![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ulubiony napój na mroźne wiecczory?
herbata earl grey z wodka absolut porzeczkowa i cytryna
![]() herbata z cytryna i sokiem malinowym ![]() herbata z cytryna i cukrem, kawa z mlekiem i cynamonem lub kardamonem ![]() goraca czekolade, grzane wino. wiecej z piciem ![]() ![]() Edytowane przez mskladaczek Czas edycji: 2005-08-16 o 12:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nieeee no, prosze was...
![]() Jest sierpień a w ty o mroźnych wieczorach... W grudniu bedziemy pisać o napojach dla ochłody ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
![]()
To samo co Ines chciałam napisać!
![]() ![]() No naprawdę, bardzo niestosowny wątek, ja protestuję. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
na mroźne wieczory i nie tylko proponuję rozgrzewającą herbatkę czarną z cynamonem, kardamonem, pieprzem i wanilią- mocna, korzenna wersja.
Albo gorącą czekoladę: na 2 osoby jest tak: -2filiżanki mleka, -odrobina cukru waniliowego, -tabliczka gorzkiej czekolady wedla. Czekoladę należy połamać na kawałki i w rondelku na leciutkim gazie topić, delikatnie mieszając, żeby się nie przypaliła i wlewając odrobinę mleka, żeby ją ją równomiernie roztopić i lekko rozrzedzić. Gdy jest już stopiona na gładką masę, należy wlać mleko i dokładnie połączyć z czekoladą na gęsty, gorący, aromatyczny napój. Tuż przed wrzeniem zdjąć z ognia i porozlewać do ogrzanych filiżanek. To wersja podstawowa. Można ją udoskonalić przez dodanie do rondelka wraz z mlekiem odrobiny cynamomu, albo sproszkowanej chilli (wersja pikantno-wytrawna), można też bezpośrednio do filiżanki wlać odrobinę likieru amaretto, albo rumu. Efekt końcowy jest pyszny ![]() Taką czekoladę lubimy z moim TŻ najbardziej, ale jeśli dla kogoś będzie zbyt 'skondensowana', trzeba po prostu dodać więcej mleka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja mogę napisać bo u mnie na południu Polski wieje znowu mrozem
![]() Uwielbiam gorącą czekoladę szczególnie z dodatkiem bitej śmietany albo kakao. Ale kakao wolę zimne.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Nutka nie gryzie!
|
mozna już chomikowac potrzebne "produkty" np dobry alkochol...
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
sierpien, sierpniem... a ja juz sie musze grzac herbata z pradem
![]() wieczory juz prawie jak grudniowe ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
gorąca czekolada jest the best!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Herbata z cytryną
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
调解人
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiedzialam, ze mnie ktos o alkoholizm posadzi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
czeska herbata rumowa
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Herbatka (najlepsza jest pomarańczowa) z cytryną i cieniutkim plasterkiem imbiru...fajniutko rozgrzewa
![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kupowalo sie to w takich plastikowych buteleczkach z dziubkiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
herbata z miodem, cytryna i odrobina imbiru.... rozgrzewa porzadnie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Uwielbiam herbatę, najlepiej jednak smakuje mi ona właśnie jesienią i zimą, latem zupełnie inaczej, traci dla mnie aromat.
Dla mnie herbata powinna być serwowana albo jako gorąca, albo całkowicie zimna. Jesiennymi wieczorami,najchętniej piję :Earl Grey - uwielbiam zapach bergamotki,Ceylon Broken Orange Pekoe ,China Keemun, Gunpowder ( i inne herbaty zielone), a czasem China Souchong ( o intensywnym, dymnym zapachu). Lubię także herbaty smakowe i owocowe (Dilmah, Lipton- najbardziej Carmel).
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Nie ma to jak gorąca herbata(cytrynowa z liptona) w mroźne dni
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Grzańca lubię, ale tylko zimą. A w zimne letnie wieczory na rozgrzanie piwko ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
U mnie podstawowy zestaw na chłodne dni wygląda tak:
-kubek zielonej herbatki ![]() -kakao (ale te zwykłe, nie rozpuszczalne ![]() -kawa Inka na mleku (pycha, mniam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
..... dzisiaj porządnie zlał mnie deszcz :-(... oj a jak zmarzłam
... właśnie zaparzyłam sobie herbatke z imbirem pokrojonym w plasterki taką herbatke dosładzam sokiem z malin (najlepiej babcinej roboty) ... juz mi cieplutko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Wklejam pomysły na pyszne napoje. Wraz ze zdjęciami, bo sam sposób podania rozgrzewa
![]()
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
![]()
O to kilka przepisów na różne grzańce
Grzaniec skandynawski 1 l wina -- dobre,czerwone 3 szt fig -- nawet 4 suszone 2 szt goździki 1 szczypta cynamonu 1 szczypta imbiru 75 g rodzynek 75 g migdałów 150 g cukru -- do 200 g 2 kieliszki koniaku -- małe Zagotować wino z figami (pokroić najpierw!), goździkami, cynamonem, imbirem, pomarańczą, i z cukrem. Gotować z 5-10 min. po czym przefiltrować, dolać koniaku i dorzucić rodzynki z migdałami. podawać gorące. Smacznego. Grzaniec Japana 0,5l piwa (polecam Tatrę), 6 gożdzików (może być mniej), szczypta cynamonu, 2 łyżki miodu, Wszystkie składniki połączyć i podgrzewać na wolnym ogniu, jak zacznie trochę parować zdjąć z ognia.............przelać do kufelka.................. ..... i siup. SMACZNEGO. Grzaniec beskidzki 3/4 litra słodkiego wina cherry (takiego zwykłego i taniego) 1/2 litra jasnego łagodnego piwa 30 ml dobrego rumu laska wanili kilka goździków Wino z piwem, goździkami i wanilią (można ją zastąpić cukrem waniliowym) podgrzewamy, ale nie gotujemy. Następnie dodajemy rum... i to w zasadzie wszystko. Wychodzi pachnący grzaniec o intensywnym smaku. Jeśli ktoś lubi mocne wrażenia, to może dodać odrobinę więcej rumu. Wystarczy przelać do kubeczków i rozkoszować się takim gorącym winem w chłodne wieczory.
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
![]()
A tutaj kilka pomysłow na kawe
Cafe á la Pompadur na 6 filizanek •10 dag gorzkiej czekolady • 1/8 l bitej smietany • 1 l mocnej, goracej kawy • cynamon • gałka muszkatałowa Czekoladę rozpuścić na parze, wymieszać ze śmietaną. Mieszaninę rozdzielić do filiżanek, zalać goracą kawą. Posypać cynamonem i szczyptą utartej gałki. CAFE FLAMBE 2 filiżanki gorącej kawy, 2 łyżeczki brandy koniak, 2 kostki cukru, Przez 10 minut moczyć kostkę cukru w brandy. Zebrać wszystko na łyżeczkę. Położyć ją płasko nad kawą na krawędzi filiżanki. Podpalić zawartość łyżeczki. Poczekać do zgaśnięcia. Pozostałość zlać do kawy. Kawa á la Wenus Składniki: • ajerkoniak - 1/2 filiżanki lub wg uznania • goździk • żółtko • cukier • gorąca kawa Filiżankę w połowie napelnić ajerkoniakiem i w polowie gorącą kawą. Dodać cukier do smaku oraz żółtko i dokładnie wymieszać. Pić gorące. Kawa po cesarsku 1 żółtko 1 łyżka miodu 2 łyżki koniaku 2 łyżki słodkiej śmietanki Wszystko zmiksować i zalać mocną, goracą kawą
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
nomm. myślę, że skoro 6 grudnia dzis mamy, to pora odświeżyc ten herbaciany wątek...
właśnie piję earl grey z sokiem żurawinowym i cytrynką, pychota ![]() no i z wielkim zaciekawieniem czytam wasze przepisy ![]() trzeba będzie je wypróbować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
po prostu Em :)
|
herbatę (od niej już się uzależniłam
![]() kawę z mlekiem i cukrem gorące mleko z miodem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
A ja zwykle, jak mi zimno popijam zwyczajna zielona herbatke albo earl grey z cytryna. Oczywiscie jestem przy tym po uszy zawinieta w mieciutki kocyk
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:05.