Karmel;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-09-30, 12:57   #1
a_1e
Raczkowanie
 
Avatar a_1e
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 215
GG do a_1e

Karmel;)


Czy wiecie jak zrobić karmel?? Bo ja tylko wiem że coś tam jest z wodą i cukrem ale nie bardzo wiem jakie proporcje i w ogóle. Wie ktoś??

a_1e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-30, 18:32   #2
pearlania
Zadomowienie
 
Avatar pearlania
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 1 589
GG do pearlania
Dot.: Karmel;)

Najptościej kupić zagęszczone mleko w puszce. Koniecznie słodzone i gotować ta puszkę w garnku, tak aby była przykryta wodą, przez 3-4 godziny
pearlania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-30, 18:41   #3
La-ra
Rozeznanie
 
Avatar La-ra
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 628
Wyślij wiadomość przez MSN do La-ra
Dot.: Karmel;)

Pearlania obawiam się, że to nie jest przepis na karmel. Faktem jest, że takie mleko, tzn cukier w nim ulega karmelizacji chyba i dlatego to gęstnieje. A karmel robimy w ten sposób, że na patelnię dajemy cukier i mieszamy to aż zciemnieje i sie rozpuści. Zrobi się z tego taka ciemna masa i wtedy dolewamy gorącą wodę ciągle mieszając. Ostrożnie bo będzie pryskać
La-ra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-30, 21:55   #4
Natalie of Green Gables
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 382
Dot.: Karmel;)

Ojj, narobiłyście mi ochoty na ryż prażony w karmelu
__________________
Natalie
Natalie of Green Gables jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-01, 00:28   #5
Arribeth
Zadomowienie
 
Avatar Arribeth
 
Zarejestrowany: 2006-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 1 056
GG do Arribeth Send a message via Skype™ to Arribeth
Dot.: Karmel;)

Cytat:
Napisane przez Natalie of Green Gables Pokaż wiadomość
Ojj, narobiłyście mi ochoty na ryż prażony w karmelu
Możesz napisać dokładnie jak to zrobić?
__________________
"Bynajmniej" nie znaczy "przynajmniej"





Arribeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-01, 07:36   #6
Natalie of Green Gables
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 382
Dot.: Karmel;)

Cytat:
Napisane przez Arribeth Pokaż wiadomość
Możesz napisać dokładnie jak to zrobić?
Właściwie nie robiłam tego nigdy z podanego wyżej przepisu na karmel, a z krówek
Do rozpuszczonego masła dodaję krówki i mieszam, aż również się rozpuszczą. Wsypuję ryż prażony i szybko mieszam. Odczekuję chwilę i formuję z ryżu "szyszki" - im szybciej zacznę tym lepiej, bo łatwiej jest lepić je z gorącej masy. Pycha
Gotowe "szyszki" można kupić w sklepach, ale... po co, jeśli można zrobić samodzielnie?

Ciekawa jestem, czy można coś podobnego zrobić z tego "cukrowego" karmelu
__________________
Natalie
Natalie of Green Gables jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-01, 09:28   #7
sylwia-zuza
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia-zuza
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 664
Dot.: Karmel;)

Cytat:
Napisane przez pearlania Pokaż wiadomość
Najptościej kupić zagęszczone mleko w puszce. Koniecznie słodzone i gotować ta puszkę w garnku, tak aby była przykryta wodą, przez 3-4 godziny
to chyba toffi
__________________
Jesienne mamy
sylwia-zuza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-01, 10:18   #8
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Karmel;)

Karmel?? Czyli delikatne ostroznie topimy cukier w garnuszku..az zrobi sie brazowy. Szybko zastyga na twardego lizaka !
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-01, 10:20   #9
Natalie of Green Gables
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 382
Dot.: Karmel;)

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
Szybko zastyga na twardego lizaka !
Kiedyś chciałam zrobić sobie takiego lizaka. Roztopiłam cukier, wylałam go na talerzyk przyczepiając patyczek i... oczywiście odkleić się nie dało Lizanie talerza zbyt wygodne nie było
__________________
Natalie
Natalie of Green Gables jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-01, 10:22   #10
a_1e
Raczkowanie
 
Avatar a_1e
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 215
GG do a_1e
Dot.: Karmel;)

Dzięki Wczoraj próbowałam i chyba coś mi nie wyszło bo prawie spaliłam garnuszek
a_1e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-01, 10:27   #11
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Karmel;)

Cytat:
Napisane przez a_1e Pokaż wiadomość
Dzięki Wczoraj próbowałam i chyba coś mi nie wyszło bo prawie spaliłam garnuszek
bo trzeba bardzo ostroznie i uwarzać zeby wlasnie nie przypalić
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-01, 10:43   #12
Natalie of Green Gables
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 382
Dot.: Karmel;)

Nie wytrzymałam i zrobiłam sobie małą porcyjkę lekko stwardniałego karmelu. Pychota, którą znów muszę zlicywać z talerzyka
__________________
Natalie
Natalie of Green Gables jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-01, 10:49   #13
Niuniaczek
BAN stały
 
Avatar Niuniaczek
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: 100lica
Wiadomości: 1 468
Dot.: Karmel;)

Kiedyś próbowałam samodzielnie w domu zrobić karmel, zakończyło sie katastrofą ,roztopiłam cukier ale nie wiedziałam ,że należy dodać wodę. W momencie gdy próbowałam przelać go do miseczki przez przypadek wsadziłam tam palca...oj mamuśko jak to bolało, nie życzę nikomu, ból był niesamowity przez całą noc musiałam przykładać zimne okłday ,kompresy, słoiczki wyjęte z zamrażalnuika - bez tego nie dało się wytrzymać. Teraz to śię śmieję z własnej głupoty ale wtedy nie było mi do śmiechu..
Heh a wieć dziewczyny tylko ostrożnie z tym karmelem
Niuniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.