|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Jak zrobić marakon ?
Czy któraś z Was, drogie wizażystki, wie może jak zrobić samemu makaron? Na necie nie moge nic znaleść :/ Może Wy mi pomożecie?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Re: Jak zrobić marakon ?
Pamietam jak moja babcia robiła domowy makaron... Ach, te wspomnienia.
Podaję przepis z książki W.Piotrowiakowej "Potrawy jarskie", Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1988: MAKARON DOMOWY 40 dag mąki, 2-4 jajka, 5-10 łyżek wody, sól; 2 łyżki masła Mąkę przesiać, oddzielić małą ilość do posypywania stolnicy. Wbić do mąki jajka, posiekać nożem, dodać sól, wodę i zagnieść twarde ciasto. Podzielić na części, rozwałkować na bardzo cienkie płaty i zostawić do przeschnięcia. Zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy i ostrym nożem pokroic na nitki, rozrzucic na stolnicy do przeschnięcia. Wrzucic makaron do wrzącej, osolonej wody, zamieszać i powoli gotować. Odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć. |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazlam w moich "magicznych" ksiegach
Moja babcia, jak sie jej baaaaaardzo nudzi, to robi Przepis wg "Kuchnii polskiej" -Makaron domowy: "40 dkg maki, 2-3 jaja, sol, 6-8 lyzeczek wody, 4 dkg tluszczu do polania, Wbic jaja, dodac sol, wode, zagniesc ciasto, strannie wyrobic, podzielic na czesci, rozwalkowac, zostawic do przeschniecia. Nastepnie przekroic na polowe, posypac maka, zwinac w rulon, ostrym nozem kroic drobne kluseczki, rozrzucic na stolnicy. Wlozyc do wrzacej, osolonej wody, zamieszac, przykryc, ugotowac. Odcedzic, prezlac goraca woda, osaczyc, wylozyc na polmisiek z tluszczem.' Z bardzo starej ksiazki kucharskiej, chyba ze 100 lat ma.... Przynam, ze "rozwala mnie ta dawna polszczyzna "wziac maki ile potrzeba, zagniesc dwoma jajami rozbitemi z letnia woda, posolic i dobrze wyrobic na stolnicy, aby sie rak nie czepialo. Potem rozwalkowac cieniutko, jezeli wiecej ciasta, to prezkroic dwa razy i zostawic sicie, aby wyschlo. Gdy juz dobrze przeschniete, potrzasnac maka i zwinac w walek, bardzo ostrym nozem krajac w paski cienkie. Przed podaniem wrzucic na goraca osolona wode, o gotowac 10 - 15 minut, a gdy wyplyna na wierzch, odlac na druszlak, przelac zimna woda, gdy dobrze ociekna wlozyc na waze " |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
o widze, ze niepotrzebnie pisalam
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Mój post się szybciej pojawił bo pisałam jeden przepis.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Użyje ten który będzie najłatwiejszy bo jestem nowincjuszką co do gotowania :P. Lubie, ale niezbyt umię
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.