|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Karmel;)
Czy wiecie jak zrobić karmel?? Bo ja tylko wiem że coś tam jest z wodą i cukrem ale nie bardzo wiem jakie proporcje i w ogóle. Wie ktoś??
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Karmel;)
Najptościej kupić zagęszczone mleko w puszce. Koniecznie słodzone i gotować ta puszkę w garnku, tak aby była przykryta wodą, przez 3-4 godziny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Pearlania obawiam się, że to nie jest przepis na karmel. Faktem jest, że takie mleko, tzn cukier w nim ulega karmelizacji chyba i dlatego to gęstnieje. A karmel robimy w ten sposób, że na patelnię dajemy cukier i mieszamy to aż zciemnieje i sie rozpuści. Zrobi się z tego taka ciemna masa i wtedy dolewamy gorącą wodę ciągle mieszając. Ostrożnie bo będzie pryskać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ojj, narobiłyście mi ochoty na ryż prażony w karmelu
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Możesz napisać dokładnie jak to zrobić?
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Właściwie nie robiłam tego nigdy z podanego wyżej przepisu na karmel, a z krówek
![]() Do rozpuszczonego masła dodaję krówki i mieszam, aż również się rozpuszczą. Wsypuję ryż prażony i szybko mieszam. Odczekuję chwilę i formuję z ryżu "szyszki" - im szybciej zacznę tym lepiej, bo łatwiej jest lepić je z gorącej masy. Pycha ![]() Gotowe "szyszki" można kupić w sklepach, ale... po co, jeśli można zrobić samodzielnie? ![]() Ciekawa jestem, czy można coś podobnego zrobić z tego "cukrowego" karmelu ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
to chyba toffi
![]() |
#8 |
Nutka nie gryzie!
|
Karmel?? Czyli delikatne ostroznie topimy cukier w garnuszku..az zrobi sie brazowy. Szybko zastyga na twardego lizaka !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Kiedyś chciałam zrobić sobie takiego lizaka. Roztopiłam cukier, wylałam go na talerzyk przyczepiając patyczek i... oczywiście odkleić się nie dało
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nutka nie gryzie!
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Nie wytrzymałam i zrobiłam sobie małą porcyjkę lekko stwardniałego karmelu. Pychota, którą znów muszę zlicywać z talerzyka
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Kiedyś próbowałam samodzielnie w domu zrobić karmel, zakończyło sie katastrofą ,roztopiłam cukier ale nie wiedziałam ,że należy dodać wodę. W momencie gdy próbowałam przelać go do miseczki przez przypadek wsadziłam tam palca...oj mamuśko jak to bolało, nie życzę nikomu, ból był niesamowity przez całą noc musiałam przykładać zimne okłday ,kompresy, słoiczki wyjęte z zamrażalnuika - bez tego nie dało się wytrzymać. Teraz to śię śmieję z własnej głupoty ale wtedy nie było mi do śmiechu..
Heh a wieć dziewczyny tylko ostrożnie z tym karmelem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.