Diane35 - zażywać czy nie zażywać? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-17, 11:51   #1
gondi
Przyczajenie

Diane35 - zażywać czy nie zażywać?

Witam!!

Pisze w imieniu mojej dziewczyny, dzis przepisala jej lekarka wlasnie te tabletki - Dian35 (jako srodek antykoncepcyjny) - postanowilismy sie dowiedziec co nie co o nich, no i po przeczytaniu tych wszystkich forum az mnie ciarki przeszly, bardzo duzo negatywnych opini.

Dodam ze to jej pierwsze tabletki jakie ma zamiar brać.....Moim zdaniem powinna byc jeszcze jedna konsultacja z innym lekarzem....co myslicie na ten temat? Czy maja one dobrą skutecznosc antykoncepcyjną? Bo jedni mowia ze to lek na owlosienie, na przetluszczajace sie wlosy, wielkosc piersi itp

Jak to jest tak naprawde z nimi? Prosze o uwagi - najlepiej doktora!!
gondi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-17, 11:59   #2
nekome
Zakorzenienie

Dot.: Diane35 - zażywać czy nie zażywać?

Cytat:
Napisane przez gondi Pokaż wiadomość
Witam!!

Pisze w imieniu mojej dziewczyny, dzis przepisala jej lekarka wlasnie te tabletki - Dian35 (jako srodek antykoncepcyjny) - postanowilismy sie dowiedziec co nie co o nich, no i po przeczytaniu tych wszystkich forum az mnie ciarki przeszly, bardzo duzo negatywnych opini.
Jedynie od organizmu osoby zazywajacej pigulki zalezy jak bedzie na nie reagowac. Opinie /zarowno pozytywne jak i negatywne/ innych osob niewiele powiedza o tym, jak organizm Twojej Dziewczyny bedzie tolerowal te tabletki.

Cytat:
Dodam ze to jej pierwsze tabletki jakie ma zamiar brać.....Moim zdaniem powinna byc jeszcze jedna konsultacja z innym lekarzem....co myslicie na ten temat? Czy maja one dobrą skutecznosc antykoncepcyjną? Bo jedni mowia ze to lek na owlosienie, na przetluszczajace sie wlosy, wielkosc piersi itp
Dzialanie antykoncepcyjne Diane jest niejako uboczne - przy okazji innych z zalozenia zastosowan glownych, ale nie zmienia to faktu, ze dzialanie antykoncepcyjne wystepuje, jest to pigulka antykoncepcyjna i prawidlowo przyjmowana bedzie chronic przed ciaza w bardzo wysokim stopniu - jak i inne pigulki.
Jesli lekarz przeprowadzil dokladny wywiad z Twoja dziewczyna a nie przepisal pigulek na oko to nie wydaje mi sie by byla konieczna konsultacja z innym ginekologiem.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-17, 12:09   #3
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nekome Pokaż wiadomość
Jedynie od organizmu osoby zazywajacej pigulki zalezy jak bedzie na nie reagowac. Opinie /zarowno pozytywne jak i negatywne/ innych osob niewiele powiedza o tym, jak organizm Twojej Dziewczyny bedzie tolerowal te tabletki.

Prawda ale z drugiej strony Diane to przestarzały środek o dużej dawce hormonów, z niektórych krajów wycofany. Niektóre kobiety go chwalą, ale potrafi on też nieźle namieszać w organiźmie Nie jestem lekarzem, ale sądze, że jeżeli twoja dziewczyna nie ma problemów z cerą, czy nadmiernym owłosieniem, to lepiej jakby brała zwykłe tabletki anty o niskiej zawartości hormonów.

Jezeli chodzi o działanie antykoncepcyjne to ma takie jak inne tabletki hormonalne, czyli skuteczne.
Stary 2007-01-17, 12:25   #4
gondi
Przyczajenie

Hmm czy dokladny wywiad przeprowadzil...to ciezko stwierdzic, zobaczyl ze ma jakies "pryszczyk" na twarzy i powiedzialem ze to bedzie dobry na poczatek.

Nie ma problemow z owlosieniem, a tradzik....hmmm....normal ny, przecietny, napewno taki ze nie musi przyjmowac lekow na to.

Nam glownie chodzi o srodek antykoncepcyjny, a po przeczytaniu wszystkich for to raczej bede jej odradzal Diane35.

Mile widziane kolejne wypowiedzi

pozdro
gondi
Stary 2007-01-17, 13:40   #5
sweeney
Zakorzenienie

GG do sweeney

Ja bralam Diane przez 3 lata i czulam sie rewelacyjne. Skutków ubocznych zadnych nie odczuwalam i teraz (po odstawieniu) tez jest wszytko Ok. Ja nie moge zlego slowa na te tabletki powiedziedziec

sweeney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-17, 16:10   #6
natali86
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to natali86

to wszystko zalezy od organizmu. Nie każdy zareaguje tak samo.Nie można odradzać ani polecac jakichś tabletek anty, bo co jednym pomoże innym zaszkodzi. Może rzeczywiście, jeśli Twoja partnerka nie ma problemów z cerą, ani z nadmiernym owłosieniem , to może niech odwiedzi innego ginekologa.Ale może też byc tak że na jej organizm bedą działać bardzo dobrze jak w przypadku sweeney

Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś?
A więc musisz minąć.
Miniesz?
A więc to jest piękne.

"Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi"

Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
natali86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-20, 20:28   #7
ankkka
Raczkowanie

ja brałam diane na twarz i byłam przekonana, ze przytyję....jestem średniej wagi osoba i wiecznie na dietach...a tu się okazuje,że nawet trochę schudłam i dodatkowo powiekszył mi się i tak mój duży biust z czego jestem niezadowolona.... ech....ps. jednak z tego co wiem, diane to stary lek a działanie antykonc. jest tylko ubocznym skutkiem...
ankkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-21, 10:49   #8
Maycee
Przyczajenie

Mnie osobiście dziwią ginekolodzy, którzy przepisują Diane jako środek antykoncepcyjny. Rozumiem, że jak dziewczyna ma straszne kłopoty z cerą i nie wie co robić, to się zgłasza do ginekologa i dostaje diane. Ale jesli przychodzi się po antykoncepcje (w zapytaniu napisałeś "lekarka przepisała jako środek antykoncepcyjny") i nie ma się problemów z cerą (napisałeś, że dziewczyna ma trądzik przeciętny), to lekarka nie powinna celować do muchy z armaty. Bo diane najlepiej sprawdza się przy leczeniu kłopotów z cerą, ale jeśli zależy nam na antykoncepcji to nie warto obciążać organizmy bombą hormonalną! Zwłaszcza gdy jest się młodym i zaczyna się brać pierwsze tabletki, hormony to nie cukierki, wpływaja na nasz organizm i to bradzo. Poza tym ogólnie w większości przypadków od pigułek poprawia się cera. Nawet jak przyjmuje się te z małą dawką hormonów, dlatego ja na miejscu Twojej dziewczyny poszłabym do innego lekarza, zobaczyła co inny powie, ale raczej wolałabym dostać jakieś inne tabletki, z mniejszą dawką hormonów, bo może sie okazać, że one tez dobrze wpłyną na cerę a nie obciążąją tak organizmu
Stary 2007-01-21, 11:00   #9
Maycee
Przyczajenie

Dodam jeszcze, że ja biorę logest, ma on malutką dawkę hormonów. Dostałam te pigułki jako antykoncepcje, ale przy okazji poprawiła mi się cera (miałam też raczej przeciętną, nie było strasznie, kilka krostek raptem, ale teraz mam idealną ) Z cery jestem bardzo zadowolona, bo nie ma osoby, która nie chciałaby mieć idealnej cery,a mniejsza dawka hormonów, mniej obciąża organizm...Dwie zalety w jednym A tak dla porównania:
diane: skład- 0,035 mg/tabl ethynyloestradiolu i 2 mg/tabl progestagenu
logest: 0,02 mg/tabl ethynyloestradiolu i 0,075 mg/tabl progestagenu

Róznica w zawartości progestagenu jest 26,67 krotnie wieksza dla Diane! Przemyśl razem ze swoja dziewczyną, czy warto tak obciążać organizm, ja zawsze byłam za promowaniem tabletek z jak najmniejszą dawką, by jak najmniej ingerować w organizm.
Pozdrawiam
Stary 2007-01-21, 12:32   #10
gondi
Przyczajenie

Dziewczyna moja nie ma zamiaru brac Diane35 przez pol zycia, te dwa opakowania ktore przepisala lekarka i zmiana na inne, wiec chyba az takiej paniki nie musimy siać.

Co do antykonepcji, rozmawialem z wieloma dziewczynami ktore zazywaly te tabletki i w 100% zabezpieczaja one.

Wiec mysle ze sprobujemy je, a nastepnie zmiana na inne
Stary 2007-01-21, 12:40   #11
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyna moja nie ma zamiaru brac Diane35 przez pol zycia, te dwa opakowania ktore przepisala lekarka i zmiana na inne, wiec chyba az takiej paniki nie musimy siać.

Co do antykonepcji, rozmawialem z wieloma dziewczynami ktore zazywaly te tabletki i w 100% zabezpieczaja one.

Wiec mysle ze sprobujemy je, a nastepnie zmiana na inne

Zróbcie jak uważacie za słuszne

Tylko dodam, że żadne tabletki nei zabezpieczają w 100%, zawsze jest jakaś nikła szansa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-21, 16:03   #12
gondi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Zróbcie jak uważacie za słuszne

Tylko dodam, że żadne tabletki nei zabezpieczają w 100%, zawsze jest jakaś nikła szansa
No, chodzilo mi ze 100% sa anty ale nie w 100% zabezpieczaja
Stary 2007-03-07, 15:15   #13
wąż
Raczkowanie

A ja radzę przeczytać ulotkę. Jest w niej napisane (przynajmniej było - czytałam ją jakieś 3 lata temu), że Diane35 jest środkiem wykazującym działanie antykoncepcyjne!!!!Dla mnie to nie to samo co bycie środkiem antykoncepcyjnym (dla porównania, na ulotce Hormonetu i Cilest jest napisane, że są to środki antykoncepcyjne).
Moją koleżankę na zajęciach z ginekologii również lekarze przestrzegali, przed myleniem Diane35 z tabletkami antykoncepcyjnymi. Podkreślali, że nie jest to środek anty!!!

I tu mam prośbę do dziewczyn zażywających Diane - dajcie znać co jest napisane na ulotce (bo ja nie mam do niej dostępu a na necie nie znalazłam)!!!!

wąż jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-08, 17:42   #14
gondi
Przyczajenie

Mylisz sie, w takim razie cytuje fragment ulotki:

"1. Co to preparat Diane-35 i w jakim celu sie go stosuje?

Każda tabletka zawiera niewielką ilość hormonów. Są to: octancyproteronu (gestagen o właściwościach przeciwandrogennych) i etinylestradiol (estrogen). Ze względu na małą zawartość hormonów, Diane35 jest preparatem o małej dawce.
Octan cyproteronu znajdujący się w preparacie Diane35 hamuje oddziaływanie androgenów, które są produkowane w organiźmie kobiety. Daje to możliwość leczenia chorób spowodowanych zwiększonym wytwarzaniem androgenów lub szczególną nadwrażliwością na te hormony.
W czasie przyjmowania preparatu Diane35 zachamowana zostaje czynność gruczołów łojowych, odgrywających ważną rolę w powstawaniu trądziku i łojotoku. W wyniku 3-4 cykli leczenia ustępuje wysypka trądzikowa, a wcześniej nadmierne przetłuszczanie się włosów i skóry. Zmniejsza się, często związane z łojotokiem, wypadanie włosów. Preparat Dian35 jest wskazany w leczeniu trądziku oraz łagodnej postaci hirsutyzmu, szczególnie w przypadku niewielkiego wzrostu owłosienia u kobiet w wieku rozrodczym; wynik leczenia widoczny jest po kilku miesiącach stosowania preparatu.
Poza działaniem przeciwandrogennym octan cyproteronu wykazuje również wyraźne działanie progestagenne. Podawanie samego octanu cyproteronu może prowadzić do zaburzeń cyklu. Aby tego uniknąć należy stosować go łącznie z etinylestradionem, jak w preparacie Diane35 i przyjmować cyklicznie, zgodnie z zaleceniem. Ponieważ preparat Diane35 zawiera dwa hormony jako substancje czynne, wykazuje działanie właściwe dla złożonych do ustnych środków antykoncepcyjnych. W czasie prawidłowego przyjmowania preparatu Diane35 (bez pomijania tabletek) prawdopodobieństwo zajścia w ciąże jest bardzo małe. Jednoczesne stosowanie antykoncepcji hormonalnej lub innych metod antykoncepcyjnych nie jest konieczne...."

pozdrawiam
Stary 2007-03-08, 17:55   #15
wąż
Raczkowanie

Cytat:
Ponieważ preparat Diane35 zawiera dwa hormony jako substancje czynne, wykazuje działanie właściwe dla złożonych do ustnych środków antykoncepcyjnych.
Ale to tylko potwierdza, że wykazuje działanie antykoncepcyjne, a nie że JEST środkiem antykoncepcyjnym!!!
Chodzi o główny cel/właściwość preparatu.
Dziękuje za info

wąż jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości