|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
SZACHY Z MASY SOLNEJ-pomóżcie
Witajcie
![]() prezent dla UKOCHANEGO to odwieczny problem. Co mu podarować? Przecież były już wszelkie możliwe ubrania, perfumy, kalendarze, zdjęcia w ramkach, kosmetyki, podusie, partfele itp. W tym roku wymyśliłam że zrobię coś wyjątkowego...Po pierwsze SAMA ![]() Zrobię szachy z masy solnej. Ale potrzebuję waszej rady. Myślę że figury nie srawią mi problemu. Gorzej z planszą. Chciałabym taką 22cm na 22 cm. Jak ją zrobić? Jaką powinna mieć grubość żeby się nie rozpadło podczas przenoszenia? No i jak ją wysuszyć? Czasu już mało, więc chyba trzeba by skorzystać z piekarnika. Jak długo, przecież to będzie duża plansza? Pomóżcie ![]() Czekam na wasze pomysły ![]() Pozdrawiam MONIA ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: SZACHY Z MASY SOLNEJ-pomóżcie
Pomysł jest świetny, tylko jako materiał polecałabym raczej jakąś masę do modelowania. Zwykła modelina chyba by się nie nadawała, ale w sklepach z artykułami artystycznymi można kupić lepszej jakości modeliny. W sklepach internetowych można zamówić masę Fimo (termoutwardzalna) albo Efaplast (schnąca na powietrzu). Niestety żadnej z nich nie używałam, ale w najbliższym czasie planuję zakup którejś z nich.
I tak samo odnośnie drugiego Twojego wątku -masa solna będzie za Ciężka na breloczek, a niektóre z tych mas modelujących są lekkie. Jak zrobisz te szachy to koniecznie się nimi pochwal! ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
a ja bym proponowała planszę zrobić z jakiejś sklejki - odpowiednio "pokolorować "pola polakierować...
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Pomysł naprawdę świetny
![]() Kilka miesięcy temu przygotowywałam grę ortograficzną, jako planszę wykorzystałam grubą tekturę (właściwie karton), który w miejscu zgięcia wzmocniłam grubą taśmą, całość zaś oklejona była folią samoprzylepną- w efekcie plansza składa się, jest przy tym bardzo wytrzymała i trwała. Dobry pomysł to także ten ze sklejką, tylko trzeba byłoby wkomponować małe zawiaski, by plansza się składała, a to może być kłopot. Być może inne koncepcje Odszukasz na forum : http://www.gry-planszowe.pl/article....-czesc-2-.html Ps. Koniecznie Zamieść proszę zdjęcia dzieła ![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...
|
ja uzywałam masy fimo... i uwazam ze jest ona bardzo dobrej jakości... ma jeszcze taki plus, że po wypaleniu kolory nie płowieją tak jak w przypadku modeliny...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze jeden pomysł na planszę. Gdybyś skombinowała wypalarkę do drewna (miejsce, gdzie dotknie się nią drewno robi się ciemniejsze). Mój tata zrobił kiedyś taką planszę (po jednej stronie do szachów, a po drugiej do warcabów) z cienkiej deseczki i wygląda super.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
![]()
A zobaczcie co fajnego znalazlam
![]() http://www.artsquirrel.com/Sculpture/chess-set.html
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
IMPONUJĄCE! zwlaszcza ta kr(ól)owa-matka
![]() ktoś się teraz odważy zrobić szachy i nam je pokazać??? Ja nosze się z zamiarem prywatnej podróbki scrabble ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
[quote=eM!]A zobaczcie co fajnego znalazlam
![]() http://www.artsquirrel.com/Sculpture/chess-set.html[/quote] Alez swietne figurki !!! ![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:12.