Pomocy!Kto umie zrobić coś takiego? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-25, 16:16   #1
Rosjanna
Przyczajenie

Question

Pomocy!Kto umie zrobić coś takiego?

Hej dziewczyny!! (nie piszę chłopaki bo wątpię żeby oni się tym zainteresowali )
Ostatnio zamarzyło mi się bolerko. Oto zdjęcie takiego jakie bym chciała zrobić. http://photos.streamphoto.ru/0/4/c/b...acf9c8bc40.jpg
no i opis ale on nie jest po polsku i go nie rozumiem
http://photos.streamphoto.ru/8/a/7/d...a0e557d7a8.jpg

Niech mi ktoś pomoże!!! Może któraś z was ma jakiś schemat lub opis takiego bolerka albo podobnego. Ważne żeby było z kapturem...Czekam na wasze porady pa!
Rosjanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-25, 16:57   #2
martuko
Wtajemniczenie

Dot.: Pomocy!Kto umie zrobić coś takiego?

Rosjanna to bolerko jest zrobione na drutach w 3 częsciach które później są zszyte ze sobą. Obrazek z opisem jest zbyt maly żebym mogła na nim cokolwiek więcej odczytać, ale te formy są proste, i wzór chyba też najprostszy z możliwych. Wymiary sa podane na obrazku, nie jest konieczna chyba znajomość języka
martuko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-25, 19:04   #3
Rosjanna
Przyczajenie

martuko wiem że można to zrobić bez znajomości języka ale jestem początkujaca i pewniej czułabym się ze schematem lub opisikiem i dlatego proszę was drogi panie o rady i pomoc....to bolerko nie musi być identyczne może być inny wzór...ale ważne jest by było tak zawiązywane i miało kaptur...czekam na odp. pa!
Rosjanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-25, 20:06   #4
zielonyiksik
Raczkowanie

genialne, niestety nie potrafię dokładnie schematu odczytać, spróbuj metodą prób i błędów może... ja zabrałam się za coś takiego, ale ten kaptur...hmmm pomyślę
Stary 2006-08-26, 10:40   #5
martuko
Wtajemniczenie

a, to co innego, jeśli może być "podobne" spróbuję opisać jak ja bym to zrobila, ok?
najpierw robisz szeroki pas rozpoczęty i zakończony sciągaczem. (to ten element na samej górze.nie wiem jakie tam są podane wymiary, to się potem sklada wzdłuż na pół i zaszywa od końców do pewnego momentu, w ten sposób powstają rękawy (jest to na rysunku). Następnie musisz zrobić jeszcze dwie części - kaptur - to może być też prostokąt, który zszyjesz jednym bokiem (choć wtedy będzie taku bardziej spiczasty niż na zdjęciu) i ten dół, czyli prostokąt z paskiem do zawiązania. potem wszystkie części zszywasz.
ściegi jakie tu są uzyte to sciągacz i chyba scieg francuski (caly czas robisz oczkami prawymi) - wlóczka ma taką fakturę i na dodatek melanż, że najladniej się przy prostych ściegach eksponuje.
Tak sie jeszcze przyglądam kapturkowi- patrzę też na moj sweterek z kapturkiem - to zaokrąglenie na czubek głowy jest zrobione w ten sposób, że z prostokąta jest wycięte i zszyte, ale można od razu zrobić taką formę na drutach - na pewnej wysokości musisz rozdzielić robótkę na dwie części i odejmować id środka po trochę oczek żeby po zszyciu zrobiło się zaokrąglenie. Najłatwiej Ci będzie chyba jeśli sobie z papieru wytniesz formę i będziesz do niej przykładac robótkę w trakcie odejmowania oczek.
Jeśłi chhodzi o wymiary - podstaawa kaptura i podstawa dołu musza w sumie mieć tyle ile będzie na obwodzie zszytych rękawów - one się łączą gdzieś na linii pachy - widać to na zdjęciu. długość tej częśći "rękawowej" musi odpowiadać długości linii od końca jednej ręki do drugiej przez plecy. Tylko musi być chyba troszkę dluższy niż na rozłożónych w poziomie rękach bo jak opuśscisz ręce rękaw się podniesie i będzie za krótki opisu z ilością oczek nie jestem w stanie Ci podać bo to zależy i od Twoich wymierów i od grubości włóczki jaką użyjesz i od drutów musisz więc sama sobie to na bieżąco obliczać, pomysł z przykladaniem do papierowej formy się sprawdza. Zrobienie próbki tez się przydaje, no i warto zapisywać sobie w trakcie jakieś notatki
powodzenia, a bolerko jest naprawdę ładniutkie
martuko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości