|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Babskie poradniki
Cześć!
Czy lubicie czytać babskie poradniki? Takie w stylu "Mężczyźni są z Marsa a Kobiety z Wenus", "Jak zrobić karierę" itp. Nie śmieszy Was to trochę? Mnie trochę tak, ale ostatnio mam ochotę się trochę odprężyć.Może mi jakieś tyt. doradzicie, najlepiej - jak podnieść poczucie własnej wartości, uwierzyć w siebie itd. (i nie chodzi tu raczej o wygląd). ![]() Dzielcie się swoimi wrażeniami co ciekawego udało się Wam poczytać w "tych głupich poradnikach", chcę sobie zrobić małe pranie mózgu. Chociaż w środku duszy chcę mi się śmiać, że to tylko nabijanie kasy dla autora książki. Pozdawiam Was mocno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Babskie poradniki
Moje zdanie na ten temat nie jest jednoznaczne! Przeczytałam całe mnóstwo różnych poradników, jednak zdecydowanie większą ilość dotyczącą samooceny i podnoszeniiu własnej wartości, poniewaz interesuje się psychologią i byłam ciekawa co autorzy mają nam do przekazania za pomocą tych "magicznych" przykazań. Z wieloma sie nie zgadzam i uważam,że jest to tylko nabijanie ludzi, ale część z nich jest idealna dla osób, któe rzeczywiście mają problem z samoakceptacją, z pozytywnym nastawieniem do życia i mimo, że nie wierze, że możemy sobie wyobrazić dom i kiedyś go pewnie kupimy, aczkolwiek wierze w samouzdrawianie, siłe pozytywnego myślenia itd. Nie wiem, czy o to akurat Ci chodziło, bo nie czytałam "kobiety są z marsa..." ale są rózne poradniki, i te, o które mi chodzi, moge zdecydowanie polecić
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Może jakieś tytuły?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
"Mężczyżni są z Marsa,..." to chyba najgłupsza książka jaką miałam w ręku- nie rozumiem czemu odniosła taki sukces. Nie przebrnęłam przez całą , bo po 20 stronach śmiertelnie mnie znudziła, może dlatego że nie lubie generalizowania- wszyscy mężczyźni to , a wszystkie kobiety to tamto- dla mnie każdy człowiek jest inny i nie da sie do niego przystawić tej samej miarki. Za to bardzo mi się podobała ksiązka Ute Erhrardt "Grzeczne dziewczynki ida do nieba, a niegrzeczne idą tam gdzie chcą"- daje takeigo pozytywnego energetycznego kopa i pozwala nabrać wiary że naprawdę duzo możesz
![]() ![]() ![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jesli miałabym coś polecić to bez wątpienia byłaby to ksiązka "lustereczko, powiedz przecie"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ojej,dopiero teraz doczytałam, ze nie chodzi Ci kwestie zwiazane z wyglądem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Poradników nie czytam, chyba że dotyczące gotowania
![]() a szczerze dlaczego nie - moje wykształcenie samo takowej wiedzy (samoocena itd) mi dostarczyło i to nie z drugiej ręki, te poradniki jednak mają coś w sobie - coś wartego uwagi (nieliczne) w fajny sposób łączą wiedzę zdobytą w eksperymentach z realiami życia. Dostosowują treść do odbiorcy, nie zawierają fachowej terminologii, nudnych opisów, ale pojawia się pytanie - czy rzeczywiście można sobie samemu pomóc. Ja myślę że tak, ale problem nie może być zbyt poważny. Gdybym teraz z moim wykształceniem czytała poradniki byłoby to niezwykle śmieszne, bo to ja pomagam innym i na takiej wiedzy opierać się nie mogę!! Ale chętnie zajęłabym się recenzowaniem takowych dzieł z pogranicza nauki, bo jak napisałam - wierzę, że dobrze napisany poradnik może dużo dać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja nie czytam takiech poradnikow
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja przeczytalam pare ksiazek z serii "Mezczyzni sa z Marsa....." i nie zgodze sie z Sylwonia ze sa glupie
![]() masz racje nie mozna wszystkich mezczyzn czy kobie wrzucac do jednego wora i powiedziec ze oni sa tacy a nie inni, ale ksiazka pokazuje najwazniejsze roznice w psychice i zachowaniu kobiet i mezczyzn. Nie oznacza to, ze wszyscy mezczyzni czy kobiety maja sie tak a nie inaczej zachowywac, bo tak zostalo napisane w ksiazce, nie!! po prostu mozna zrozumiec pewne zachowania partnera, dlaczego robi to tak a nie inaczej. Ja po przeczytaniu ksiazki, zaczelam patrzec na mojego TŻ uwazniej i zobaczylam ze pewne jego zachowania sa identyczne jak te opisane w ksiazce i teraz sie nie wsciekam na niego o cos, bo cos tam zrobil czy powiedzial, bo wiem ze po prostu taka juz ich natura. Przeczytalam tez ksiazke (autora nie pamietam ![]() ![]() ![]() Fajnie, ze takie ksiazki sa napisane smiesznie a jednoczesnie niosa ze soba prawde ![]() pozdr. ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Podbijam wątek, bo też mnie interesuje poradnikowa tematyka
![]() Wiem że szukanie inspirującego poradnika to jak przysłowiowe szukanie pereł pośród wieprzy, więc jeśli któraś z Was przeczytała taką perełkę która coś wniosła w jej życie niech się podzieli! (oczywiście jeśli przeczytałyście coś bzdurnego też napiszcie w ramach przestrogi ![]() Nie muszą być to typowe poradniki, mogą być też powieści czy książki psychologiczne które wnoszą w życie coś wartościowego, uczą patrzeć na nie pozytywniej. Ja ze swej strony polecam "Sztukę prostoty" Dominique Loreau |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.