![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Dieta redukcyjna i przyspieszenie metabolizmu
Hej.. pisalam o tym w wątku o moim treningu, bo układam sobie dietę i pomyślałam, że może warto stworzyć osobny temat. Będe dodawać sukcesywnie nowe rzeczy i linki w miarę tworzenia własnej diety. A z tego co wczytałam to jest to najzdrowsza metoda na schudnięcie, chociaż razcje nie należy liczyć na szybkie schudnięcie jak w przypadku kopenhaskiej.
![]() W zasadzie wszystko to co tu zamieszczam pochodzi z forum SFD - Odżywianie. ![]() Jak wyliczyć swoje ZAPOTRZEBOWANIE na KALORIE? Trzeba pamiętać, że zapotrzebowanie na kalorie to sprawa dość indywidualna. Nie ma idealnego wzoru, który pozwolił by nam to obliczyć. Wyjściową liczbą, którą będziemy później korygować obserwując zachowania organizmu będzie: 1. mnożymy wage x 24 = podstawe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR) 2. kobiety mnożą BMR x 0,9 3. poprawiony BMR x wspolczynnik aktywnosci = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne Wspolczynnik aktywnosci: Bardzo aktywny = 1.4 - 1.5 (Codzienne intensywne cwiczenia + praca fizyczna przez wieksza czesc dnia) Aktywny = 1.3 1.4 (Codzienne intensywne cwiczenia + praca 'na nogach') Srednio Aktywny = 1.1 - 1.2 (Cwiczenia 3 razy/tydzień + praca siedząca) Nisko Aktywny = 1 (brak cwiczen + praca siedzaca) Teraz jeśli naszym celem jest budowanie masy mięśniowej musimy pomnożyć zapotrzebowanie przez 1.2, jeśli redukcja to przez 0.8. Oto moje obliczenia: Wzrost:162 Waga: 56 Wiek: 25 56 x 24 = 1344 x 0,9 = ~1210 x 1,2 = ~ 1450 kcal dziennie Dieta redukcyjna --> 1450 x 0,8 = 1160 kcal Muszę więc wyrobić 1160 kcal dziennie zeby schudnać. ![]() Białko -> 2g na 1 kg masy ciała Tłuszcze -> 0,5g na 1 kg masy ciała Węglowodany -> 3g na 1 kg masy ciała 1 gram weglowodanów ma 4 kcal 1 g białka ma 4 kcal 1 g tłuszczy ma 9 kcal Moje obliczenia: Białko --> 2 x 56 = 112g --> 112 x 4 = 448 kcal Tłuszcze --> 0,5 x 56 = 28g --> 28 x 9 = 252 kcal Węglowodany --> 3 x 56 = 168g --> 168 x 3 = 672 kcal Oczywiście to są obliczenia na moją obecną wagę. Można więc od każdego wyniku odjać mniej wiecej tyle ile potrzeba by suma wyniosła 1160 kcal. Ja ograniczę przede wszytskim tłuszcze i po troszku węglowodany i białka. ![]() A tutaj mamy tabele z zawartościa BTW w poszczególnych produktach spożywczych: - http://www.optymalni-centrum.com/tabele_btw.htm Jesli chodzi o posiłki to najlepiej jeść co 2-3 godziny. Mało ale często. Przypuśćmy, że wstajemy o 7 rano. Pierwszy posiłek powinno sie zjeść zaraz po przebudzeniu, a potem co 3 godzinki. W przerwach tmiędzy posiłkami trzeba pic dużo wody, herbate zieloną lub czerwoną. ![]() 1. 7:00 2. 10:00 3. 13:00 4. 16:00 5: 19:00 6: 22:00 Pierwszy posiłek zaraz po przebudzeniu powinien zawierać najwięcej węglowodanów, natomiast ostatni powinien składać się z samego białka. Z tego co wyczytalam to kluczem do sukcesu jest maksymalne przyspieszenie metabolizmu juz od samego rana, w związku z czym najlepiej na śniadanie jeść duzo błonnika. Potem trzeba trzymać metabolizm na wysokich obrotach, a pod koniec dnia jeść coraz mniej. Przed snem można wypic np. koktajl białkowy, albo zjeść tuńczyka czy pierś z kurczaka. Będę sie niedługo zabierać za tworzenie jadłospisów i na pewno je tu umieszczę. ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Dieta redukcyjna i przyspieszenie metabolizmu
To znów ja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() P.S. jedzenie o 22 wieczorem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Agaimko, ten ostatni posiłek nie może byc duży. Ja tez sie dziwiłam temu, ale generalnie ja będe musiała jeść o 22, ponieważ ćwiczę po pracy, a po ćwiczeniach należy jeść. Musze dokładnie doczytac jak wygląda sprawa z jedzeniem przed i po treningu, bo wtedy BTW w posiłkach sie nieco inaczej rozkłada.
![]() Ja chyba zakupię sobie suplement białkowy i będe wypijać czyste białko przed snem. To takie fajne koktajle o różnych smakach. Można sobie zrobić napój i wypić przed snem, a odpowiednia ilość białka na noc zostanie dostarczona ![]() A jeśli chodzi o diete niełączenia, to z tego co wiem, to jest bardzo dobry pomysł i właśnie w tej diecie, którą będę również będę omijać takich polączeń. Generalnie to jest tak, że bialko i węglowodany rozkładaja sie w zupełnie innych środowiskach i kiedy jemy same węglowodany i same białka, to są one przyswajane lepiej i szybciej. Także uważam, że to bardzo dobry pomysł ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
OKI... znalazłam coś o diecie przed i po treningu
![]() ![]() Jak powinien wyglądać POSIŁEK PRZEDTRENINGOWY? ------------------------------------------------- - Przede wszystkim powinien być spożyty minimum 1,5-2 godziny przed wysilkiem. Jeśli jest to typowa dieta węglowodanowa opieramy się głównie na węglowodanach złożonych o średnim indeksie glikemicznym. Oczywiście nie można zapomnieć o białku którego proponuję spożyć troche mniej niż w innych posiłkach z tego względu że strawienie go wymaga relatywnie dużego wysiłku od organizmu. Tradycyjnie dodajemy niewielką ilość zdrowych tłuszczy, dla wolniejszego uwalniania cukru z posiłku. Na diecie CKD posiłek przedtreningowy wygląda jak każdy inny w ciągu dnia. Na TKD stosujemy około 30-50g wegli prostych (najlepiej carbo, lub mieszanka glukozy i fruktozy) około pół godziny przed wysiłkiem. 5. Jak powinien wyglądać POSIŁEK POTRENINGOWY? ---------------------------------------------- - Posiłek potreningowy na diecie węglowodanowej to właściwie 2 posiłki. Pierwszy spożywamy tuż po zakończeniu wysiłku. Jest to ok 0,5g na kilo masy ciała węglowodanów prostych typu odżywka carbo lub glukoza oraz niewielkie ilości fruktozy (może to być jakiś owoc, byle by nie miał za dużo błonnika) Jeśli macie zwyczaj (dobry zwyczaj) rozciągać się po treningu to można węglowodany proste spożyć przed rozciąganiem. Drugi (właściwy) spożywamy w 30-60 minut po pierwszym, a składać się on powinien ze sporej ilości białka i węgli złożonych i umiarkowanej ilości tłuszczu, np. 100g ryby, 100g kaszy gryczanej i surówka z 10g oliwy z oliwek. Na CKD spożywamy normalny posiłek ok. 30 min. po treningu. Na TKD będzie to ok. 30-50g wegli prostych (najlepiej carbo, lub mieszanka glukozy i fruktozy) również jakies 30 minut po.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
kiedys,w ostatnie wakacje,dokladnie taka diete stosowalam,wszystko skrupulatnie liczone,itp.,oczywiscie z materialow korzystalam tych samych,czyli forum sfd
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Co do jedzenia o 22 to ja jak zjem dajmy na to o 19,to pozniej nagle jestem glodna okolo 20,21 wiec jem jakies draże
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
a dokladniej w tej chwili staram sie stosowac do tego: http://www.sfd.pl/temat64042/ wyliczen praktycznie nie ma,o wiele wygodniejsze..
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
No dobrze, ale ja mam takie pytanie: a jeśli ktos ma np. 20 kilo nadwagi? Albo 10 niedowagi? To ma brać tą wagę obecną, czy prawidłową (oczywiście teoretycznie) dla swojego wzrostu i wieku? Bo wiecie, przy np. sporej nadwadze, to bardzo duza róznica wychodzi.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
No a mi dzienne zapotrzebowanie przy redukcji wyszło 995 kcal
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Hejka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
mi również wyszło malusio, myślałam że potrzebuje znacznie więcej
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
dziwne... mi chyba wyszło całkiem w normie... może warto ten problem zgłosić na SFD. Ciekawe co powiedzą.
![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
a może sprawdzmy to na innych kalkulatorach? (powinny być w zbiorze). Według tego co mi wyszło jem około 500 kalorii za dużo, tylko że ja nie tyję od "nadmiaru" tych kalorii
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Suzana, może dlatego, że ty intensywnie ćwiczysz i masz dobra przemiane materii...
![]() Zaraz poszukam jakiś kalkulatorów.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Takie przeliczniki mają chyba jakąś granicę błedu
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Shemreolin, moze tak, ale tez duzo czasu spędzam siedząc i ucząc się
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
a mi wyszło 1100 kcal, nawet fajnie,bo planowałam przejście na dietę 1000 kcal lub 1200, więc jest ok
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
i jak dziewczyny? liczyłyście innymi kalkulatorami? mi wyszło w jednym coś koło 1900 i do tego się przychylam
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mi wyszło raz 2500!!
![]() ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
1223kcal wychodza mi obliczajac z wzoru powyzej
a teraz inne kalkulatory: 2146.5 kalorii przy średnio aktywnym trybie życia 2146.5 znów tyle samo 16 - 20 lat dziewczęta 2700 kcal (11300) kJ Twoje całkowite zapotrzebowanie na kalorie wynosi: 2553 kcal tak wiec.... dziwne to dla mnie
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Nati, mam to samo, różnice pomiędzy wynikami sięgają 700 kcal
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Zaraz to policze sobie, ale jakos tak malo wychodzi
![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Jaki z tego moral?
Jedzta ile chceta ![]() Ale pomyślmy tak racjonalnie... potrzebujemy srednio na godzine 70 kcal * 24 to wychodzi 1680. Mysle zatem, ze spokojnie mozemy jesc tyle i bedziemy chudnac ![]()
![]() |
#25 |
xxyy
|
a dlaczgeo pisze ze zapotrzebowanie doroslego czlowieka to 2200 kalorii ?
kiedys tak czytalam w ksiazce do biologii... a Tu wyszlo mi...malutko..
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
czytam to i czytam... pierwsza wiadomość dobra dla mnie to to,że istnieje dieta, w której można coś jeśc o tak późnej porze
![]() a drugie, od początku mi coś nie pasowalo z tą ilością kalorii, albo te wzory co podajesz to jest zapotrzebowanie na odchudzanie, albo jest tu jakiś błąd. Bo narmalny człowiek żeby nie chudnąć potrzebuje większa ilość kalorii a nie około 1500... gdzieś mialam taki wzór gdzie była podstawowa przemiana materii i tam bylo liczone na 1 godzx1kg masy ciala. to bylo na samą przemianę materii w organizmie, czyli podtrzymanie życia ![]() ![]() niestety nie moge znaleźć tej książki z wzorem ;( chyba mi siostra podprowadziła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
U mnie redukcyjna to 1408
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Nigdy nie powinno sie schodzić ponizej 1200 kalori większy deficyt tworzy się w takiej sytuacji poprzez trening aerobowy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Po przemyśleniach stwierdzam, że nie będe sobie chyba zawracać głowy liczeniem kalorii, tylko będe jadła tyle ile będe portzebować, w granicach rozsądku oczywiscie. A trzymać sie będe jedynie tego by jeść najwięcej węglowodanów i błonnika rano a białka wieczorem. A tak to nie będę popadać w obsesje liczenia wszystkiego co zjem. Jak będe sie czuła słabo to będzie znak, że potrzebuje więcej jeść i tyle.
![]()
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
wątek stary jak świat, ale bardzo pomocny. Subskrybuję
![]()
23.10.2012 - rozpoczęcie pielęgnacji i regeneracji włosów 10.12.2012 - drastyczne cięcie Zapuszczam: Start: 30cm I 32 - 34 - 36 - 38 - 40 - 42 - 44 - 46 - 48 - 50 ![]() II 52 - 54 - 56 - 58 - 60 - 62 - 64 - 66 - 68 - 70 ![]() Cel: 48kg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:38.