|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() ...Guarana...
Co o niej sądzicie? Pomaga przy nauce? Któraś z was jej używała? Jakie są jej skutki uboczne? W internecie znalazłam tylko informacje o zaletach...
Tak na marginesie jestem w liceum i chciałabym uczyć sie nocami, a niestety od razu zasypiam. Może pomogła by mi Guarana? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ...Guarana...
Nie sądze by miała jakieś skutki uboczne, co najwyżej zbyt duże pobudzenie
![]() Na mnie w sumie mało co działa [kawa usypia ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mnie kawa usypiała,za to niezłego kopa dawała zielona herbata ![]() ![]() ![]() co do guarany to polecam.Nie wiem nic na temat skutków ubocznych,ale może ktoś coś jeszcze napisze,rzuć w goglach...przede wszystkim zainwestuj w jakąś dobrą i sprawdzoną firmę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak bys powiedziala u mnie na roku ze w nocy sie spi, a nie uczy to by kilka osób poumierało ze smiechu ![]() Posłuchaj studenta w połowie sesji "kawa jest dla mnie lepsza od Św.Mikołaja z workiem pełnym podarunków" ![]() ![]() A tak poważnie to słyszalem od paru "udręczonych" z mojego roku ze napoje na bazie guarany są naprawde dobre ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
W takim razie i ja zainwestuję w herbatę z guaraną, ale bardziej na dzień. Zbyt cenię sobie noc i zbawczy sen, który kocham!
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
a ja chcialam powiedziec ze jutro o 9 mam egzamin i ze jestem przerazona i ze trzymajcie za mnie kciuki nawet cale forum wizaz niech trzyma
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oj zaduzo kawki albo nauki ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Nie wiem na jakiej uczelni studiuje volunteer, ale wiem,że na paru krakowskich uczelniach egzaminy nawet na dziennych w weekend to żaden wyjątek
![]() A co do tematu,to sama się zastanawiam nad jakimś preparatem z guaraną ,bo kawa niewiele mi daje,na dodatek lubię tylko rozpuszczalną, a ona jest chyba słabsza. volunteer trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
xxyy
|
kupilam kiedy guarane.. dziala podobnie jak kawa i jest troche zdrowsza
![]() lepsza guarana niz kawa. a najlepszy jest Plusz Aktive. jak zamierzam sie uczyc cala noc to pije napok z 3 tabletek Pluszu rozpuszczonych w pol szklanki wody ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zacznę od tego, że cały czas ziewam. CAŁY CZAS. Nie wiem od czego to zależy, podobno od mojego niskiego ciśnienia. Jak zaczęłam pić wspominaną przed Grudniową-szatynkę herbatkę Biopower z Bioactive, to ziewałam o wiele mniej
![]() ![]() Zastanawia mnie jedno: czy takie środki uzależniają? Czy może po pewnym czasie przestają działać? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
ja sie kidys probowalam uczyc do sesji spomagajac sie guarana. szybko zrezygnowalam, gdy zaczelam czuc, ze mi serce zaczyna dziwnie bic (czasami bardzo mocno i jakos tak nierowno). Z tym, ze ja mam generlnie wysokie cisnienie ... Osobiscie nie polecam, ale wiadomo, ze na kazdego dziala pewnie inaczej.
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
1. guarana guaranie nierówna - są uprawy bardzo wysokiej jakości, staranna produkcja i przetwarzanie, a są takie, że się otruć można metalami ciężkimi i toksynami grzybowymi
2. j.w. - guarana może mieć od 3 do 7% kofeiny i wcale te mocniejsze nie są lepsze. Najlepsza guarana jaką znam ma około 4,5%, serducho przy niej nie bije zbyt mocno, wspomaganie koncentracji i wysiłku rewelacyjne. 3. guarana jako że zawiera kofeinę jest też wskazana i przeciwwskazana jak ona - np. może prowadzić do kołatania serca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Zastanawia mnie jedno. Kawa podobno wypłukuje magnez, cynk i inne potrzebne witaminy i mikroelementy, chciałabym więc zastąpic ją czymś innym, mniej szkodliwym. Ale czy za to wypłukiwanie odpowiada kofeina (w guaranie jest jej podobno do 3 razy więej) czy też coś innego? Tzn czy herbatka z guaraną też będzie coś tam wypłukiwac?
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
stosowałam kiedyś, ale w tabletkach i niestety powodowały bóle głowy. Nie wiem jak to jest w przypadku herbatek, być może ilośc guarany w guaranie jest nieco mniejsza
![]()
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Nie chce zakladac nowego watku, w zwiazku z czym zapytam tutaj. Czy orientujecie sie moze, gdzie w Warszawie mozna kupic guarane w proszku? do tej pory kupowalam w vitamarkecie na mokotowie, ale mi go zamkneli, bylam juz w kilku sklepach zielarskich i wszedzie robia wielkie oczy...a ta guarana w proszku to jest naprawde jedyny specyfik, ktory naprawde dodaje mi energii...pomocy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Może na Allegro
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o guaranę, to prawda jest lepsza od kawy bo działa na dłużej i łagodniej i nie ma tego efektu ''zejścia''. No ale NIC nie zastąpi snu:
![]() Dużo o guaranie widziałam tu: http://eprzyprawy.blogspot.com/2014/...nnik-kawy.html |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Stosuję Guaranax OLIMP od jakiegos czasu i nigdy się na nim nie zawiodłam. Biorę go w czasie nocek lub wysiłku fizycznego, działa jak mocna kawa, ale przez 6 godzin, przez co nie mam palpitacji serca ani drżenia rąk, tak jak miewałam po 2-3 kawach w ciagu dnia.... tabletki biore maksymalnie 3 na dobe, pisza,ze mozna wziac do 4, ale w aptece doradzily mi tylko 3 tabletki.... NIe wiem, czy mozna się od tego uzaleznic, ale mi to narazie nie grozi, bo biore je sporadycznie....Podobno maja dzialanie odchudzajace, ale wszystko pisze w ulotce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:12.