![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Kuchnia azjatycka
Witam wszystkich.
Jestem tu nowym uzytkownikiem, niestety nie spotkałam sie jeszcze z przepisami kuchni chinskiej. Ja i mój luby jestesmy zwolennikami tej o to kuchni moze warto by było taki wątek rozpocząć. Podaje jeden z wielu sprawdzonych przepisów: SKWIERCZĄCA WOŁOWINA 500 g steków wołowych (zastepuje je zwykle stekami wieprzowymi) 2 łyzki sosu sojowego jasnego 2 łyzki sherry lub wina ryzowego 1,5 łyzki maki kukurydzianej 1 łyzeczka cukru 4 łyzki oliwy 1 duża czerwona papryka 2 ząbki czosnku 3 łyzki sosu ostrygowego 200 g kiełków soi 200 g brokułów 6 łyzek wody sól, pieprz do smaku Wołowinę badź wieprzowine pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać w szklanym naczyniu mieso, wino, sos sojowy, mąkę i cukier. W woku rozgrzac łyzke oliwy dodawać mięso i smazyć aż dostanie złotego koloru. Nastepnie dodac rozdrobnione na różyczki brokuły oraz 6 łyzek wody. Następnie dodac papryke pokrojoną w kosteczkę oraz rozgnieciony czosnek. Całość polac sosem ostrygowym. Smażyć przez parę minut, następnie dodać kielki soi. Smazyć aż wszystko bedzie miekkie. Życzę smacznego, przepis jest naprawde pyyyyyyyyyyyycha Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kuchnia chinska
przepis wygląda na smaczny, tylko czym można zastąpić sos ostrygowy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kuchnia chinska
Jeszcze nigdy nie próbowałam zastapic sosu ostrygowego czyms innym, nie mam nawet pomyslu czym można by go zastąpić, ma bardzo specyficzny smak i aromat więc odnalezienie godnej alternatywy jest trudne. Mam go zwykle w lodówce gdyż nie jest drogi ok.5-6 zł w hipermarketach a bardzo wydajny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Kuchnia chinska
Sanderku - bardzo ciekawy przepis.
Do czego można jeszcze używać sosu ostrygowego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Kuchnia chinska
hmm...kocham kuchnie chinska
![]() ![]() ![]()
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kuchnia chinska
Cytat:
Np. makaron chiński, to ten co jest w zupkach chińskich, ale oddzielnie też można go kupic, smażymy na patelni z warzywami i sosem sojowym, pychotka!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kuchnia chinska
Sos ostrygowy... używam go praktycznie do każdej potrawy chińskiej, jest znakomitym dodatkiem go wszelakich mięs, oraz warzyw. Nawet te warzywa z patelni, np "Hortex" bardzo dobrze wychodzą z odrobiną tego właśnie sosu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
![]()
A nawiązując do zupek chińskich (nie koniecznie wegetarianskich, ponieważ takich przepisów nie posiadam, a jesli już to typowe smażone warzywa, ale może spróbujesz tej, jest naprawde niezła
![]() ZUPA CURRY Z PISTACJAMI 1 szalotka 4 łyzki masła 40g płatków ryżowych 1 łyżka curry 3/4 litra rosołku 150g filetów z kurczaka (ewentualnie bez mięsa) ![]() 100g smietany 1 żółtko 50ml wytrawnego sherry 1 łyzeczka soku z cytryny 1 łyzka posiekanych orzeszków pistacjowych sól, mielony pieprz kajeński !!! Szalotkę drobno posiekać i zeszklic na części masłą, dodać płatki ryżowe i curry, krótko podprażyć. Dolać rosół i gotować na małym ogniu 10 min. Filety pokroić w cieniutkie paseczki i usmażyć na reszcie masłą. Śmietane roztrzepać z żółtkiem. Mięso oraz smietane dodać do zupy. Doprawić do samu sherry sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem kajeńskim. Posypać orzeszkami, podawać z pieczywem (może być lekko zrumienione na maśle, coś w podobnego do grzanek) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 58
|
Dot.: Kuchnia chinska
Witam.
Płatki ryżowe to coś w rodzaju makaronu, czy raczej zagęstnika? Kurcze pieczone - ślinka leci na te pyszności, chyba skusimy sie jutro na taki obiadek. Dzięki za ten nowy pomysł z kuchnią chińską. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kuchnia chinska
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
|
Dot.: Kuchnia chinska
Qrcze, mam cala piekna, gruba ksiazke z azjatyckimi przepisami, ale po niemiecku
![]() ![]() A moze ktos wie jak sie robi kluski z kurczakiem po chinsku? Bo mam przepis, ale jakos to nie smakuje jak z chinskiej restauracji, nie wiem czemu ![]() Kluski gotuje w wodzie, moze powinnam gotowac w rosole? No i te od chinczyka, sa jakies takie fajne tluste, ale przeciez nie bede pól litra oleju do smazenia dodawac ![]() Pozdrawiam ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Kuchnia chinska
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
|
Dot.: Kuchnia chinska
Ja uzywam róznych klusek, ekspresowe lub nie, najczesciej szukam lusek Hokkien lub klusek Udon
Pierw kluski gotuje, odstawiam. Piers z kurczaka (ostatno slyszalam ze drobiowe z nózej jest lepsze bo bardziej sliskie) marynuje w lodówce na ok 30min w sosie soja i w Sambal Oeleku, potem podsmazam na oleju. Potem dodaje kawalki papryki (moga byc rózne kolory) i puszke fasoli Mungo (chyba dobrze przetlumaczylam ![]() ![]() Mozna zamiasz drobiu uzyc inne rodzaje, lub nawet krewetki albo wszystkie miesa razem Pozdrawiam ![]() Ale kluski chyba zaczne gotowac w rosole ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Kuchnia chinska
brzmią smakowicie te kluseczki. Jadam często podobne u moejgo ulubionego Chińczyka. Tylko tych fasolek - u nas to hcyba nie do zdobyć skłądnik.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Kuchnia chinska
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Kuchnia chinska
dziśkupuję w tesco kluseczki i robię jutro na obiadek chińszczyznę. Dodma ów sos ostrygowy, o którym pisze Sanderek. Też go dziś zakupię.
![]() A swoją dorga to u Chińczyka każdym makaronik - i sojowy i jajeczny jest bardziej śliski, tłustawy. To dobry pomysł Tinker aby ugotować go w rosole ![]() Dzięki za insipirację. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Kuchnia chinska
dziekuje za wegetarianskie przepisy
![]()
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
|
Dot.: Kuchnia chinska
Cytat:
![]() nie wiem czy mozna je kupic u nas juz gotowe, ale napewno nasionka sa do kupienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Kuchnia chinska
Cytat:
![]() Pomyliłam z sojowymi ![]() włąśnie wróciłam z Geanta z sosem sojowym i składnikami do kluseczek a'la Tinker. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
|
Dot.: Kuchnia chinska
Cytat:
![]() ![]() dzieki Wam sobie o istnieniu kielkow przypomnialam, kupilam nawet kiedys cala 'machinerie' do ich uprawy i o niej zapomnialam, pora ja odgrzebac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Wawa
Wiadomości: 3 739
|
Dot.: Kuchnia chinska
Troszke zmieniajac temat...uważam,że kuchnia chińska(i przy okazji japońska) jest bardzo zdrowa porównaniu do amerykańskiej.Widziałyści e kiedyś otyłą Chinkę,czy Japonkę?Figurki to one mają,że hej!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
|
Dot.: Kuchnia chinska
Cytat:
![]() Fakt, czesto czytalam ze azjatycka kuchnia baaardzo zdrowa, dlatego kupilam cala ksiege z przepisami, ale skladniki sa dosyc drogie. ![]() Pozdrawiam ![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Wawa
Wiadomości: 3 739
|
Dot.: Kuchnia chinska
Cytat:
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
|
Dot.: Kuchnia chinska
Cytat:
![]() ja Cie rozumie i masz racje, tez zaaadko widzialam otylego. Wogule, tyle róznych róznosci jest w tych azjatyckich jedzeniach, które sa super zdrowe, ze az sie zdiwilam ![]() Pozdrawiam ![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Kuchnia chinska
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Wawa
Wiadomości: 3 739
|
Dot.: Kuchnia chinska
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Wawa
Wiadomości: 3 739
|
Dot.: Kuchnia chinska
Cytat:
![]() Warzywa z makaronem sojowym Danie wegetariańskie: tak Autor: Kulinarny Atlas Świata ![]() ![]() ![]() ![]() fot. A.M. Wolniak ![]() ![]() - 20 dag marchewki - 20 dag świeżego ogórka - 10 dag kukurydzy miniaturowej - 10 dag boczniaków - 4 dymki bez szczypiorku - 10 dag makaronu sojowego - 4 łyżki sosu ostrygowego - olej Sposób przyrządzania: Ogórek i marchewki pokrój w słupki, dymki w piórka, grzyby w plasterki, kukurydze na połówki. Makaron zalej wrzątkiem, a gdy napęcznieje, osącz i pokrój. Cebulki i grzyby usmaż na łyżce oleju. Rozgarnij, podsmaż marchewkę. Dodaj kukurydzę, makaron i sos, podgrzewaj minutę. Posyp ogórkiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:55.