|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Polskie Amerykany
co jest w tej wspaniałej łameryce,że tak łatwo rezygnujemy z naszej tradycji?
no co?rozumiem to zachłyśnięcie po 89',ale czy już nie wystarczy?zbliża się noc świętojanska,ciekawam ile młodziezy zagadniętej na ulicy wie co zacz,po co?przeciez hucznie obchodzimy dzień św Walentego,Hallowen(już widziałam pomalowane przedszkolaki!!!!i tu mam ogromny żal do pań przedszkolanek) Kina serwują marniutkie filmy,gdyż te ,które mają ambicje nie mają maszyny do popcornu,i niestety idą w niebyt. Dzisiaj dzieciak jest cool jak ma urodziny w Mc Donaldsie,coca cola do łapy,Barbi w prezencie i happy.Tylko co z takich dzieciaków wyrośnie?rozumiem globalizacja,nic nie poradzimy,tylko czy nie będziemy tego kiedyś żałować? Amerykanie w swojej arogancji i niewiedzy może nawet nie wiedzą ,ze coś takiego jak Polska istnieje,a my dalej wpatrzeni w Wujka Sama bez żadnych zastrzeżeń. o języku nie wspomnę,jak ktoś mnie nadepnie to sory wystarczy,ale jesli poczuję się powaznie dotknięta i osoba zechce mnie przeprosic to musi wykrztusić słowo -przepraszam,bo tu już sorki nie wystarczy. nie chcę się rozpisywać ,chodź to temat rzeka....ale czasami aż mi przykro na to wszystko patrzeć |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Polskie Amerykany
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm, kto rezygnuje, ten rezygnuje, po co to generalizowanie? Ech. Dobranoc.
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
ee tam przesada. w Krakowie nikt tak hucznie nie obchodzi Halloween czy Walentynek jak wlasnie noc swietojanska
na Wiankach jest kazdy (nie doslownie, ale mozna odniesc takie wrazenie )jak brak ci obchodzenia takich swiat to zapraszam pod Wawel. nawet wianek mozesz puscic na Wisle (o ile jeszczes dziewica a i kina sie zdarzaja z ambitniejszym repertuarem Barbie to sama mialam, bo poprostu jest lalka, ktora jako jedna z nielicznych dla dzieci nie jest niemowlakiem i mozna ja fajnie ubrac
Edytowane przez lain Czas edycji: 2006-06-21 o 23:27 |
|
|
|
|
#6 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#7 | |
|
Mrs Mrau
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o temat wątku. To przyznaję Ci rację co do "wielkiego halo" odnośnie Halloween Początki fascynacji Ameryka widać juz w "Samych swoich" - "a taki ładny był amerykański "Nigdy nie byłam patriotką, nie przeczę.Bardzo dobrze się z tym czuję. Bliżej mi do innego kraju [i nie jest nim Ameryka ]ps.Walentynki wywodzą się ze starożytnego Rzymu. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dodałabym jeszcze "jazzy", "trendy" i "glamour"
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
no to się przyzanam,ze z tym Rzymem mnie zaskoczyłaś,być może
http://pl.wikipedia.org/wiki/Walentynki |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Czy nie przesadzasz? Nie wyobrazam sobie, że ktos może nie wiedziec co to jest noc swietojańska (w moich stronach zwana Sobótką), ja nie znam takiej osoby.
Halloween to swieto celtyckie a do Ameryki przybyło dopiero w XIX wieku. Zresztą uważam, ze w Polsce ono sie nie przyjmie na wiekszą skalę, bo nie bardzo się ludziom podoba takie świętowanie przed świętem zmarłych. Walentynki to swieto wywodzace sie z XVII wiecznej Anglii, Amerykanie tylko je skomercjalizowali. No i kto sie w to bawi oprócz paru świergotliwie zakochanych osób? No tak, jeszcze telewizja i sklepy, ale oni bawia sie w kazde swieto, niezależnie od tego czy inni sie w to bawią. Mc Donalds to bar szybkiej obsługi, nie ma polskiego odpowiednika. Jedak zgadzam sie z Tobą, ze impreza dla dzieci w macu jest bez sensu, moim zdaniem dzieci się tam nudzą. Barbi to lalka jak każda inna, nie chcesz chyba powiedziec, ze dzieci mają sie bawić lalkami-krakuskami z Cepelii?
|
|
#12 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
barbi nic takiego nie towarzyszy bo jest wymyslem komercyjnym ,czesto wplywajacym na spostrzeganie samej siebie przez małe dziewczynki. oczywiscie wszytsko zalezy od rodziców itp i nawet sama znam jedno zaprzeczenie tej teorii moja sasiadka mial chyba z 20 lalek barbi i od zawsze wygladaj okropnie ale to bylo 25 lat temu .jaki jest stosunek dziewczynek i wiekszosci rodziców do barbi latwo zaobserwowac w przedszkolu.
|
||
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) Podobno zginał 14 lutego.
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A geografię, historie Polski poznaje poprzez czytanie ksiazek, rozmowy z nami, zwiedzanie i oglądanie wszystkiego na własne oczy. I to mimo tego, ze nie mieszkamy w Polsce moje dzieci znaja historie kraju, mówią, czytaja i piszą po polsku. Jakos krakowianka nie wydawała mi się do tego potrzebna
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
dość interesujący tekst znalazłam.komu się chce niech niech zerknie
http://www3.uj.edu.pl/alma/alma/53/01/15.html no i co z tego ,ze walentynki pochodzą z Rzymu czy z Marsa,mówisz ,ze amerykanie je TYLKO skomercjalizowali,śmiech na sali? i u na są już tylko w tej formie uważam jeszcze ,ze 30 latkowie jeszcze jako tako są świadomi tradycji,ale już gimnazjaliści(przynajmnie j spora większość)wybacz ,ale mają już w głębokim poważaniu |
|
|
|
|
#16 |
|
Mrs Mrau
|
Łajko a dlaczego nie czepniesz się Bożego Narodzenia? taki wielki nacisk kładziesz na ta komercjalizację...
A jakby nie patrzeć to Boże Narodzenie jest jedynm z tych swiąt które najmocniej są ściskane przez łapy komercjalizacji. Ochłoń trochę.Widzę,że za wszelką cenę chcesz pokazać jaka to Ty jesteś oswiecona.Nie wiem jak innych,ale mnie to już zaczyna śmieszyć ...... ![]() Ciężką masz misje, nie ma co
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a świąt Bożego Narodzenia się nie czepiałam tylko dlatego,ze nie będe pisać tu wypracowań ale masz rację czerwony pan mówiący ho ho też ma z naszą tradycją niewiele wspólnego |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
Oj Łajko Łajko, świata nam nie uratujesz. Nalezy cieszyc sie ze w Polsce są jeszcze znikome szczatki tradycji, które sa podtrzymywane w mniejszym lub większym stopniu. W Niemczech na przykład ok 40% pytanych ludzi uważa że Boże Narodzenie to święto wywodzące się z baśni.
|
|
#19 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
#20 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Amerykanie to głupi ale zarazem bardzo madry naród,są dumni ze swojego kraju,patriotyzm i pompatyczne sceny są w prawie każdym ich filmie(czasami aż pękam ze śmiechu) szkoda,ze nie naśladujemy ich w tym co dobre,a tylko w tej pustocie i konsumpcji(patriotyzm w szkołach?no powiem wam,ze gdyby to nie był pomysł naszego kochanego Romana,to nie wiem czy do końca byłabym na nie )
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Mrs Mrau
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
e tam. jedna wielka generalizacja łajko w twoim poscie, uwazasz ze wszystko jest albo czarne albo białe, ze nie ma nic posredniego:przykład z Barbie.
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
w dbaniu o interesy własnego kraju,gospodarce,rozsądny m prawie,podatkach,dobrze działajacych urzędach(u nas nietykalne krowy)itp,itd no ja muszę spadać |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Mrs Mrau
|
Cytat:
![]() dziękuję za uwage,tyle chciałam sie dowiedzieć. |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z jednej strony mamy się wzorowac na Amerykanach a z drugiej strony nie wzorować. A kto powinien decydowc o tym co od nich brac a czego nie? Który film jest "wysokich lotów" a ktory nie? O to czy prawo maja rozsadne pare osób mogłoby sie pokłocic (i to raczej mądrzejszych od nas). Czy urzędy dobrze działają to samo. I tak dalej...
|
|
|
#27 |
|
Wtajemniczenie
|
Uważam że jedna rzecz z USA powinna do nas przywędrować-dzieci w pierwszych klasach szkoły podstawowej obowiązkowo odgrywają w postaci teatrzyku historyczne scenki pokazujące wielkie wydarzenia historyczne-konstytucja, Jefferson, Nixon, Kolumb itd-wiecie co mam na myśli?
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Mrs Mrau
|
Cytat:
![]() u nas niestety istnieje schemat górnolotnych patriotycznych wierszy...jakie dziecko z podstawówki [wczesnych lat] taki wiersz zrozumie? ![]() takie scenki byłyby dużo łatwiej przyswajalne,mali aktorzy odgrywający historyczne postaci mogliby się z nimi lepiej 'zapoznać' |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Wtajemniczenie
|
Dokladnie Cattt, w Polsce 'uczy się' dzieci przez bezmyślne powtarzanie wierszyków, z których nie rozumieją one co trzeciego słowa.
Ta amerykańska tradycja odgrywania scenek historycznych jest wg mnie godna naśladowania. |
|
|
|
|
#30 | |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:34.

na Wiankach jest kazdy (nie doslownie, ale mozna odniesc takie wrazenie
)

klik

**