![]() |
#811 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Patenty na bycie NAJ :)
Cytat:
Justa, a skąd te watpliwości, że masz skórę nienormalną, niezdrową? Piszesz, że masz cerę mieszaną, więc znaczy to jednak, że nie masz cery normalnej i tyle. Poza tym stosujesz kwasy, retinoidy, które odziaływuja na procesy skórne. Chodziło o cerę normalną, nie traktowaną żadną kuracją czy terapią. W moich tekstach nie było czynnika oceniającego zła/dobra, zdrowa/niezdrowa, żadnego oceniania, tylko obiektywne stwierdzenie, i nie myśl, że sobie sama to wymyśliłam, posłużyłam się opinią asinka i Basi, które są dla mnie autorytetami. I to nie o to chodzi, że ja nie jestem zwolennikiem kremów, tylko zwolennikiem ograniczonego nawilżania. Ja sama kiedyś wiecznie maziałam się maseczkami i kremidłami, w efekcie miałam zapalenie okołoustne i pełno wyprysków i bąbli. Bardzo długo nie przyjmowałam do wiadomości, że powinnam odstawić kremy nawilżające, nadal trudno do mnie to dociera. Ale ciągle pamiętam o radach Basi, że nie ma sensu odruchowo maziać się kremem nawilżającym, to samo przeczytałąm na stronie emolienty.pl, gdzie twierdzą nawet, że cerę powinno się utrzymywac w lekkiej "suchości", bo nadmiar nawilżania powoduje obrzęki. Poza tym ja nie napisałam, że kremy są bee, w ogóle, ale wg badań większy pożytek dla cery ma emolient niż humektant. Powie Ci to tez moja matka z cerą suchą, że jej nie jest potrzebny krem nawilżający, tylko emolient, czyli natłuszczanie. A o tonikach nic tym razem nie pisałam. Podsumowanie: kremy nawilżające są potrzebne, ale nie wszystkim i nie codziennie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#812 |
Wtajemniczenie
|
"Priorytety czyli na czym moge oszczedzic, co jest wazniejsze od czego w skutecznej pielegnacji skory:
W skali 1-10 Produkty ze skutecznymi i stabilnymi filtrami - 100 - poza skala ![]() Retinoidy - 10 Produkty z antyoksydantami, witaminami, izoflawonami sojowymi, estrogenami - 5 Peelingi na bazie kwasow - 2 -3 Reszta czyli produkty nawilzajace, zele myjace, peelingi, maseczki itp - ponizej 1 wg. C.Demas" To cytat z Basi i Carol, jak widac maseczki i kremy nawilżające sa na końcu. "Pamietaj tez by nie nawilzac skory automatycznie, z przyzwyczajenia, bo tak trzeba, bo tak wszyscy mowia/pisza, ale tylko jak jest taka potrzeba. Okazuje sie, ze nadmierne stosowanie kremow nawilzajaco/natluszczajacych moze w rezultacie opoznic regeneracje naskorka. Zasada ta dotyczy nie tylko substancji dzialajacych na zasadzie okluzji czyli wazeliny, oleju mineralnego, ale takze innych nawilzaczy. Czesto potrzeba nawilzenia i sciagniecia skory wynika z zelu myjacego, zmiana na lagodny zel u wielu osob przynosi efekt, w postaci rzadszej potrzeby uzywania kremu nawilzajacego. Nie kazdy tez potrzebuje dodatkowego nawilzacz po zastosowaniu retinoidow. Czasem warto dac odpoczac skorze, zwlaszcza latem i po umyciu, przetarciu tonikiem nie nakladac juz nic dodatkowego. Skora tlusta czesto nie potrzebuje dodatkowego nawilzenia w postaci kremu na noc, czesto wystarczy jej lekki zel, tonik. Przy cerze tlsutej, sklonnej do zaskornikow sprawdza sie metoda rozcienczania kremow: " |
![]() ![]() |
![]() |
#813 |
Wtajemniczenie
|
A to cytat z emolienty.pl:
http://www.emolienty.pl/index.php?ps=pytania "Mam 23 lata. Czy powinnam już intensywnie nawilżać skórę aby chronić ją przed zmarszczkami? Taki sposób rozumowania jest z założenia błędny, choć przeglądając kolorowe pisma można by odnieść inne wrażenie. Głębokie nawilżanie zmarszczek raczej nie wyleczy. Przejściowy obrzęk skóry może nieco wygładzić twarz, natomiast koncepcja, jakoby wepchnięcie wody "na siłę" miało uczynić skórę lepszą, młodszą itp. jest z gruntu niewłaściwa. Wydaje się wręcz, że skóra twarzy eleganckiej kobiety powinna być trzymana trochę "za sucho", co poprawia mimikę twarzy i zmniejsza ilość problemów z łojotokiem." |
![]() ![]() |
![]() |
#814 |
Zakorzenienie
|
napisałaś, że normalna i zdrowa skóra nie potrzebuje nawilżania w postaci kremów (chyba, że jest sucha lub stosuje się kwasy czy retinoidy) - a skoro moja potrzebuje, to wniosek nasuwa się sam
![]() a co do strony emolientów, to z wieloma stwierdzeniami tam zawartymi również się nie zgadzam ![]()
#815 |
Wtajemniczenie
|
Ale Justa, masz cerę mieszaną, a więc nie masz cery normalnej, a moje stwierdzenie odnosiło się tylko do cery normalnej.
Poza tym na litość boską, przeciez ja też samym tonikiem nie żyję, kłądę przeciez kremy, bo jak bym inaczej filtry stosowała. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#816 |
Zadomowienie
|
hehe po co taka dyskusja, jesli chce nawilzac to niech nawilza, ale jazda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#817 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#818 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny wstyd sie przyznać ale ja pierwszy raz słysze to słowo : retinoidy...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#819 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.google.pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
#820 |
Wtajemniczenie
|
A ja ostatnio odkryłam taki podkład :Avene, Couvrance correcteur de teint
![]() Walczę traz z moją cerą, bo odstawiłam Diane35 i aktualnie przeżywam horror!!! Odkryłam, ze pomocny w przetrwaniu jakoś tego (mam nadzieje przejściowego) strasznego stanu mojej cery jest Benzacne. Do tego używam podkładu z Avene + wszelkie Wasze rady (typu zielona glinka, maseczka asprynowa, filtry...) i wreszcie moge wyjśc do ludzi! Edytowane przez ..Asia.. Czas edycji: 2006-08-23 o 13:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#821 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#822 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jestem w szoku, chyba nie będę tego używć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#823 | |
Wtajemniczenie
|
bo to nie jest jakieś straszne działanie, ale warto uważać
zawarty w Benzacne 2% składnik czynny to nadtlenek benzoilu Cytat:
oraz Leki przeciwtrądzikowe i pomocne w leczeniu trądzików oraz łojotoku inna pomocna strona Kosmetyki przeciwtrądzikowe i przydatne w leczeniu oraz profilaktyce trądzików i łojotoku
![]() |
#824 |
Zadomowienie
|
Ale cerze pomaga tez TONIK Benzacne a ten nadtlenku benzoilu nie zawiera. Polecam, swietnie dziala, cena niewielka, do sprawdzenia w KWC.
|
![]() ![]() |
![]() |
#825 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale na KWC nie dostał wysokiej noty ![]()
![]() |
#826 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję z wszyskie informacje, spróbuje z tym tonikiem.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#827 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#828 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#829 |
Zadomowienie
|
hmm polecicie coś do nawilżenia stóp?
mam tak przesuszoną skore ze budze się w nocy z pieczeniem i ściągnięciem. Ostatnio testowałam Scholl do pękających stóp.. dobrze nawilżył przesypałam z nim całe noce ale kosztuje 20 zł za 60 ml i starczył mi na niecałe półtora tygodnia smarowania 2-3 razy dziennie.. to trochę drogo ![]() Może znacie coś tańszego ale tez silnie nawilżająco - natłuszczajacego? bo ja juz nie mam sił szukac... mam pełną szufladę róznych mazideł do stóp i rąk.. a i tak każdej nocy musze replikować krem co jest strasznie uciązliwe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#830 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#831 |
Zakorzenienie
|
Nikita-v bardzo dobry jest Hasceral:
http://vena-vita.pl/product_info.php?products_id=1111 |
![]() ![]() |
![]() |
#832 |
Zadomowienie
|
taka jasna tubka? ech miałam i nie pomógł
|
![]() ![]() |
![]() |
#833 |
Zakorzenienie
|
Nikita ja polecam Ci ten krem Scholla, straszny tluscioch, ale jest skuteczny => http://www.wizaz.pl/produkty/baza/pr...p?produkt=8951
taki sam jest jeszcze z zielonej tubie ostatno smaruje stopy balsamem dla dzieci Rossmanna, idealnie nawilza, w razie wtopy przynajmniej jest tani => http://www.wizaz.pl/produkty/baza/pr...?produkt=14429 |
![]() ![]() |
![]() |
#834 |
Zadomowienie
|
Dzieki dziewczyny jutro wybiore się do apteki to za tydzien zdam relacje...i okaże się czy będe szukac dalej czy się sprawdzą
Dzieki raz jeszcze |
![]() ![]() |
![]() |
#835 |
Raczkowanie
|
Na moja wiecznie problematyczna twarz, lata leczenia u kosmetyczek i dermatologów w końcu.....
CLINDACNE antybiotyk w żelu 10 mg/g na recepte, nowy na rynku, kosztuje ok 17 zł, starcza na ok miesiąc, ja stosuje od 2 miesięcy - REWELACJA. A przepisała mi endokrynolog ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#836 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#837 |
Wtajemniczenie
|
Ash Hasceral jest świetny, ale pod jednym warunkiem. Jedna noc hasceral, druga tłusty krem nawilżający, inaczej Hasceral zmaceruje Ci stopy. On intensywnie złuszcza i jakby rozmiekcza skórę, więc wtedy mogą się robic odciski itd. Polecam, stosuję tez na łokcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#838 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() To i na kolanka tez moglby byc? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#839 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#840 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:52.