacz o co mi chodzi ... Czy jest to prawda, ze weszlo takie prawo, ze ... jezeli zamawiamy cos z portalu typu Allegro / eBay, wysylka idzie do nas ze pobraniem, czy idac na poczte, przed zaplaceneim za przesylke mozemy ja rozpakowac przy Pani/Panu z poczty, zobaczyc jaka ma zawartosc i jezeli zgadza sie ona z zamowiona przez nas rzecza to wtedy placimy, a jezeli zostalismy oszukani to zwyczajnie nie placimy? Slyszalam od kolegi ze wprowadzono taki przepis, ale wlasnie chcialbym sie dowiedziec czy jest to prawda czy nie. Jesli ktos jest w stanie mi odpowiedziec na to pytanie to prosze o pomoc.
Serdecznie pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Dot.: aukcje - odbieranie przesylek
spotkałam się z tym w jednym sklepie netowym, jest tam napisane że można obejrzeć przy listonoszu zawartość przesyłki zanim ją przyjmiemy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja słyszałam tylko, że jeśli paczkę dostarcza kurier (to trochę droższe niż zwykła poczta), to ma on obowiązek pokazać klientowi na życzenie zawartość przesyłki przed przyjęciem zapłaty.
Co do listonoszy to nie wiem... Kiedy odbierałam ostatnio przesyłkę, dałam mu pieniądze, ale powiedział, że mam ją rozpakować, i jeśli się okaże, że zamiast komórki mam cegłę, mogę iść na pocztę i ją zwrócić, zanim on dowiezie pieniądze na pocztę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
podobno na poczcie paczkę można otworzyć dopiero po zapłaceniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jakiś miesiąc temu pytałam o to na poczcie. Pani odpowiedziała, że można otworzyć przesyłkę przy niej TYLKO jeśli dotarła uszkodzona. Wówczas jeżeli czegoś brakuje pracownik poczty spisuje specjalny protokół, jest on potem podstawą dochodzenia swoich praw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Joanna d'Moder
|
kiedyś czytałam o czymś takim jak komisyjne otwieranie przesyłki przy kierowniczce poczty i pracowniku,ale to ponoć usługa płatna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
ja słyszałam że można sprawdzić zanim się podpisze pokwitowanie...
jeśli będę miała czas (najwcześniej jutro wieczorem) to sprawdzę w LEXie odpowiedni paragraf na to ![]()
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
http://www.poczta-polska.pl/prawo_2.htm#ust_1
na razie znalazłam tylko takie rozporządzenie - to jeśli ktoś chciałby poczytać ![]() ale tam chyba nic nie ma o sprawdzaniu przesyłek za pobraniem... to o czym joanna_k pisze dotyczy przesyłek uszkodzonych - tak wynika z tego rozporządzenia. Lolka 102 i jej Pani z poczty tez to potwierdzają ![]() a za pobraniem to chyba do domu przynoszą, prawda? wiem, że ktoś mi opowiadał, że sprawdzał... i byłoby to twierdzenie prawdziwe - no bo przecież kota w worku kupować nie można...
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, i jak wkoncu to jest??
mozna otworzyc zanim sie zaplaci?? bo teraz nie wiem czy zadac tego przy odbiorze czy nie, czekam na telefon a nie chcialabym zeby sie okazalo ze ja zaplace za paczke a tu w srodku chociazby cegla jest ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli zaplace i moge poprosic o sprawdzenie zawartosci ? a co jesli w srodku nie bedzie to co ma byc? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
A ja tu:
http://www.poczta-polska.pl/pytania_pobraniem.htm znalazłam takie coś: Przy doręczaniu paczki za pobraniem, jak również przy doręczaniu innych paczek pocztowych, ODBIORCA nie może przed dokonaniem pokwitowania odbioru i uiszczeniu należności obciążających tę przesyłkę otwierać jej, jeśli nie jest uszkodzona lub nie nosi śladów naruszenia opakowania. Tym samym nie może przed pokwitowaniem odbioru sprawdzać czy jej zawartość jest zgodna z oczekiwaną. Tak więc wg prawa to już chyba wszystko jasne... Najpiej byłoby się spytać na poczcie... jeśli chcecie to mogę się na pocztę jutro przejść i spytać jak to jest. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli bylabys tak laskawa ![]() bo ja mam daleko na poczte :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Ostatnio wniknęłam głębiej w tę sprawę, gdyż sama chciałam zamówić sobie jedną droższą rzecz i chciałam miec pewność, iż dostanę to na co czekam....
Otóź możliwość sprawdzenia towaru (otworzenie paczki) istnieje i jest dokonywana na poczcie, jest ona płatna (5zł), opcję tę należy zgłosić sprzedającemu z allegro, gdyż on musi zaznaczyć na poczcie fakt, że ja chcę sprawdziź przesyłkę po jej otrzymaniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
zielony stworek
|
Cytat:
A co do wysokości opłat za przesyłkę to nie zawsze pocztą taniej ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Witam Was.
Otóż mam pewien problem. Dziś dotarła do mnie zamówiona komoda, nabyta w wyniku licytacji. Odbierała ją mama, i chciała ją obejrzeć przy kurierze (w aukcji sprzedający zaznaczył to jako warunek reklamacji) kurier niestety, powiedział, że tak zapakowanych przesyłek się nie rozpakowuje, fakt była na palecie, maksymalnie zabezpieczona, ogromna itp. W każdym razie w domu, nawet jej nie rozpakowałam tylko otworzyłam pudło i ukazało mi się coś tragicznego. Komoda jest zmasakrowana, nie są to w żadnym wypadku uszkodzenia z podróży, ponieważ, te "defekty" były pod styropianem, a styropian był nietknięty. Zadzwoniłam do firmy kurierskiej, kobieta potwierdziła, że faktycznie takich paczek się nie otwiera, ale na protokół uszkodzenia mam 7 dni. Jutro ma przyjechać kurier. W regulaminie aukcji, było również zaznaczone, że towary nabyte poprzez licytację, nie podlegają jakiejkolwiek reklamacji. Stąd moje pytania do zorientowanych: Czy rzeczywiście tak jest, że nie mogę jej zareklamować? Jeśli tak, to domyślam się, że muszą ją odesłać do sprzedawcy, kto pokrywa koszty wysyłki? W ogóle co sądzicie o tej sytuacji? Jeśli ją zwrócę, bo mam na to 10 dni, to stracę na wysyłkę i sprzedawca mi nie zwróci za wysyłkę do mnie?
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:39.