jajka na wloski? ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-05-19, 12:12   #1
fredka
Rozeznanie

Question

jajka na wloski? ;)

Hej,slyszalam nie raz o jakiejs cudownej maseczce na wlosy robionej z kurzych jajek Tylko wlasciwie nie wiem jak to sie robi,czy moze uzywa sie samych bialek lub samych zoltek,a moze cos sie do tego dodaje? I jak dlugo trzyma sie to na wlosach?
Wiem,ze strasznie duzo pytan,ale mam nadzieje,ze ktos mi pomoze
fredka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 13:21   #2
Jolka119
Raczkowanie

GG do Jolka119
Wink Dot.: jajka na wloski? ;)

Ostatnio polecono mi taka odżywkę robiona z jajek kurzych:2 zółtka (bez białek)do tego wycisnąć sok z 1 cytryny i wszystko razem wymieszać na jednolitą

papkę.Nałożyć na włosy przykryć folią

spożywczą

i trzymać na głowie przez 20 minut,a następnie zmyć.Mam nadzieję ,że Ci pomogłam.Częstość stosowania tej odżywki zależy od Ciebie czy będziesz ją

stosować 1 czy 2 razy w tygodniu,bo jeśli o to chodzi to mówiono mi różnie.Ponoć dobrze jest też płukać włosy w piwie , bardzo odżywia .Pozdrawiam.
Jolka119 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 13:44   #3
fredka
Rozeznanie

Dot.: jajka na wloski? ;)

O dziekuje bardzo. Ale slyszalam,ze sok z cytryny rozjasnia wlosy,czy jaesli potrzymam to cudo na glowie przez 20 min to nie stane sie blondynka? ;P
A plukanie wlosow piwem raczej chyba sobie odpuszcze,wole inny sposob jego uzycia
Stary 2005-05-19, 14:20   #4
sylwia18
Zakorzenienie

ja wiem ze bierze sie 2 zoltka, lyzke oliwy z oliwek, sok z polowy cytryny i tyle. probowalam to juz robic ale niestety nie bylam w stanie rozczesac wloskow po tym zabieguale moze na twoich bedzie ok
Stary 2005-05-19, 14:38   #5
fredka
Rozeznanie

Hmmm,klopoty z rozczesywaniem mowisz...sprobuje u siebie i zobaczymy jak bedzie A moze znacie jeszcze inne pomysly na fajne maseczki na wloski ze skladnikow z lodowki?
Stary 2005-05-19, 14:59   #6
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez fredka
Hmmm,klopoty z rozczesywaniem mowisz...sprobuje u siebie i zobaczymy jak bedzie A moze znacie jeszcze inne pomysly na fajne maseczki na wloski ze skladnikow z lodowki?
Tylko nie spłukuj tego gorącą wodą ani broń boze nie podgrzewaj suszarka bo sie jajecznica zrobi...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 15:20   #7
Lalinda
Przyczajenie

Przepraszam że się podczepiam pod ten wątek ale mam bardzo ważne pytanie,widzę że tu juz odp.została uzyskana co do jajecznicy;DD czas mnie nagli a jakimś szatańskim cudem nie mogę zacząć nowego wątku!Chodzi o to że chciałabym kupić sobie nożyczki fryzjerskie do zwykłego podcinania włosów i nie wiem jakie wybrać?Czy cena gra jakąś rolę? a może jeśli chodzi o najzwyczajniejsze podcinanie ,szkoda kasy i wystarczą zwykłe nożyczki do papieru byle nie tępe?proszę bardzo o odp
Lalinda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-05-19, 15:47   #8
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Nozyczki do papieru nawet naostrzone nie nadają się, bo zamiast ucinać raczej łamią włosy. Co owocuje rozdwojonymi końcówkami w niedługim czasie.
Stary 2005-05-19, 16:00   #9
fredka
Rozeznanie

lexie oczywiscie postaram sie zastosowac do rad Mam nadzieje,ze nie dawalas ich z wlasnego doswiadczenia? :P
Stary 2005-05-19, 16:06   #10
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez fredka
lexie oczywiscie postaram sie zastosowac do rad Mam nadzieje,ze nie dawalas ich z wlasnego doswiadczenia? :P
Nie, nie z własnego na szczęscie Ale kiedyś chyba czytałam post, w którym autorka pisała, że popełniła ten fatalny w skutkach błąd i pzrez tydzień znajdowała we włosach jakieś resztki ściętego jajka... bleee.
Stary 2005-05-19, 16:17   #11
Aka24
Rozeznanie

GG do Aka24

Ja znam taką maseczkę na zniszczone włosy:
3 zółtka, łyzeczka miodu, łyzeczka mleka lub śmietany. Nołożyc na mokre włosy, owinąć folią i trzymać 30 min. Potem oczywiście spłukać. Nigdy jej nie robiłam więc nie wiem czy coś daje
Aka24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-05-19, 16:28   #12
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

ja sama robie sobie co tydzien taka maseczke:
w zaleznosci co mam w domku, to albo biore jednynie same 2 zoltka, albo dodaje do tego cytyrnke i oliwe,

wlosy po tym sa W S P A N I A L E a wiem co mowie - moje sa zniszczone lakierem, codzien tona lakieru na nich jest,
po zoltkach sa w dotyku takie jak wloski niemowlaka i wszelkie "sklepowe" odzywki sie chowaja przy tym, nie mam problemow z rozczesaniem, jak to ktos wspomnial [a naturalnie moje wlosy sa poddatne na takie problemiki]

fakt - cytryna rozjasnia, wiec jesli chce utrzymac kolor swoj, lub przyciemnic, na koniec wyplukaj wlosy w wywarze z kory debowej,

dla wlosow dobre tez sa plukanki z pokrzyw, wzmacniaja wlosy, przygotowalam ostatnio 1,5 litra takiej plukanki i codzien ja uzywam, trzymam w ciemnym naczyniu zsklanym w lodowce, co prawda troszecze zapach nieprzyjemny, ale jesli pozniej lekko wyplukam wlosy sama woda, to nie czuc tego, wlosy sa naprawde mocniejsze
tylko musza to byc pokrzywy majowe :p [zbierane w maju]

ostatnio nalozylam zoltka, a pozniej na koniec wyplukalam w wywarze z pokrzyw, WSPANIALE !! nagle zrobily sie puszyste [nie szopa, PUSZYSTE] same sie ulozyly, mieciutkie, milutkie, poprostu C U D O W N E !!

polecam

Edytowane przez KasiaKatarzynka
Czas edycji: 2005-05-19 o 16:31
KasiaKatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 21:15   #13
Adusia - Dada
Przyczajenie

GG do Adusia - Dada Wyślij wiadomość przez MSN do Adusia - Dada
Exclamation Dot.: jajka na wloski? ;)

Ja bym ogólnie nie radziła maseczki z jajkiem moja starsza jej kiedyś używała. Włosy miała prawie takie same ale cuchnęlo przez dwa tygodnie. To było chyba jeszcze z miodem i oliwą... Ble ja bym sobie nigdy czegos takiego nie nałożyła na włosy i jeszcze ten miód...na wlosy???
Adusia - Dada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-20, 10:07   #14
fredka
Rozeznanie

No bo ja wlasnie slyszalam,ze jajka(nie jajecznica :P ) dzialaja super na wlosy,a tu widze dosc skrajne opinie i juz naprawde nie wiem co myslec moze jednak wyprobuje to na sobie,a jak nie wyjdzie to najwyzej przez tydzien nie bede pokazywac sie ludziom na oczy
Stary 2005-05-21, 08:42   #15
Lalinda
Przyczajenie

lexie
dzięki *
Lalinda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-05-21, 08:54   #16
sylwia18
Zakorzenienie

zgadzam się fredka że powinnaś wypróbować-raz fredce śmierć może akurat na twoich włoskach odżywka sprawdzi się dobrze
Stary 2005-05-21, 09:32   #17
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

yhym, sproboj, nie musisz koniecznie tego miodu dawac [jak ktos wspomnial] wystarczy samo zoltko - fakt splukiwac trzeba dokladnie

ale jak juz moowilam:
moje wlosy -codzienna duza dawka mocnego lakieru, zele, itd, wiec sa zniszczone, matowe i niemile w dotyku, po jajkach sa tylko do dotykania
Stary 2005-06-21, 20:54   #18
gaga87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Adusia - Dada
Ja bym ogólnie nie radziła maseczki z jajkiem moja starsza jej kiedyś używała. Włosy miała prawie takie same ale cuchnęlo przez dwa tygodnie. To było chyba jeszcze z miodem i oliwą... Ble ja bym sobie nigdy czegos takiego nie nałożyła na włosy i jeszcze ten miód...na wlosy???
Cuchnelo bo widocznie nie splukala za dobrze :-P Dziwisz sie ze miod na wlosy? A pomysl co jest w szamponach - tylko chemikalia...
Ja stosowalam kilka razy odzywke zoltka + oliwa z oliwek i nic nie bylo czuc... Jako posiadaczka twardych i sztywnych wlosow moge powiedziec z czystym sumieniem, ze wlosy sa mieksze, mile w dotyku i blyszczace. Mysle ze nie wazne co tam sie jeszcze doda - same zoltka maja dobry wplyw na wlosy
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-21, 21:19   #19
Michalewa
Rozeznanie

GG do Michalewa

Kiedys zrobilam sobie taka maseczke ale niestety niedoswiadczona mała idiotka dalam za duzo oliwy no i oczywiscie niedokladnie splukalam... nastepnego dnia chodzlam w praktycznie mokrym kucyku i wszyscy sie dziwili czemu ja wlosow nie myje takie są tluste... na szczescie nie smierdzialy! MAm jednak zamiar zastosowac sie do rad wizazystek:p w koncu juz jestem troszke starsza to moze i troszke inteligentniejsza....:P a co do kolorku Czy mozn kupic korę dębu w aptece bo nie chce niszczyc wlosow farbowaniem a przez sloneczko mi zjasnialy.
Michalewa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-06-21, 21:37   #20
margitta
Zakorzenienie

Ja mam coś lepszego dodałam razem z białkiem ostrzegam z całego serca - TYLKO ŻÓŁTKO!

Białko zadziałało jak kit. Skleiło całkiem włosy. zamieniły się w grube druty posklejanych kilkanaście kępek to było straszne.

Jeśli nie chcecie mieć dredów to tylko żółtko
margitta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-21, 22:13   #21
Przezlosliwa
Zakorzenienie

GG do Przezlosliwa

Widzę, że nic nie wposminacie o olejku rycynowym, który jest tu niezbędny. Niesamowicie odżywia włosy.
Olejek rycynowy+żółtka+oliwka z oliwek, a jeśli jesteś blondynką, to również sok z cytryny.

Agencja Interaktywna Poznań

21.02.11 - start

"Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"

Żadne jedzenie nie jest aż tak dobre, by było warte chociażby kilograma
Przezlosliwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-21, 22:19   #22
gaga87
Zakorzenienie

moja kolezanka kiedys robila sobie takie dready na bialku, ale to juz specjalnie
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-21, 22:41   #23
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Przezlosliwa
Widzę, że nic nie wposminacie o olejku rycynowym, który jest tu niezbędny. Niesamowicie odżywia włosy.
Olejek rycynowy+żółtka+oliwka z oliwek, a jeśli jesteś blondynką, to również sok z cytryny.

olejku nei wiecej niz kilka kropel, bo inaczej strasznie przetlusci....natlusci... .. no, inaczej wlosy beda bardzo tluste

ja zazwyczaj daje samo zoltko, ale ejsli mam wene to dodaje tez olejek rycynowy i ta cytrynke, mimo ze nie jestem bladynka, wazne ze jest dla wlosow zdrowa, a pozniej dla "rownowagi" plukam wlosy plukanka z kora debu [wlosy ciemne]

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-06-21, 22:48   #24
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margitta
Ja mam coś lepszego dodałam razem z białkiem ostrzegam z całego serca - TYLKO ŻÓŁTKO!

Białko zadziałało jak kit. Skleiło całkiem włosy. zamieniły się w grube druty posklejanych kilkanaście kępek to było straszne.

Jeśli nie chcecie mieć dredów to tylko żółtko

jesli mam zbedne bialko to ubijam piane z bialka i nakladam jako maseczke, bialko ma wlasciwosci sciagajace,
Stary 2005-06-21, 23:05   #25
Przezlosliwa
Zakorzenienie

GG do Przezlosliwa

Ja miałam suchę włosy - co miesiąc robiłam sobie tą maseczkę (poleciła mi ją mama ) i lądowało do niej pół buteleczki oleju. Jakoś nigdy tłustych nie miałam i nie mam do dziś.

Agencja Interaktywna Poznań

21.02.11 - start

"Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"

Żadne jedzenie nie jest aż tak dobre, by było warte chociażby kilograma
Przezlosliwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-21, 23:12   #26
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

ja mowilam o olejku rycynowym, ma on wlasciwosci natluszczajace, bardzo natluszczajace, ale ty mialas suche wlosy wiec to szybko chlonely
Stary 2005-06-21, 23:25   #27
p_aneta
Raczkowanie

Podaję przepis na właściwą maseczkę z żółtka, sama stosuję co tydzień:

Jedno żółtko z jajka, jedną łyżkę olejku rycynowego, 2 łyżki nafty kosmetycznej, sok z jednej cytryny mieszamy i nakładamy na włosy, które następnie czymś przykrywamy i po 1 godzinie zmywamy. Do długich włosów można użyć dwóch żółtek.
p_aneta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 08:20   #28
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

a czy moge dodac zamiast olejku rycynowego oliwke z oliwek ? ale jak tylko bede w Pl rycynowy oczywiscie zakupie
Stary 2005-06-22, 23:35   #29
p_aneta
Raczkowanie

No nie wiem, ja nie używałam oliwy z oliwek do włosów, tylko olejku rycynowego. On jest bardzo tani, w aptece zapłaciłam ok. 2,50 zł.
p_aneta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 06:56   #30
Meriamon
Rozeznanie

Thumbs up Dot.: jajka na wloski? ;)

Cytat:
Napisane przez p_aneta
Podaję przepis na właściwą maseczkę z żółtka, sama stosuję co tydzień:

Jedno żółtko z jajka, jedną łyżkę olejku rycynowego, 2 łyżki nafty kosmetycznej, sok z jednej cytryny mieszamy i nakładamy na włosy, które następnie czymś przykrywamy i po 1 godzinie zmywamy. Do długich włosów można użyć dwóch żółtek.
To właściwy przepis...mama mi ta maseczke robiła w latach 80' jak mała byłam bo miałam bardzo słabe włosy,generalnie tyle " co misi na pisi" i mi je w ten sposób wzmacniała...gdyby tego nie robiła nie miałabym włosów do pasa...
Bodajze,dodawała tam jeszcze wit. A w kroplach? Dopytam i jakby co potwierdze
I mądrością, bym umiał(a) je rozróżnić...
Meriamon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości