Kuchnia azjatycka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-09-06, 20:36   #1
Sanderek
Wtajemniczenie
 
Avatar Sanderek
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Bytom / Tarnowskie Góry
Wiadomości: 2 009
GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek

Kuchnia azjatycka


Witam wszystkich.

Jestem tu nowym uzytkownikiem, niestety nie spotkałam sie jeszcze z przepisami kuchni chinskiej. Ja i mój luby jestesmy zwolennikami tej o to kuchni moze warto by było taki wątek rozpocząć.

Podaje jeden z wielu sprawdzonych przepisów:

SKWIERCZĄCA WOŁOWINA
500 g steków wołowych (zastepuje je zwykle stekami wieprzowymi)
2 łyzki sosu sojowego jasnego
2 łyzki sherry lub wina ryzowego
1,5 łyzki maki kukurydzianej
1 łyzeczka cukru
4 łyzki oliwy
1 duża czerwona papryka
2 ząbki czosnku
3 łyzki sosu ostrygowego
200 g kiełków soi
200 g brokułów
6 łyzek wody
sól, pieprz do smaku

Wołowinę badź wieprzowine pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać w szklanym naczyniu mieso, wino, sos sojowy, mąkę i cukier. W woku rozgrzac łyzke oliwy dodawać mięso i smazyć aż dostanie złotego koloru. Nastepnie dodac rozdrobnione na różyczki brokuły oraz 6 łyzek wody. Następnie dodac papryke pokrojoną w kosteczkę oraz rozgnieciony czosnek. Całość polac sosem ostrygowym. Smażyć przez parę minut, następnie dodać kielki soi. Smazyć aż wszystko bedzie miekkie.

Życzę smacznego, przepis jest naprawde pyyyyyyyyyyyycha

Pozdrawiam
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-06, 22:13   #2
daphne81
Wtajemniczenie
 
Avatar daphne81
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 331
GG do daphne81
Dot.: Kuchnia chinska

przepis wygląda na smaczny, tylko czym można zastąpić sos ostrygowy?
daphne81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-07, 11:40   #3
Sanderek
Wtajemniczenie
 
Avatar Sanderek
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Bytom / Tarnowskie Góry
Wiadomości: 2 009
GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Dot.: Kuchnia chinska

Jeszcze nigdy nie próbowałam zastapic sosu ostrygowego czyms innym, nie mam nawet pomyslu czym można by go zastąpić, ma bardzo specyficzny smak i aromat więc odnalezienie godnej alternatywy jest trudne. Mam go zwykle w lodówce gdyż nie jest drogi ok.5-6 zł w hipermarketach a bardzo wydajny
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 08:41   #4
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: Kuchnia chinska

Sanderku - bardzo ciekawy przepis.
Do czego można jeszcze używać sosu ostrygowego?
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 09:01   #5
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: Kuchnia chinska

hmm...kocham kuchnie chinska (a najbardziej zupki chinskie) moze ma ktoras z was cos dla wegetarian?
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 10:15   #6
daphne81
Wtajemniczenie
 
Avatar daphne81
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 331
GG do daphne81
Dot.: Kuchnia chinska

Cytat:
Napisane przez sylwia18
hmm...kocham kuchnie chinska (a najbardziej zupki chinskie) moze ma ktoras z was cos dla wegetarian?

Np. makaron chiński, to ten co jest w zupkach chińskich, ale oddzielnie też można go kupic, smażymy na patelni z warzywami i sosem sojowym, pychotka!!!
daphne81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 10:16   #7
Sanderek
Wtajemniczenie
 
Avatar Sanderek
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Bytom / Tarnowskie Góry
Wiadomości: 2 009
GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Dot.: Kuchnia chinska

Sos ostrygowy... używam go praktycznie do każdej potrawy chińskiej, jest znakomitym dodatkiem go wszelakich mięs, oraz warzyw. Nawet te warzywa z patelni, np "Hortex" bardzo dobrze wychodzą z odrobiną tego właśnie sosu.
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 10:31   #8
Sanderek
Wtajemniczenie
 
Avatar Sanderek
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Bytom / Tarnowskie Góry
Wiadomości: 2 009
GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Wink Dot.: Kuchnia chinska

A nawiązując do zupek chińskich (nie koniecznie wegetarianskich, ponieważ takich przepisów nie posiadam, a jesli już to typowe smażone warzywa, ale może spróbujesz tej, jest naprawde niezła

ZUPA CURRY Z PISTACJAMI

1 szalotka
4 łyzki masła
40g płatków ryżowych
1 łyżka curry
3/4 litra rosołku
150g filetów z kurczaka (ewentualnie bez mięsa)
100g smietany
1 żółtko
50ml wytrawnego sherry
1 łyzeczka soku z cytryny
1 łyzka posiekanych orzeszków pistacjowych
sól, mielony pieprz kajeński !!!

Szalotkę drobno posiekać i zeszklic na części masłą, dodać płatki ryżowe i curry, krótko podprażyć. Dolać rosół i gotować na małym ogniu 10 min. Filety pokroić w cieniutkie paseczki i usmażyć na reszcie masłą. Śmietane roztrzepać z żółtkiem. Mięso oraz smietane dodać do zupy. Doprawić do samu sherry sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem kajeńskim. Posypać orzeszkami, podawać z pieczywem (może być lekko zrumienione na maśle, coś w podobnego do grzanek)
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 11:48   #9
mamaela
Raczkowanie
 
Avatar mamaela
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 58
Dot.: Kuchnia chinska

Witam.
Płatki ryżowe to coś w rodzaju makaronu, czy raczej zagęstnika? Kurcze pieczone - ślinka leci na te pyszności, chyba skusimy sie jutro na taki obiadek. Dzięki za ten nowy pomysł z kuchnią chińską. to chyba strzał w 10
mamaela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 12:50   #10
Sanderek
Wtajemniczenie
 
Avatar Sanderek
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Bytom / Tarnowskie Góry
Wiadomości: 2 009
GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Dot.: Kuchnia chinska

Cytat:
Napisane przez mamaela
Witam.
Płatki ryżowe to coś w rodzaju makaronu, czy raczej zagęstnika? Kurcze pieczone - ślinka leci na te pyszności, chyba skusimy sie jutro na taki obiadek. Dzięki za ten nowy pomysł z kuchnią chińską. to chyba strzał w 10
Płatki ryżowe służą w tej zupce bardziej jako dodatek smakowy oraz zagestnik
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 13:14   #11
bunny-pie
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
Dot.: Kuchnia chinska

Qrcze, mam cala piekna, gruba ksiazke z azjatyckimi przepisami, ale po niemiecku A mam problem z przetlumaczeniem niektórych dodatków, bo nie wiem jak sie zwą po polsku

A moze ktos wie jak sie robi kluski z kurczakiem po chinsku? Bo mam przepis, ale jakos to nie smakuje jak z chinskiej restauracji, nie wiem czemu
Kluski gotuje w wodzie, moze powinnam gotowac w rosole? No i te od chinczyka, sa jakies takie fajne tluste, ale przeciez nie bede pól litra oleju do smazenia dodawac

Pozdrawiam
__________________
bunny-pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 13:15   #12
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: Kuchnia chinska

Cytat:
Napisane przez bunny-pie
Qrcze, mam cala piekna, gruba ksiazke z azjatyckimi przepisami, ale po niemiecku A mam problem z przetlumaczeniem niektórych dodatków, bo nie wiem jak sie zwą po polsku

A moze ktos wie jak sie robi kluski z kurczakiem po chinsku? Bo mam przepis, ale jakos to nie smakuje jak z chinskiej restauracji, nie wiem czemu
Kluski gotuje w wodzie, moze powinnam gotowac w rosole? No i te od chinczyka, sa jakies takie fajne tluste, ale przeciez nie bede pól litra oleju do smazenia dodawac

Pozdrawiam
Tinker Co to za kluseczki? Opowiadaj prędko
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 13:35   #13
bunny-pie
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
Dot.: Kuchnia chinska

Ja uzywam róznych klusek, ekspresowe lub nie, najczesciej szukam lusek Hokkien lub klusek Udon

Pierw kluski gotuje, odstawiam.
Piers z kurczaka (ostatno slyszalam ze drobiowe z nózej jest lepsze bo bardziej sliskie) marynuje w lodówce na ok 30min w sosie soja i w Sambal Oeleku, potem podsmazam na oleju. Potem dodaje kawalki papryki (moga byc rózne kolory) i puszke fasoli Mungo (chyba dobrze przetlumaczylam to taka biala, podluzna ma z 4cm, jest cienka, z 3 do 5mm). Troche smaze, wtedy dodaje jedna pore pokrojana w plastry. Przyprawiam róznymi chinskimi przyprawami w proszku i w pascie, chili, sosem soja. Chinczycy w restauracji dodaja troszke marchwi pokrojana w cieniutkie paski.

Mozna zamiasz drobiu uzyc inne rodzaje, lub nawet krewetki albo wszystkie miesa razem

Pozdrawiam

Ale kluski chyba zaczne gotowac w rosole
__________________
bunny-pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 14:18   #14
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: Kuchnia chinska

brzmią smakowicie te kluseczki. Jadam często podobne u moejgo ulubionego Chińczyka. Tylko tych fasolek - u nas to hcyba nie do zdobyć skłądnik.
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 15:01   #15
bunny-pie
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
Dot.: Kuchnia chinska

Bonduelle je ma powinny byc tez dostepne w Polsce.
Przesylam fotki tych fasolek

Pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg MDimage1_0_16.jpg (8,2 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mungobohnenblau.jpg (25,9 KB, 47 załadowań)
__________________
bunny-pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 15:07   #16
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: Kuchnia chinska

Cytat:
Napisane przez bunny-pie
Bonduelle je ma powinny byc tez dostepne w Polsce.
Przesylam fotki tych fasolek

Pozdrawiam
Dzięki Tinker! Przeciez to ZWYCZAJNE kiełki
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 15:24   #17
bunny-pie
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
Dot.: Kuchnia chinska

Acha, no widzisz, ja nie wiedzialam
__________________
bunny-pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 15:31   #18
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: Kuchnia chinska

dziśkupuję w tesco kluseczki i robię jutro na obiadek chińszczyznę. Dodma ów sos ostrygowy, o którym pisze Sanderek. Też go dziś zakupię. Jestem bardzo ciekawa jaki będzie efekt!
A swoją dorga to u Chińczyka każdym makaronik - i sojowy i jajeczny jest bardziej śliski, tłustawy.
To dobry pomysł Tinker aby ugotować go w rosole
Dzięki za insipirację.
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 16:52   #19
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: Kuchnia chinska

dziekuje za wegetarianskie przepisy
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 17:39   #20
mskladaczek
Zakorzenienie
 
Avatar mskladaczek
 
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
Dot.: Kuchnia chinska

Cytat:
Napisane przez beliczek
Dzięki Tinker! Przeciez to ZWYCZAJNE kiełki
to kielki fasolki mung
nie wiem czy mozna je kupic u nas juz gotowe, ale napewno nasionka sa do kupienia.
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 20:50   #21
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: Kuchnia chinska

Cytat:
Napisane przez mskladaczek
to kielki fasolki mung
nie wiem czy mozna je kupic u nas juz gotowe, ale napewno nasionka sa do kupienia.
Stupid me...
Pomyliłam z sojowymi
włąśnie wróciłam z Geanta z sosem sojowym i składnikami do kluseczek a'la Tinker.
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 20:58   #22
bunny-pie
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
Dot.: Kuchnia chinska

No to mam nadzieje ze bedzie smakowalo.
__________________
bunny-pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 23:27   #23
mskladaczek
Zakorzenienie
 
Avatar mskladaczek
 
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
Dot.: Kuchnia chinska

Cytat:
Napisane przez beliczek
Stupid me...
Pomyliłam z sojowymi
włąśnie wróciłam z Geanta z sosem sojowym i składnikami do kluseczek a'la Tinker.
Beliczku, te sa duzo smaczniejsze od sojowych, serio, serio sa takie ... bardziej jedrne

dzieki Wam sobie o istnieniu kielkow przypomnialam, kupilam nawet kiedys cala 'machinerie' do ich uprawy i o niej zapomnialam, pora ja odgrzebac
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 16:08   #24
_Brzoskwinka_
Zakorzenienie
 
Avatar _Brzoskwinka_
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Wawa
Wiadomości: 3 739
Dot.: Kuchnia chinska

Troszke zmieniajac temat...uważam,że kuchnia chińska(i przy okazji japońska) jest bardzo zdrowa porównaniu do amerykańskiej.Widziałyści e kiedyś otyłą Chinkę,czy Japonkę?Figurki to one mają,że hej!
_Brzoskwinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 16:12   #25
bunny-pie
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
Dot.: Kuchnia chinska

Cytat:
Napisane przez _Brzoskwinka_
Troszke zmieniajac temat...uważam,że kuchnia chińska(i przy okazji japońska) jest bardzo zdrowa porównaniu do amerykańskiej.Widziałyści e kiedyś otyłą Chinkę,czy Japonkę?Figurki to one mają,że hej!
A Ci co walcza Sumo

Fakt, czesto czytalam ze azjatycka kuchnia baaardzo zdrowa, dlatego kupilam cala ksiege z przepisami, ale skladniki sa dosyc drogie.

Pozdrawiam Tinker
__________________
bunny-pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 09:22   #26
_Brzoskwinka_
Zakorzenienie
 
Avatar _Brzoskwinka_
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Wawa
Wiadomości: 3 739
Dot.: Kuchnia chinska

Cytat:
Napisane przez bunny-pie
A Ci co walcza Sumo

Fakt, czesto czytalam ze azjatycka kuchnia baaardzo zdrowa, dlatego kupilam cala ksiege z przepisami, ale skladniki sa dosyc drogie.

Pozdrawiam Tinker
Tinker,tylko tak trzymaj dalej .Co do tych,którzy walczą sumo-widziałam kiedyś o nich reportaż.Okazało sie,że żrą głównie makarony z duuuuuużą ilościąbaaaaaaardzo kalorycznych sosów i tym podobne rzeczy.Nic dziwnego,że są TACY grubi .Ale wydaje mi sie,że w społeczeństwie Japończyków i Chińczyków jest mało takich przypadków(mam na myśli otyłych ludzi),czego nie można nie mówić o Amerykanach .
Pozdrawiam
_Brzoskwinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 11:56   #27
bunny-pie
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
Dot.: Kuchnia chinska

Cytat:
Napisane przez _Brzoskwinka_
Tinker,tylko tak trzymaj dalej .Co do tych,którzy walczą sumo-widziałam kiedyś o nich reportaż.Okazało sie,że żrą głównie makarony z duuuuuużą ilościąbaaaaaaardzo kalorycznych sosów i tym podobne rzeczy.Nic dziwnego,że są TACY grubi .Ale wydaje mi sie,że w społeczeństwie Japończyków i Chińczyków jest mało takich przypadków(mam na myśli otyłych ludzi),czego nie można nie mówić o Amerykanach .
Pozdrawiam
Wiem, wiem
ja Cie rozumie i masz racje, tez zaaadko widzialam otylego. Wogule, tyle róznych róznosci jest w tych azjatyckich jedzeniach, które sa super zdrowe, ze az sie zdiwilam

Pozdrawiam
__________________
bunny-pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 12:06   #28
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: Kuchnia chinska

Cytat:
Napisane przez bunny-pie
No to mam nadzieje ze bedzie smakowalo.
Smakowało bardzo Mąż już pyta jeszcze raz zrobię te kluseczki
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 12:13   #29
_Brzoskwinka_
Zakorzenienie
 
Avatar _Brzoskwinka_
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Wawa
Wiadomości: 3 739
Dot.: Kuchnia chinska

Cytat:
Napisane przez bunny-pie
Wiem, wiem
ja Cie rozumie i masz racje, tez zaaadko widzialam otylego. Wogule, tyle róznych róznosci jest w tych azjatyckich jedzeniach, które sa super zdrowe, ze az sie zdiwilam

Pozdrawiam
No to sie zgadzamy .Ostatnio mam jakieś fazy na ryż .Uważam,że ich kuchnie są bardzo smaczne i co najważniejsze ZDROWE .Miałam paru znajomych z tamtych stron świata,którzy mogliby z powodzeniem startować w konkursie na "najzgrabniejszego człowieka świata" .Coś mi sie zdaje,że pobiliby Amerykanów na głowe .
Pozdrawiam
_Brzoskwinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 12:17   #30
_Brzoskwinka_
Zakorzenienie
 
Avatar _Brzoskwinka_
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Wawa
Wiadomości: 3 739
Dot.: Kuchnia chinska

Cytat:
Napisane przez sylwia18
hmm...kocham kuchnie chinska (a najbardziej zupki chinskie) moze ma ktoras z was cos dla wegetarian?
Sylwia,mam coś dla Ciebie
Warzywa z makaronem sojowym
Danie wegetariańskie: tak
Autor: Kulinarny Atlas Świata

fot. A.M. Wolniak



Składniki:
- 20 dag marchewki
- 20 dag świeżego ogórka
- 10 dag kukurydzy miniaturowej
- 10 dag boczniaków
- 4 dymki bez szczypiorku
- 10 dag makaronu sojowego
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- olej

Sposób przyrządzania:

Ogórek i marchewki pokrój w słupki, dymki w piórka, grzyby w plasterki, kukurydze na połówki. Makaron zalej wrzątkiem, a gdy napęcznieje, osącz i pokrój. Cebulki i grzyby usmaż na łyżce oleju. Rozgarnij, podsmaż marchewkę. Dodaj kukurydzę, makaron i sos, podgrzewaj minutę. Posyp ogórkiem.
_Brzoskwinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:55.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.