|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Pesto
Przed chwilą zrobiłam spaghetti z pesto i mi nie smakuje
![]() Femme, dziewczyny? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pesto
a gdzie jest napisane ze trzeba pol słoiczka?
![]() a pesto w ogóle lubisz? ja nakładam pesto na makaron na talerzu ,tyle ile mi pasuje ,nie dodaje czosnku. cholerka znowu bym co zjadła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja uwielbiam pesto
![]() Na patelnie masło, najgestszą możliwą śmietanę i z pół słoiczka pesto. To wszystko podgrzewamy tylko przez chwilę. Potem do makaronu i na wierzch parmezan. Inny pomysł to zrobić tak samo, tylko zamiast pesto dać wędzonego łososia, ale wtedy trzeba smietanę dać nieco później i dłużej podsmażyć, aż sie zetnie (łosoś oczywiście). Pyszności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ja też pesto bardzo lubię, ale nie wyobrażam sobie dodawać do niego czosnek.
Robię podobnie jak paula78, pesto prosto z opakowania na makaron ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Pesto
To dla smakoszy pesto
![]() Ugotowac makaronik (nie koniecznie spaghetti), odcedzic dodac dwie lyzeczki pesto i potarty zolty serek, chwilke na malym ogniu podgrzac ciagle mieszajac (co by ser rozpuscic) i sruuu na talerzyk ![]() Mniam, szybkie i dobre!
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybki obiadek - makaron z pesto ;)
Rzeczywiście szybki obiadek
![]() Zresztą z makaronów łatwo wyczarować pyszne, łatwe i szybciutkie potrawy.
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
pesto to gotowy włoski sos z bazyli z oliwą z oliwek (ma kolor zielony i można go kupić tam gdzie sosy do spaghetti, ale raczej w hipermarketach), sprzedawany w małych sloiczkach
![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Na stronce www.lubella.pl jest sporo przepisów na różne sosy do makaronów,polecam,ostatni o sama robiłam sosik z jednego przepisu i wyszedł super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale skupiłam się na tym, żeby tekst był czytelny i cały zmieścił się w kadrze ![]() ![]() Tylko jeden z przepisów był wykorzystywany [sos pesto z bazylią] i wyszedł przepysznie [przepisy są dość nowe - wygrzebane w Internecie] ![]() Szczerze mówiąc najbardziej miałam ochotę na pomidorowe pesto [ze świeżych pomidorów, ale z "pestowymi" składnikami" ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja bardzo lubię gotowe pesto firmy Barilla - jest bardzo aromatyczne i smaczne. Na talerzy tylko troche parmezanu dołozyc i obiadek-marzenie gotowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ten z pomidorami wydał mi sie ciekawy
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
A ja mam pytanko, czy pesto podaje się jako same pesto (ew. z serem) czy można coś dodać, np. jakieś pomidory, czy cuś???
Moja siostra właśnie wróciła z zagranicy i przywiozła jakieś 5 dużych słoiczków pesto ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy te słoiki jeszcze masz, ale dopiero dziś weszłam na to forum
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Ojj, jeszcze trochę zostało. I brokuły wczoraj kupiłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Pesto pomidorowe
Przepis pochodzi z książki "Potrawy z pomidorów" by Cornelia Schinharl
100g suszonych pomidorów, w oleju 1 jędrny pomidor 1 pęczek bazylii 2 ząbki czosnku 1 mały kawałek suszonej papryczki chilli 2 łyżki migdałów 2 łyżki oliwy z oliwek 50g świeżo utartego parmezanu sól i łyżeczka octu balsamicznego 1) Suszone pomidory osączyć z oleju i grubo pokroić w kostkę. Listki bazylii posiekać. Czosnek obrać i posiekać. 2) Suszone i świeże pomidory włożyć do miksera razem z chilli, bazylią i czosnkiem. Wlać oliwę i zmiksować na puree. 3) Dodać ser i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i octem balsamicznym. Pesto pomidorowe można podawać na grzankach z białego pieczywa, ze świeżo ugotowanym makaronem (należy je rozcieńczyć nieco wodą, w której gotował się makaron) oraz jako dodatek do kurczaka z grilla lub ugotowanego, pieczonych ziemniaków i do gnocchi. Enjoy!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pesto pomidorowe
Jak z pomidorkami to polecam też tradycyjne Pesto Trapanese
![]() Prosze i pyszne, chociaż potem się zionie czosnkiem ![]() ![]() Pesto Trapanese 500g Pelati w puszce 8 listków bazylii 6 ząbków czosnku 40g obranych migdałów 100g serka pecorino (może być inny jakiśkozi na przykład-dość słony i dość twardy) Oliwa z oliwek Sól Pieprz Zmiksować razem czosnek, bazylię migdały dolewając odrobinkę dosłownie oliwki Następnie miksując dodać ser tak by się starł ![]() Na koniec dodać pomidorki pelati (ale lepiej by były bez nasion i nie miksowały się zbyt długo tak by nie powstałą papka) Doprawić solą i pieprzem Mozarella z tradycyjnym pesto z bazylii 500 g (około) mozzarelli (to mniej więcej 4) 16 pomidorków koktailowych 40 g orzeszków pini (tu bym nie była zbyt dokłądna- można np. włoskie) 5 łyżek oliwy z oliwek 2-3 ząbki czosnku 1 wiązanka bazylii tymianek majeranek sól pieprz 1. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na talerzu dekorując pomidorkami przejrojonymi w pół. 2. Zemleć orzeszki z czosnkiem dodając do smaku przyprawy i pól bazyli- pod koniec dolać oliwki, tak by powstał kremowy sos 3. Polać tym udekorowane wcześniej plasterki mozzarelli 4. Udekorować resztką listków bazylii i troszkę pieprzem I jeszcze jedno ![]() Pesto z rukoli ![]() 80g ricotty 15g orzeszków pini spora garść rucoli (najlepiej cały taki koszyczek) pietruszka oliwa z oliwek sól biały pieprz 1/4 rucoli zmiksowac z orzeszkami, ricotą i pietruszką (pozbyć się gałązek) i 80g oliwy- tak by powstał krem ![]() Zmieszaćz makaronem i posypań pociętą resztą rucoli ![]() Pesto Siciliano (wersja podobna jak z Trapani, ale z mniejszą ilości czosnku)1 ząbek czosnku 1 duży dojrzały pomidor 6 listków bazylii 1 lyżka listków pietruszki 1 gałązka selera naciowego 30g orzeszków pini 3 łyżki oliwy z oliwek sól Pomidorka wypeeligować ![]() Oczyścic go z pestek Zmiksować czosnek z bazylią pietruszką i selerem- dodać oliwkę- pod koniec dodać pomidorka i przyprawić solą Składniki są tak maxymalnie na 2osoby ![]() Ja uwielbiam pesto, gdyż robi się je szybko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pesto pomidorowe
A propos tego pesto z rukoli, to ja nie dodaję do niego ricotty i wtedy wychodzi takie (przynajmniej wygląda) jak prawdziwe pesto z bazylii. Całkiem smaczne jest też z pietruszki.
A orzeszki piniowe spokojnie mozna zastąpić włoskimi, bo te piniowe to okropnie drogie zdaje się są:-( A to z pomidorów suszonych - pycha! ps ja daję jeszcze oliwki czarne i miksuję na gładką masę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
o ile sosy czy dipy pomidorowe bardzo chętnie kupuję (i z torebki i ze słoiczka mozna coś ciekawego wyczarować) o tyle pesto zawsze robiłam sama ze świeżej bazylii, orzechów włoskich, oliwy, czosnku i odrobimy soli. nigdy nawet proporcji za bardzo nie starałm sie zapamiętywać, robię 'na oko' i wychodzi bajeczne. takiego aromatycznego nie da się kupnego znaleźć.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Jeden z przepisow nakazywal mieszac pesto ze smietana 1:1. A ja mam pytanie czy mozna to samo tylko z jogurtem naturalnym? Jaki makaron do pesto? Pytam o ksztalt. Spaghethi? Penne? Inny?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
.
perfumy-wymiana- https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4&goto=newpost Edytowane przez polly Czas edycji: 2015-06-17 o 10:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
Ja zawsze robię pesto sama, i robie faktycznie mniej intensywne. Kupiłam ostatnio w lidlu taki zestaw pesto z makaronem, smakowało całkiem fajnie było bardziej pomidorowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Naprawde pycha, bo orzechy i pomidorki lamia smak pesto ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:52.