![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Co z pielęgnacją stóp? zgrubiały naskórek
Po zimie mam bardzo zgrubiały naskórek na piętach. Nie chcę usuwać go hebelkiem, a prawie codzienny peeling nie przynosi zadowalających rezultatów. Czy ktoś zna jakiś sposób? Z góry dziękuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Re: pielęgnacja stóp
Najlepiej byłoby gdybyś się wybrała do kosmetyczki na leczniczy pedikiur ona napewno poradziłaby sobie z twoim problemem ale sama we własnym zakresie możesz stosować kremy z mocznikiem na pięty np.Xerial 30, który w szybkim tempie poradzi sobie ze zrogowaciałą słórą pięt.Dobrze by było również łykac witaminę A.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mozesz kupic tzw pilnik do stop. W pare minut wygladzi zgrubialy naskorek. Skuteczne tez jest moczenie stop w ugotowanym siemienu lnianyn.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Niestety, ale w zimie trzeba dbać o pięty ze zdwojoną siłą. Zimowe buty nie ropieszczają raczej naszych stóp, dlatego w zimie też trzeba pielęgnować piętki.
Jeżeli stan jest dośyć poważny również doradzam wizytę u specjalistyki a jeżeli jest to tylko lekko ztwardniały naskórek to w zupełności wystarcza peelingi i kremy do stóp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie polecam pedicure - wspaniała sprawa. Właśnie wróciłam z takiej wizyty, nóżęta jak nowe i do tego masaż -rewelacja [img]icons/icon12.gif[/img]. 25,- zł. - to uczciwa cena. Naprawdę nie warto się wyginać i trudzić samemu. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Co z pielęgnacją stóp?
Cześć kobietki [img]icons/icon7.gif[/img]
Od niedawna dopiero przeglądam wiadomości na forum (ostatnio dokopałam sie nawet do Waszych wypowiedzi z marca [img]icons/icon7.gif[/img] ), jednak nie zauważyłam aby pojawił sie temat pielęgnacji stóp a konkretnie naskórka na piętach śródstopiu i palcach. Od dawna szukam metody jak SKUTECZNIE pozbywać się zrogowaciałej skóry - i mimo iż regularnie chodzę na pedicure do kosmetyczki a w domu z zacięciem ścieram to tu to tam i smaruję to draństw kremem [img]icons/icon7.gif[/img] to jednak cały czas skóra jest szorstka jak tarka i wygląda jak stopa słonia !!! Może Wy dziewczyny macie jakieś sprawdzone metody na delikatniutkie stópki i znacie jakieć dobre kremy do stóp? Pozdrawiam serdecznie [img]icons/icon7.gif[/img] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Re: Co z pielęgnacją stóp?
Możesz sosowac apteczne kremy zmiękczające i złuszczające: Xerial50 i Hasceral.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Re: Co z pielęgnacją stóp?
justy ma racje.Dobrze jest jescze na noc na posmarowane stópki wkładać bawełniane skarpetki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
pięty wołają o ratunek !!!
Od pewnego czasu moje stopy wyglądają fatalnie. Nie dość, że skóra na nich jest sucha, to jeszcze te pięty - suche, twarde, niemalże pękające. Co mam zrobić, żeby móc gdy się ociepli wyjść w odkrytych bucikach i nie wstydzić się swoich stóp? Pomyślałam o kupnie Xerialu lub tłustego Emolientu, czy to dobry pomysł?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Re: pięty wołają o ratunek !!!
A zdzierasz je czyms? Tez miałam problemy z pietami..juz nawet zaczełam sie zastanwiac, czy nie złapałam gdzies jakiego grzyba, bo ich stan sie pogorszył w sumie w ciagu 1 miesiaca, ale dematolog rozwiała moje watpliowci(na szcescie)
U mnie przeszło, gdy przestałam je zdzierac! Do tej pory raz w tygodniu tarłam je jak wariatka, zeby były idealnie gładkie..a potem..popekane, szorstkie, twarde fuj Stosowałam tez na nie taki płyn wychwalany tez niegdys na wizazu "dermesa" i krem "dernilan"(jakos tak) Sa w duuuzo lepszej formie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Na pewno powinnaś codziennie po każdej kąpieli stosować krem do stóp, ale nie wysuszający, jakich jest bardzo dużo tylko nawilżający, natłuszczający. Na pękające pięty najlepsze są kremy i maści z witaminą A np. linomag. SŁyszałam, że dobry jest też krem xerial 50 z mocznikiem SVR. Nie powinnaś moczyć stóp w wodzie z dodatkiem soli ponieważ wysusza to stopy, dobre są natomiast różne płyny i zioła. Nie powinno się też chodzić w butach na wysokich obcasach i w za krótkich i wąskich klapkach. Dobrze działa nałożenie raz na jakiś czas grubszej warstwy kremu natłuszczającego do stóp z witaminą A na noc a na to bawełniane skarpetki. No i parafina na stopy w gabinecie kosmetycznym. No i oczywiście regularne złuszczanie naskórka pumeksem. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
hm a co zrobic jesli po zastosowaniu kremu nogi sie strasznie poca i robia sie bable??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
![]()
Jak doprowadzic do porzadku stopy? Stosuje pillingi, kremuje - a dalej sa szorstkie, przesuszona skora
![]() Bede wdzieczna za kazda rade ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dot.: stopy po zimie
Hasceral bardzo ładnie wygładza stopy.
i "foliowanie" na noc (gruba warstwa kremu, folia, skarpetki i spać) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje Justy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Całkowicie sie zgadzam z tą folią i skarpetami na noc ale ja w stopy wcieram grubą warstwe kremu do rąk i tez stpóki są super nawilżone i gładkie na długi czas
![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
O tak, nic tak dobrze nie działa jak folia i bawełniane skarpetki
![]() Ze swojej strony mogę polecić moje stosunkowo nowe odkrycie - krem Avonu do pielęgnacji stóp z kompleksem kwasów AHA, z serii Foot Works. Kwasy to on pewnie widział, tak jak większość kosmetyków tej firmy, czyli wogóle ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Tak tak po zimie trzeba doprowadzić nasze stópki do porządku. Ja polecam moczenie ich w wodzie z dodatkiem soli, lub szarego mydełka. Można dolać kilka kropel olejku lawendowego, rozmarynowego lub świerkowego. Jeśli chodzi o wygładzenie stópek to polecam rewelacyjną szwajcarską tarkę BIO-Sana dla profesjonalistow można ją kupić w sklepie www.sklep-eimage.prv.pl jest świetna i bardzo trwała. Ja używam jej w swoim gabinecie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Czesc! Moje stopki po zimie tez wygladaja niezbyt apetycznie hiihhi :P Polecam stosowanie delikatnych scieran pumeksem a pozniej krekim z kwasami oraz mocznik no i oczywscie substancjami nawilazjacymi folia i skarpety. Odradzam scinanie naskorka jakims takim dziwnym uzadzeniem z zyletka, skorka pozniej odrosnie grubsza i trudniej bedzie ja utrzymac w czystosci. Pozdrawiam papa
![]() P.S. Co to ten hasceral i gdzie mozna go kupic??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej,
ja tez mam problem ze stopkami po zimie. W aptece kupiłam płyn na odciski firmy Celia-Inco Veritas "ABE" z zamiarem zlikwidowania odciska, ale smarując odciska cos mnie podkuciło zeby posmarować nim cały zrogowaciały naskórek i to był strzał w 10! Postepuję według sposobu uzycia z wyjątkiem tego ze stopy moczę codzinnie i codziennie delikatna tarką ścieram naskórek który sam odchodzi nawet "na sucho". Dzisiaj kończę własnie 3 dzień takiej kuracji i już tylko w niektórych miejscach pozostał zrogowaciały naskórek (tam gdzie było go najwięcej). Kuracaj podobno ma trwac około tygodnia, na całe stopy potrzeba ok 4 szt tego płynu (cena za szt ok 7 zł). Pozdrawiam wszystkie wizażanki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Zacznę od linka
![]() Wart przeczytania , jest artykuł w czerwcowym wydaniu Elle, niestety nie dysponuję skanerem, by go zamieścić ![]() Ze swej strony, polecam kompres, na stopy- po kąpieli, nakładamy na nie warstwę kremu nawilżającego, do którego można dodać oliwkę dla niemowląt, następnie stopy owijamy folią, po kilkunastu minutach- godzinie, usuwamy niewchłonięty nadmiar kosmetyku. Nawilża i zmiękcza naskórek ![]() O proszę... , o folii była już mowa ![]() ![]() Edytowane przez Anett_ Czas edycji: 2005-05-12 o 17:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
![]()
Witajcie kochanie wizażanki! Juz niedlugo lato czas zadbac o swoje stopy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Dot.: Lato Tuż Tuż ... Trzeba Zadbać O Stopy
Też jestem ciekawa odpowiedzi, tym bardziej,że sama nie mogę sobie poradzić z moimi piętami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
no to może ja napiszę, bo właśnie skończyłam robić sobie peducure
![]() Więc zanim za cokolwiek się zabiorę, to robie relaksującą kąpiel moim stopom, przeważnie mam jakiś płyn do stóp pod ręką, ale jeśli brak, to mydło w płynie też się nadaje ![]() Po wymoczeniu stóp muszę "usunąć" naskórek-od chodzenia w wysokich butach mam bardzo "twardą" skórę na spodzie i dlatego stosuje różnej długości pumesky, aby ja usunąć. Można usuwać również nożykami, ale ja zdecydowanie odradzam, bo po róznych pumeksach i tarkach do stóp efekty są podobne tzn.gładka skóra, a nie narazimy się na skaleczenie-niestety zdarzało mi się mnóstwo razy. Potem peeling ścierający i jeszcze raz moczę stopy pare minutek w wodzie. Następny krok, to paznokcie. Nie będę sięrozpisywać w jaki sposób obcinać pazurki, bo przecież każda z nas ma jakiś swój ulubiony kształt, dlatego od razu przejdędo malowania. Zdecydowanie moim faworytem jest french. Tak jest cieżko, ale dzięki paskom nie jest trudno pomalować, a jeszcze jak zaopatrzymy się w "zmywacz w długopisie", to już nawet jak nie wyjdzie perfect, to zawsze można szybko skorygować. Tyle, że słyszałam, że po odklejaniu pasków często dziewczynom odklejają sie razem z lakierem i mimo, że mi nigdy się coś takiego nie zdarzyło, to polecam lakier biały z Inglota nr 38-niedrogi (ok.12zł) a naprawdę świetny. Potem zostałą wierzchnia warstwa, która już też zależy od naszych gustów. To tyle na temat frenchu. Jeżeli chodzi natomiast o profesjonalny peducure, to ja zdecydowanie nie polecam, byłam raz w życiu (w zeszłym roku) i wcale nie było jakoś rewelacyjnie i muszę przyznać, ze o wiele bardziej jestem zadowolona z mojej roboty niż z roboty kosmetyczki-problem w tym, że ja sama wyczuję grubość naskórka, kosmetyczka w sumie też,ale nie do końca i przez to skóra nie jest tak gładka. A jeżeli chodzi o french, to też mi sięmój bardziej podoba. Także dizewczyny ćwiczcie, bo szkoda kasy na kosmetyczki (płaciłam 40 zł),a same jak się wprawicie to też będziecie zadowolone z efektów ![]() Pozdrawiam i życze miłego "pedicurowania" ![]()
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Mnie przeraza troche jakosc higieny w naszych gabinetach kosmetycznych (oczywiscie niektorych) i balabym sie jakiejs grzybicznej infekcji. Stad tez na pedicure nie chodze, robie sama w domu, tak jak lubie.
Zajmowanie stopami bardzo mnie odpreza ( a jeszcze jak sie uda namowic mojego chlopca zeby zrobil mi masaz, mmmmm), uwielbiam bordowo/fioletowy lakier na paznokciach stop (Chanel Rouge Noir jest idealny ale Inglot na pewno ma swoj odpowiednik za ulamek ceny) i ciemnawa, gleboka czerwien, uwazam ze to bardzo sexy miec caly rok zadbane stopy a juz latem to mus! Do malowania paznokci lubie tez jasne, mleczne lakiery - mam taki rozowo-bezowy Nivea, ktory jak mu sie polozy warstwe wierzchnia utwardzacza, wytrzymuje 10 - 14 dni! Lubie pilingi z cukru (zwyklego kuchennego) z oliwa z oliwek i szczypta cynamonu i niech sie Dermika schowa z zabiegiem "cynamomowe stopy "! Odkrylam tez juz dawno krem Kolastyny "na pekajace piety" ladnie pachnacy olejkiem z drzewa herbacianego (mnie akurat ten zapach odpowiada) - faktycznie zmniejsza szorstkosc i suchosc. Przymierzam sie tez do pedicure in a minute SH ale cos mi mowi, ze moj cukier z oliwa i cunamonem bedzie lepszy a tanszy! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
bardzo dziekuje za rady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
zrobilam sobie maly salonik w domku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
wiecie, ze jak sie zacznie scierac zrogowaciala skore z piet to narasta ona duzo szybciej?! Troche mnie to przeraza. Nie mam jakiejs mocno zrogowacialej, raczej tylko lekko szorstka, ale i tak mnie to denerwuje, a boje sie to zestrzec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
musz przyznac ze ja nie mam raczej szorstkiej skory na pietach , ale po zimie ,i noszeniu grubych buciorow ta skora nie jest taka jaka bym chciala , polecam Ci zebys sobie zrobila ten peeling z cukru jest swietny zrobilam sobie go dzis rano
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
A jak się robi pelling z cukru???....Powiecie mi?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.