|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Biotyna, zrodla zagraniczne
zastanawialam sie na jakim forum zalozyc ten watek, zdecydowalam sie na biochemie bo mysle ze tu najwiecej dziewczyn bedzie w stanie mi pomoc
![]() Mam do was serdeczna prosbe....Basia swego czasu na BU pisala o roznistych suplementach a mnie szczegolnie zainteresowala i zapadla w pamiec biotyna, witamina H i od tego czasu probuje ja zdobyc problem w tym, ze (to Basia tez pisala ) w Pl nie ma tabletek z wystarczajaca iloscia tego skladnika , sa bodajze kilka(nascie) razy mniejsze niz byc powinny. Co innego za granica.... no i wlasnie czy ktos pamieta konkretne_nazwy suplementow zawierajacych biotyne ktore Basia polecala (najlepiej takie ktore sa dostepne w Europie)? bylabym bardo wdzieczna za odpowiedz, a zalezy mi zeby uzyskac ja na dniach!pozdrawiam wiosennie
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biotyna, zrodla zagraniczne
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
W Pl też juz jest w miarę sensowny preparat, z tym że w porównaniu do angielskiej biotyny wychodzi stosunkowo drogo. Można go kupić tu:
http://www.trisana-polska.pl/index.p...&kat=5&pr_id=7 Jedna tabletka ma 300 mcg, a aby faktycznie móc wzmocnić włosy, trzeba łykać minimum 500 mcg dziennie. Preparat ten ma też drożdże i krzem, więc poprawia ogólnie kondycję skóry, paznokci i włosów właśnie. |
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
ja slyszalam ze najlepsza ilosc to ok 2000 mg
uwazasz ze jesli bede lykac np 3 tabl dziennie bedzie ok? chociaz i tak srednio mi to odpowiada, przypuszczam ze taniej wyszloby jednak kupno za granica zwlaszcza ze mam teraz taka mozliwosc w kazdym razie dziekuje za ta informacje!
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Jeżeli masz taką mozliwość Kasiu to na pewno. Nie ma się co zastanawiać. W Anglii są tabletki z biotyną - chyba największa dawka to właśnie 1000 mg. Nie mam pojęcia ile kosztuje opakowanie, ale coś około 3 funtów chyba? Więc ceny w ogóle nieporównywalne do polskich, no i ta jakość
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Wlasnie bardzo bym chciala ale nie ja bede to zalatwiac - dlatego prosilam o konkretna nazwe preparatu
![]() ale mysle ze jesli pojdzie i powie "biotin, 1000 mg" tez sobie da rade ;-P dziekuje wszystkim za pomoc! pozdrawiam
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Monigo, czy znasz może nazwę tego preparatu? I czy jest on dostępny bez recepty?? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Znam, znam
To jest Biotin 1000 mcg i bez recepty. Tylko widzę, ze wcześniej poszło z błędem, tj. 1000 mcg, a nie 1000 mg |
|
|
|
|
#9 | |
|
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
, chociaż też bym się, delikatnie mówiąc, nieco zdziwiła, bo moja dermatolożka (z doktoratem) twierdzi, że dawka lecznicza (a nie zapobiegawcza, jako suplement do długofalowego łykania!) wynosi 1500 mcg (nie miligramów!!!! Ludzie! Co wy tu wypisujecie?! Przy lekach naprawdę trzeba uważać na literki)Jeszcze raz jasno i wyraźnie: leczniczo przy łojotokowym zapaleniu skóry -> 1000-1500 mcg (mikrogramów! nie dłużej niż 3 miesiące), przy zaawansowanej alopecii -> 2500 mcg i tylko pod kontrolą lekarza zapobiegawczo (dla ładnych włosów, paznokci i ograniczeniu łojotoku) -> 300 mcg
Terenówki na front Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2006-05-29 o 23:05 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
Fakt, ja tez pomylilam jednostki.
Dzieki za wyprowadzenie z błędu ![]() Noor, nikt mi tak nie powiedział, czytałam o biotynie wielokrotnie na necie i niektóre źródła tak podają. Pytam, bo właśnie wiem że w ten sposób można dowiedziec sie wielu bzdur ;-) ale teraz już na pewno będę wiedzieć. Dzięki. |
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Oprócz sprawdzania dawek, na wszelki wypadek radzę także poczytać o tzw. efekcie odbicia, lub odstawienia. Również w przypadku stosowania suplementów zdaje się mieć on niebagatelne znaczenie..
Rodzina: "Nie wyrażamy zgody na sekcję zwłok XY" Klinicysta: (podanie do Zakł.Patomorfologii) "Sekcja zwłok konieczna(...) Z punktu widzenia rozpoznania, w sekcji można pominąć głowę.." ------------- |
|
|
|
|
#12 | |
|
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
...no ale ja z Marsa jestem
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
no dobra to ja będę pierwsza...- a co to jest efekt odbicia?
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
), ale zaobserwowano ją również np. przy dość neutralnej wit. C - gdzie odstawienie wysokiej dawki może dawać objawy szkorbutu mimo, że w organizmie nie ma i nie było długotrwałego niedoboru.
Terenówki na front Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2006-05-28 o 22:47 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
Czyli uzyskujemy efekt dokładnie odwrotny od zamierzonego?
A w przypadku biotyny - to co to by mogło być? |
|
|
|
|
#16 | |
|
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
To jeszcze w ramach dyskusji o biotynie dorzucę link:
http://www.merck.pl/chem/chem-index....chem-infon.php
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
A jednak końska dawka biotyny - aż 2,5 mg
|
|
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
No tak dla ścisłości to tu masz końską dawkę biotyny
![]() http://http://amigo-konie.pl/sklep/product_info.php?products _id=962&topSsid=ad67d5252 2f18f8938a536d755ff9591 |
|
|
|
|
#20 |
|
Zadomowienie
|
Jestem na etapie poszukiwań dobrego suplementu biotyny, znalazłam coś co ma 75 mg biotynywitaminy H (D- biotyna). Opłaca się to kupować czy to wciąż zbyt mała dawka?
http://www.gorvita.com.pl/index.php?...d=11&Itemid=17 albo to: Biotin 300 mcg http://www.iherb.com/ProductDetails.aspx?pid=380
Poszukuję do kolekcji flakoników perfum Etro i Thierry Mugler Edytowane przez Layila Czas edycji: 2009-02-20 o 09:49 |
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Ja dziś zakupiłam Biotynę firmy Zdrovit (nazwa: Biotyna - poprostu
Mam pytanie: Czym różni się mcg od mg? Któraś jest wyższa miara?
|
|
#22 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
Nie ma to jak szybka odpowiedź
![]() Btw biotyna na dzień dzisiejszy jest dostępna bez recepty nawet w dużych dawkach, np biotebal 2,5 albo 5mg biotyny. Pamiętam to kombinowanie sprzed lat skąd wziąć takie końskie dawki
Edytowane przez 201604131205 Czas edycji: 2012-11-18 o 18:59 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.

) w Pl nie ma tabletek z wystarczajaca iloscia tego skladnika , sa bodajze kilka(nascie) razy mniejsze niz byc powinny. Co innego za granica.... no i wlasnie czy ktos pamieta konkretne_nazwy suplementow zawierajacych biotyne ktore Basia polecala (najlepiej takie ktore sa dostepne w Europie)? bylabym bardo wdzieczna za odpowiedz, a zalezy mi zeby uzyskac ja na dniach!

uwazasz ze jesli bede lykac np 3 tabl dziennie bedzie ok? chociaz i tak srednio mi to odpowiada, przypuszczam ze taniej wyszloby jednak kupno za granica zwlaszcza ze mam teraz taka mozliwosc
, chociaż też bym się, delikatnie mówiąc, nieco zdziwiła, bo moja dermatolożka (z doktoratem) twierdzi, że dawka lecznicza (a nie zapobiegawcza, jako suplement do długofalowego łykania!) wynosi 1500 mcg (nie miligramów!!!! Ludzie! Co wy tu wypisujecie?! Przy lekach naprawdę trzeba uważać na literki)

mimo, że w organizmie nie ma i nie było długotrwałego niedoboru.