|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
podbródek, szyja, owal twarzy
witam,
zalozyłam nowy wątek, bo chociaż pojawia sie od czasu do czasu problem drugiego podbródka, zamazanego owalu twarzy to uważam, że należy być czujnym w tej kwestii... zmarszczki, plamki, nadwaga i inne to nic w porównaniu z wysuwającym się z cienia "podgardlem", które psuje kontur twarzy i to dopiero zdradza wiek! Jesli macie nowe pomysly albo przetestowane kremy w tej kwestii to podzielcie się - bo chyba wiekszość z nas dorobi sie kiedyś indyczej brody.... |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: podbródek, szyja, owal twarzy
Kiepszczacy sie z wiekiem owal tarzy, wszelkie zwisy i chomicze policzki to juz bardziej zahacza o naturalne zmiany w gospodarce hormonalnej, jakich kazda kobieta doswiadcza predzej czy pozniej. Zauwaz, ze problem zwykle dotyczy kobiet ok. 50, czyli w wieku menopauzalnym (nie mowie tu o podgardlach u mlodych kobiet, ktore sa po prostu otyle, lub maja problemy z tarczyca, lub taka ich niestety uroda).
Niewiele w tej sparwie da sie zrobic kosmetykami czy gimnastyka. Tylko skalpelik w zrecznych paluszkach chirurga okazalby sie prawdziwie skuteczny. No, ale nie kazdego na to stac - i to zarowno finansowo, jak i psychicznie (trza odwagi jednak - ja tam bym sie nie dala kroic nikomu i to na dodatek po twarzy! brrrr ...). Mozna natomiast pomoc sobie nieco preparatami z fitoestrogenami. Najprostszy mozna zrobic samej: wziac kapsulke Menoplantu 40 (w aptece), 1-1,5 ml kremu bazowego o prostym skladzie (np. Physiogel), wymieszac ze soba w dloni i aplikowac na ryjek. Polecam taki wlasnie sposob, bo liczne, "gotowe" kremy z fitohormonami roznych firm maja ich zazwyczaj tak niewiele, ze trudno mowic o skutecznosci. Mozna tez zrobic sobie serum domowe z fitoestrogenami na bazie wody dest. i wyzej wspomnianych kapsulek, trzeba je tylko "utrwalic" np. olejkiem herbacianym, a nie kazdy go toleruje. ja np. nie znosze tego zapachu, wiec mieszam w dloni, tak "na goraco".
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
bardzo ci dziekuje za inowacyjna w tym temacie odpowiedz, niestety u mnie to chyba rodzinna uroda,
jak bys mogla jeszcze proporcje tego cuda (CHODZI MI O TO DRUGIE )podac to chetnie je sporzadze i wyprobuje, ostatnio stosowalam serum z vit c- ale niestety potwornie mnie opryszczyło, wiec odpusciłam- teraz ciwicze je na mamie! |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
No nie ma problema
5 ml wody destylowanej 2-3 kapsulki Menoplant Soya 40+ (35 mg izoflawonow w 1 kaps.) 2 krople olejku herbacianego (fuj, fuj, fuj - ale trzeba, bo konserwuje sera wodne) Pamietaj zeby najpierw porzadnie rozpuscic zawartosci kapsulek w wodzie przez wytrzasanie zawiesiny. Calosc najlepiej zrobic w ciemnej buteleczce i przechowywac w lodowce. Lepsze sa mniejsze porcje - nie "psuja sie" tak szybko. Mam jeszcze jeden przepis, ale wzbogacony olejkiem z wiesiolka: 5 ml wody dest. 5-6 kapsulek Menoplantu 5 ml olejku z wiesiolka lub ogorecznika lub winogron (co tam wolisz) 2-3 kapsulki wit. E 3-4 kapsulki wit. A 2-3 krople olejku herbacianego Calosc b. dobrze wytrzasac. Przed kazdorazowym uzyciem rowniez. To serum jest dobre na noc.
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Wyciągam na wierzch, ktoś próbował, działa?
Chcę zakupić kapsułki i na sobie poeksperymentować
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Hm, ja się nie zgodzę z tym, że ten problem (uwielbiam nazwę "chomiczenie"
) dotyczy kobiet około 50tki. Szczerze mówiąc u siebie i większości moich koleżanek około trzydziestki zauważyłam, że owal właśnie w tym wieku "siada". Na początku ledwo zauważalnie, oczywiscie, ale ja to widzę. I szczerze mówiąc bardziej mnie to denerwuje niż zaczątki zmarszczek mimicznych Ciekawa jestem, czy za parę lat zacznę się zastanawiać nad operacją plastyczną...
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Kiedsyś na studiach pewna Pani doktor poradzila nam aby juz w wekiu ok.25 ribić sobie takie ćwiczenie przy porannej toalecie ok 5 minut dziennie.
Polega ono na mówieniu głoski A,Oz otwrtymi ustami (tak na maxa) następnie to samo z zamkniętymi ustami. Powiedziała że jak sie systematycznie to robi to owal Twarzy ulegnie zmiane oczywiście na lepsze a w przyszłości nasze mięsnie twarzy nam sie odpłacą. |
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
A jak się mówi A - O z zamkniętymi ustami?
|
|
|
|
|
#9 |
|
Gość
|
Ja polecam ze swojej strony oprócz wymawiania samogłosek takie maksymalne wyciąganie dolnej szczęki do przodu, trzymanie ok. 30 sekund i powtarzać 10razy. Cudów nie zdziała, ale pomaga utrzymywać owal. Ponieważ jeśli mi się zdarza, ze przedobrzeję z jadłem, nie tyję w udach czy brzuchu, tylko właśnie w podbródku - te ćwiczenia na to też pomagają, żeby podczas wahań wagi nie miec obwisłego podbrodka. No i masaż rejonowych skłonnych do "chomiczenia" (swietna nazwa
) podczas wmasowywania kremów/filtrów - od najmłodszych lat, a będzie procentować.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
pomyliłam sie zamiast zamknietymi ustami powinno być zacisnietymi zębami
![]() (głoski nam nie wyjda czysto A,O ale chodzi o ruch ust) |
|
|
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozostaje skalpelik?????
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Gość
|
Gdzieś słyszałam,że na chomiczenie pomaga stosowanie kosmetyków do cellulitu (!) - np. Serum Lirene Erisu. Wmasować, wklepać itd. Może warto spróbować? Teoretycznie powinno pomóc.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Potwierdzam, że na szyję można stosować kosmetyki na cellulit, bo pobudzają mikrokrążenie czy jakoś tak
pytałam dawno temu o to Basie i potwierdziła. Dodam jeszcze, że kręcenie głową, hmm nie wiem , jak to wytłumaczyć, ale takie jakbyśmy noskiem chciały narysować największe kółko, przyciagając jednoczesnie w trakcie tego kręcenia podbródek jak nabliżej szyji, też pomaga, oczywiście przy prostych plecach i szyji ![]() Pozdrawiam ciepło
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Rany
mój krem na cellulit jest na tyle żrący (tj. piekący), że nie odważyłabym się zaaplikować go sobie na twarz czy szyję... Nawet z dłoni zmywam porządnie mydłem, żeby nie szczypały. Mnie też interesują widoczne rezultaty stosowania serum. Jest ktoś, kto tego przynajmniej z pół roku używa? Widać efekty? |
|
|
|
|
#15 |
|
Gość
|
Nie wiem, czy ja się liczę - jak ma wahania wagi, to najbardziej odbija sie na moim owalu twarzy
Więc wtedy oprócz diety i ćwiczeń, dorzucam antycellulit na podbródek. Chociaż codziennie cośtam wmasowuję,staram się codziennie ćwiczyć "szczenę", ale jak tylko zaczynam się obżerać - od razu przede wszystkim tam tyję. Tylko nie mam pojęcia, na ile jest to zasługa tego serum - działam wielofrontowo. A nie mam znowu (jeszcze) stałego efektu chomiczenia ( nie z przytycia), więc nie wiem, na ile pomaga w takim przypadku. Można popróbować
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Sandija, liczysz się anyway
Ale albo ja jestem niedomyślna, albo Ty piszesz jakoś dziwnie Nie załapałam, co tam wcierasz w ten podbródek - antycellulit czy serum, czy też może masz na myśli serum antycellulitowe?... Bo ja miałam na myśli takie serum z witaminami i koenzymem Q10 No, takie, o jakim w pierwszych postach tego wątku dziewczyny pisały.Krem antycellulit to ja mam tani i dobry, ale właśnie żrący, więc nie będę jednak kupować do ryjka specjalnie innego... |
|
|
|
|
#17 |
|
Gość
|
Midi
zmęczona jestem![]() Miałam na myśli własnie serum antycelulitowe Lirene, nasze KWC w tej dziedzinie ![]() Weź sobie ten antycelulit w ryjek wmasuj, naprawdę warto. Mnie on bardziej pomaga niż serum z wit. i Q10 |
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm, chyba to jednak za ostry kaliber dla mnie i moich naczynek...
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
witam,
ciesze sie ze jakies nowe pomysly na podbrodek sie znalazy, ja tez slyszalam o cwiczeniach, ale strasznie jestem leniwa i trudno mi sie do nich zabrac, co do cellulitu, poneiwaz na tył ku go nie mam to w sumie dlaczego nie miałabym na podbródek sporóbowac,
|
|
|
|
|
#20 |
|
Gość
|
O, pojawiła się autorka, witaj Umo
Widzisz, jak nie musisz smarować się antycellulitem na pupie, to musisz na brodzie, nie ma tak dobrze, żeby nigdzie |
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli tą miksturą można poopkę też traktować?
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
No ja się załamię - ale namieszałyście, dziewczyny
Trojka, one tu piszą o zwykłym serum antycellulitowym (tzn. takim kupnym, a nie domowo kręconym z kapsułek), którym się właśnie pupę smaruje, tylko one sobie maziają podwójne podbródki i podobno pomaga (na chomiczenie, a nie cellulit, bo cellulitu na podbródku to chyba żadna nie ma...). A serum z koenzymem Q10 to chyba nikt z tu obecnych nie testował na żadną część ciała... No chyba że Uma, ale się nie przyznaje |
|
|
|
|
#23 |
|
Gość
|
To jest trochę o ćwiczeniach:
http://www.virtuela.de/szyja.htm |
|
|
|
|
#24 |
|
Wtajemniczenie
|
Jezu... Mam nadzieję, że mnie nikt nie przyłapie na takich ćwiczeniach Szczególnie mi się podoba to żucie gumy przednimi zębami...Dzięki, Sandija
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
MIDI, ALE MNIE ROZBAWILAS TA WIZAJA CELLULITU NA PODBRÓDKU, STRASZNIE MNIE TO ROZSMIESZYŁO, W KAZDYM BADZ RAZIE, CO DO KWESTII KOENZYMU q10, TO NIE PRÓBOWAŁAM, NIESTETY WOGÓLE SIE ZROBILAM LENIWA W KWESTII PODBRÓDKA OSTATNIO, ALE POWIEM SCZERZE ZE ZAKUPIŁAM NAWET KSIAZKO O CWICZENIACH TWARZY I NAWET CWICZYŁAM DWA TYGODNIE, ALE STRASZNIE MNIE W CZASIE TYCH CWICZEN MOJ TZ ROZSMIESZAŁ I IDEA PADAŁA, ALE CZASOWO... NATOMIAST WSZYSTKIE NOWE POMYSŁY, KREMY, CWICZENIA I INNE TAM NOWOSCI NA TEMAT PODBRÓDKA SKRZETNIE ZBIERAM I MAM ZAMIAR JE WPROWADZIC PEWNEGO DNIA W ZYCIE...
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
Ja stosuję od kilku miesięcy proste ćwiczenie: wysuwam język i staram się dotknąć naprzemian czubka nosa i czubka brody. Mogę stwierdzić, że jest bardzo skuteczne. Zaczęłam je stosować gdy na zdjęciach z imprezy zobaczyłam jaki koszmarny drugi podbródek sobie wyhodowałam i w panice szukałam sposobu aby temu zaradzić. Znalazłam jakiś artykuł o gimnastyce twarzy i stwierdziłam, że nawet jeśli nie pomoże to napewno nie zaszkodzi! Ale pomogło! Polecam
|
|
|
|
|
#27 |
|
Wtajemniczenie
|
Hm, a nie będę za tydzień wyglądać jak Mike Jagger?
A tak poważnie, to ile razy dziennei albo ile w serii trzeba tak namachac jęzorem |
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
no i co, jestem beznadziejna, tyle sposobów na zapobiegniecie, a ja nic nie robie, dziewczyny czy wam tez sie tak trudno zebrac do dbania o siebie, czasem wydaj mi sie ze jestem mało kosmetykowo-zakrecona, przynajmniej w porównaniu do moich kolezanek, albo po prostu leniwa....wogole jakos ostatni na nic nie mam czasu, to tak wogóle nie w temacie,
|
|
|
|
|
#29 |
|
Gość
|
Umo kochana, nie przejmuj się - na ten brak czasu to chyba każdy narzeka
![]() Ja ćwiczenia na chomiczenie uskuteczniam regularnie, ale z opuściłam się z kolei w trzaskaniu brzuszków - ech, nie ma lekko
|
|
|
|
|
#30 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja za to jak sobie ostatnio podreperowałam cerę, to mi chomiczenie jakoś mniej przeszkadza
Jak wyjdę z euforii, to pójdę se jakieś nici wszyć albo co
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:01.

Pozostaje skalpelik?????

mój krem na cellulit jest na tyle żrący (tj. piekący), że nie odważyłabym się zaaplikować go sobie na twarz czy szyję... Nawet z dłoni zmywam porządnie mydłem, żeby nie szczypały.
Nie załapałam, co tam wcierasz w ten podbródek - antycellulit czy serum, czy też może masz na myśli serum antycellulitowe?... 

Jezu... Mam nadzieję, że mnie nikt nie przyłapie na takich ćwiczeniach