|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kto od jutra ze mną na diecie kapuścianej? ;)
Hejka Dziewczyny
![]() Postanowiłam wziąść się w garść i od jutra aż przez 4 tygodnie będę na diecie kapuścianej. W pierwszych dwóch tygodniach będę przestrzegać diety tak, jak jest ułożona, a w trzecim i czwartym tygodniu dodam do śniadań pieczywo, płatki muesli, nabiał, ale na kolację pozostaną sałatki owocowe i warzywne ![]() ![]() Oto przepis.... Do litra wody dodajemy główkę poszatkowanej słodkiej kapusty i 2 pokrojone cebule. Mieszamy z małą puszką koncentratu pomidorowego. Dusimy razem pół godziny. Potem dodajemy jeszcze pokrojoną paprykę i seler naciowy pocięty na kawałki. Dolewamy 2 l wody, gotujemy kolejne pół godziny. Na końcu doprawiamy sokiem z cytryny lub bulionem warzywnym z kostki. Jadłospis... 1 dzień - na śniadanie i kolację - same owoce (oprócz bananów i czereśni) w dowolnych ilościach, mogą być sałatki owocowe, soki, przeciery. świetne są melony, arbuzy, winogrona i jabłka. 2 dzień - na śniadanie i kolację - warzywa. Wszystkie (oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków) i w każdej ilości. Polecane są surówki, ale mogą być to także warzywa gotowane i uduszone na parze. 3 dzień - na śniadanie i kolację - owoce lub warzywa. 4 dzień - na sniadanie i kolację - banany i mleko (do 8 bananów i do 2 l mleka). 5 i 6 dzień - na śniadanie i kolację - owoce. Tego dnia na obiad po za zupą zjadamy dodatkowo ok. 200 g ryby. Smażymy ją bez tłuszczu lub pieczemy w folii na grillu. Do ryby podajemy sałatkę warzywną lub surówkę. 7 dzień - na sniadanie i kolację - owoce. Tego dnia wolno nam zjeść dodatkowo 100 g ugotowanego na sypko ryżu. Można sobie zrobić deser z ryżu i owoców, ryż na ciepło z tartym jabłkiem. Możliwości jest wiele. Ważne : jeśli dokuczy głód w każdej chwili możemy poratować się zupą. Znawcy twierdzą, że im więcej jej zjadamy, tym szybciej spada waga ![]() Tradycyjnie wypijamy minimum 2 l wody dziennie. Wiem, że to niezdrowe, że rozkładam to na 4 tygodnie, ale nie mam wyjścia muszę schudnąć 8 kg! Chcę wyglądać na plaży - SUPER! A nie, jak z deka zatłuszczona dziewczyna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() P.S. Ja zaczynam juuż jutro! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kto od jutra ze mną na diecie kapuścianej? ;)
HeJ
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ok....
Drogi pamiętniczku ![]() Godz. 14.48 Zaraz będę gotować zupkę kapuścianą ![]() Mam nadzieję, że wyjdzie tak samo pyszna, jak ostatnim razem. Zaaakupiłam sobie duużo owoców, będzie co jeść na kolację i pojutrzejsze śniadanko ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
helo ja chce od jutra zaczac ..
ale mama zostawiła mnie sama w domu i wroci pozno i nie mam jeszcze zupy a moje zdolnosci kulinarne nie pozwalaja mi na ugotowanie jej :/ moze jakies wskazowki ? bo ja musze jutra ja zaczac bo 27 jade do Hiszpanii ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
chętnie bym się dołączyła, ale już trzeci dzień jestem na diecie kopenhaskiej
![]() ![]() Miałyście coś takiego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
chyba nie ma nic gorszego niż dieta kopenhaska i kapuściana.
Nie chce mi sie tutaj ponownie rozpisywać, poszukajcie, było sporo juz takich wątków z ostrą krytyką tego typu diet. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Yoolia, chyba masz rację ostatni ktoś podesłał mi taki link o kopenhaskiej, ale mimo wszystko spróbowałam. Przesyłam go, bo może coś komuś pomoże... http://www.twojadieta.pl/odchudzanie...13-sto-dniowa/
Dziewczyny a jak to jest z dietą kapuścianą, to to samo co kwaśniewskiego? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie że to ta sama dieta oparta na zupie kapuscianej.
Po przeczytaniu tego tekstu w linku który podałaś chyba już nic nie dodam - jest tam dokładnie opisana negatywna strona diety kopenhaskiej. Przeczytajcie zanim zaczniecie tę dietę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
własnie gotuje zupe
![]() bo wczesniej nie mialam czasu ![]() ![]() ![]() ![]() zrobie tak ,ze przeleje sobie do baniaczka na 2-3 dni a reszte zamroze zeby nie skislo ![]() no to zaczynamy od jutra !! powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja już drugi dzień jestem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
no to udanej wycieczki hehe
![]() ja właśnie jem ową zupę ... nie jest zle ale mogloby być lepiej ;| |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
xxyy
|
tez zaraz ugotuje sobie zupke.. bo jest pyszna
![]() ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
w tej zupe niajgorszy jest ten sele ;|
i to ,ze jest taka mdała ... :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ta zupa jest syfiasta - nie wiem jak może komuś smakować
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
uff teraz morelka i jablko na zniszczenie smaku ..
![]() chyba sobie ja zmiksuje zeby nie czuc tego smaku przez 30 min ja jadłam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Wróciłam
![]() ![]() ![]() hhera a jak Ci się ugotowała kapusta? Na twardo, czy na miękko? Bo moja jest taka średnia, a tylko dlatego, że w połowie gotowania zupki dodałam koncentrat pomidorowy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
a nie wiem nawet jak sie ugotowała bo ja sobie ja miksuje ... bo na 1 raz byla smaczna ,ale pozniej juz wymiotowac mi sie chcialo ;D
ale powiedziala, zebym miala ja wlewac na sile to wytrwam do konca ... ![]() Hiszpania czeka na mnie ;D hihi ;D no wiec jeden dzien za mna ![]() ![]() jestem przejedzona ,ze masakra ... tylko ,ze glowa mnie starsznie boli .. ale to jest chyba efekt braku kofeiny w organizmie bo ja pilam codziennie po obudzeniu .. a teraz nic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Zazwyczaj na początku diety boli główka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Dziewczynki, ja też wróciłam, ale niestety ze SZPITALA!!! Trafiłam tam z osłabienia w czwartym dniu diety kopenhaskiej. Czy ja nie potrafię być mądrzejsza??? Czytam, że to złe, że nie zdrowe, że nie służy, Wy piszecie mi o efekcie jo-jo, a ja swoje! Matko, kiedy ja wydorośleje!!!??? Dziewczyny nigdy więcej diety kopenhaskiej - złożyłam taką przysięgę lekarzowi!!!
M. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
witam
![]() Na calutki tydzień pozbyłam się domowników i ten czas zamierzam wykorzystać na dietkę kapuścianą. Jutro rano gotuję zupę. Jak wrócą to będzie mnie troszkę mniej- mam taką nadzieję ![]() Przeszłam juz tyle diet- że dla mnie schudnąć- to nie problem- ale najgorsze jest późniejsze tycie..... ale tym razem będę się trzymać.. ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
za mna 2 dzien .. blee .. dzis piłam przez słomke ta zupe :/
czekam na jutro rano zeby zjesc jakies owoce ![]() nie wiem czemu ale mam starszne skurcze w lydkach :/ mam andzieje .ze to minie .. ledwo dzis stalam, pod prysznicem .. no ,ale coz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
ja się tak czułam po kapuścianej... po 3 dniach dałam sobie z nią spokój a zupa poleciała do sedesu- nie mogłam już na nią patrzeć.. :/ i do tego doszło osłabienie organizmu, zasłabłam w końcu i mimo że na szczęście nic groźnego się nie stało obiecałam sobie- nigdy więcej takich niezdrowych diet :/ Teraz też zaczęłam stosować SB, ale raczej z nastawieniem żeby próbować i szukać takiego sposobu odżywiania jaki byłby dla mnie i mojego organizmu najlepszy...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Hah to ja należę do wyjątku... Po kopenhaskiej czułam się, jak nowo narodzona, po adipexie nic mi nie było i lubie zupe kapuścianą
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
AONA witam w gronie odchudzających się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Marisa mogłabyś opisać dietę SB? Bo właśnie ja mam 3,5 tygodnia... i chciałabym schudnąć 8 kg
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
ja dzis zaczelam kapusciana
![]() kiedys ze 2 lata temu tez ja stosowalam... z tegpo co wiem amberlinko nie mozna uzywac kostek rosołowych!!! ale jak to jesc, jak zero smaku(?) ja dzis dodalam troszke "kucharka" no bo nie zawiera tłuszczu jak buliony w kostkach ;P http://fitness-cafe.net/dieta-oparta...-bazie-kapusty |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
kurde :/ własnie mama poszla na bazarek i kuopi mi kapuste na zupe:/ ale etraz to przeczytalam to sie boje:/ a ja kiedys stosowlaam 3 dni...bylo zle bo dodalam za duzo selera a go nie znosze etraz zamierzaalam go niedodawac! kurde nie wiem co robic:/ bo mailam zamiar jesc ta zupke, ale boje sie ze jak skoncyz sie dieta to przytyje:/ chciaz mysle ze jak bym pokanal swoj organizm i bym sie nie rzucila na jedzenie to bedize doprze:/ bo chyba w diecie nie polega tylko na tym zeby schudnac w ciagu tyg. a potem wrocic do normalnego , dotychczasowego jedzenia bo wiadomo ze sie przytyje! wydaje mi sie ze to polega na odchudzeniu w syzbkim czasie...zmniejszenia zoladka i pokananie wlasnej woli..czyli ograniczanie jedzenia. jak to wytrzymasz to potem twoj organizm sie przyzwyczaj do malych dawek , nie bedizesz tyle jadla i bedizesz szczupla...no ja to sobei tak to wyobrazam! nie wiem jakos inne diety mi sie nie podobaja, ma ktos moze jakas sprawdzaona, dobra i szybka? bo fakt, ze jak nie przejde na diete kapusciana to bede ograniczac jedzenie do minimum cyzli prawie nic...jakis owoc, warzywko,salatka i woda!a to chyab nie najlepsze bo w diecie przynajmniej jest bana w ktorys dizen i piecozny ziemniak
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:39.