![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() czym wypełniacie maskotki???
Witajcie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: czym wypełniacie maskotki???
Przyłączam się do pytania, bo mam ten sam problem. Małe takie jak breloczki wypełniałam strzępkami polaru z którego robiłam, niestety mam problem z dużą, ma mieć jakieś 50 cm lub więcej, tylko nie wiem czym ją wypełnię. Myślałam nad kulkami styropianu, ale chyba nie da się go nigdzie kupić, ewentualnie u jakiegoś tapicera może da się dostać lub kupić strzępki gąbki. Moje założenie było takie żeby można było maskotkę moczyć dlatego wata w tym przypadku odpada, ocieplina do kurtek chyba też z czasem tak jak wata się zbije.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja wypełniałam resztkami wełny, ale na większą skalę to nie wiem czy to by było dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja nie wiem skąd mam wór takiej sieczki-granulatu piankowego (znalazłam go w szafie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A istnieje takie coś jak sklep dla tapicerów? Oni chyba kupują wielkie kawałki gąbki i ewentualnie zostają im ścinki.
diaphragma- czy ten granulat jest równej wielkości- czy to są jakieś resztki poprodukcyjne?
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny włączam się, bo kiedyś też walczyłam z tym problemem, "sieczkę piankową" kupiłam kiedyś w JYSKu ale to było jakiś czas temu kosztowała około12 zł za paczkę wielkości jaśka bardzo mocno "ubitą".
Kupowałam też poduszki, w supermarketach bywają niedrogie, ale wcześniej taką poduszkę "szczypałam" i sprawdzałam czy wata jest "śliska" tzn. łatwo przesuwa się w palcach - taka wata ma mniejsze skłonności do ubijania się i watą z tych poduszek też wypychałam. Kolejny pomysł na wypełnienie to uszczelki piankowe do okien - nie sampoprzylepne! Można takie kupić w sklepach AGD z gatunku wszyskto w jednym garnku i czasem w supermarketach. Jeśli planujesz dużą partię zabawek to lepiej zapytaj o watę, włókninę do wypełniania kołder, śpiworów z takimi dużymi workami waty też już się spotkałam ( ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Te małpki wypełniałam granulatem: http://diaphragma.multiply.com/photos/album/2 Nie mają żadnych nieporządanych 'wybrzuszeń' ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
To bym prosiła jeszcze o jakieś informacje jak taki sklep znaleźć, np. w Poznaniu.
Maskota rewelacyjna, sama próbowałam zrobić na szydełku, rozszerzanie robótki mi wychodzi tylko nie wiem za bardzo jak potem zwężać żeby się z tego kula zrobiła? Wbijać szydełko co drugą przestrzeń? Jak ta pianka nie ma więcej niż 2 cm to byłaby idealna. Ja już planowałam nawet kupić gąbkę od tapicera i ją ciąć, ale to by mi raczej dużo czasu zajęło. ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
W Poznaniu to niestety nie wiem. Może w Panoramie Firm byłyby jakieś adresy? Za to w Swarzędzu jest na ulicy Wrzesińskiej, niedaleko salonu meblowego.
Co do zwężania-najładniej wygląda, gdy nie omijasz oczka. Nie wiem czy uda mi się wytłumaczyć... Większość maskotek robi się półsłupkami. Nie mam nic zaczętego, żeby móc zrobić zjęcie. Skorzystam ze zdjęć z http://maranta.livenet.pl/polslupek.htm#1. Przerabiając półsłupek, 'normalnie' wkłuwasz szydełko w zaznaczone miejsce (wtedy zachowujesz stała szerokość robótki). Gdy chcesz ładnie ugubić, musisz chwycić pierwszą nitkę jednego półsłupka i pierwszą kolejnego i przerobić jak normalny półsłupek. Mam nadzieję, że nie namieszałam ![]() Pozdrawiam!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Pozazdrościć weny twórczej. Ja jak narazie chciałam zrobić słonika jakiego gdzieś tu znalazłam i wyszła mi po kilku zmianach śimka.
Teraz mam czarną świnke bez rąk bo nie mam weny by zrobić jej łąpki. ;( Wypchałam ją watą i wacikami. Wciki dałam na koniec bo nielubie jak mi się wata wtrąca do robutki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
diaphragma dziękuję za informacje, sklep w Swarzędzu zupełnie mi wystarczy.
Informacje jak zwężać robótkę są dla mnie w pełni jasne. A jakich materiałów używasz do robienia maskotek, bo ja próbowałam robić z muliny i wychodzi bardzo ładnie, ale zastanawiałam się czy może lepsza by była jakaś włóczka.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Cieszę się, że pomogłam
![]() Małpki i parę innych robiłam z włóczki Kotek, jest dośc gruba i szybko się nią robi ![]() Poza tym jakieś włóczki sprzed lat, bez etykiet niestety... Możesz poszukać także tutaj: http://kaiem.pl/forum/viewtopic.php?p=46498#46498 http://groups.google.pl/group/pl.rec...reczne?lnk=srg http://maranta.livenet.pl/forum/view...b9986a49dbbf46 Pozdrawiam!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Sprawdziłam mapę gdzie jest ta ulica Wrzesińska no i ona jest bardzo długa. Możesz napisać coś więcej w którym miejscu ulicy ten sklep się znajduje. Zakładając że jadę od Poznania i skręcę na światłach przy Lidlu to w ulicę Wrzesińską powinnam skręcić w prawo? Na mapie znalazłam jakąś wystawę mebli, ale może to nie to ba tam meblowych jest wiele.
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ja kojarzę sklepik, do którego dojeżdża się skręcając przy Lidlu w prawo a na światłach za Lidlem w lewo
![]() ![]() Znalazłam w sieci takie adresy, może przedzwoń czy mają granulat. Hurtownia art. tapicerskich 0 61 651 01 56 62-020 Swarzędz, Wrzesińska 120 pow.poznański, woj.wielkopolskie godziny otwarcia: poniedziałek - piątek: 8-17 sobota: 8-12 K-2. Hurtownia art. tapicerskich 0 61 651 08 48 62-020 Swarzędz, Wrzesińska 78 pow.poznański, woj.wielkopolskie godziny otwarcia: poniedziałek - piątek: 8-17 sobota: 8-13 Nieznalski i Syn SC. Tkaniny obiciowe, art. tapicerskie, materace 0 61 817 23 85 62-020 Swarzędz, Słowackiego 2 pow.poznański, woj.wielkopolskie godziny otwarcia: poniedziałek - piątek: 8-17 sobota: 8-13 Romarex. Art. tapicerskie 0 61 651 16 92 62-020 Swarzędz, Gołębia 2 pow.poznański, woj.wielkopolskie godziny otwarcia: poniedziałek - piątek: 8-17 sobota: 8-13 Swalen. Magazyn art. tapicerskich 0 61 817 27 89 62-020 Swarzędz, Kościuszki 32 pow.poznański, woj.wielkopolskie godziny otwarcia: poniedziałek - piątek: 8-16 sobota: 8-12 Powodzenia!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Też szukałam w internecie i znalazłam kilka adresów, w weekend planuję jechać do Swarzędza szukać stolika to pożyczę samochód i poszukam przy okazji tego granulatu, a już wymyślałam nowe zastosowanie do niego, mam huśtawkę na działce i planuję zrobić poduszki do siedzenia to je wypełnię tym granulatem- więc będę go sporo potrzebowała. Dziękuję bardzo za pomoc.
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Ja z Rybnika drepcze do Rydułtów. Tam mam swój ulubiony sklep. Jak tam wejde to niewiem co wybrać. 2 słowa - Full wypas.
Adresu nie znam ale jak sie idzie ze stacji PKP co centrum to po lewej stronie jest ten sklep. Jak dla mnie bomba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Ja uszyłam miśka i wypchałam go niepotrzebnymi miękkimi ubraniami typu bluzki
z bawełny stare skarpety sweterki itp. misiek ma się dobrze Chcę wkleić jego zdjęcie ale nie umiem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
uparłam się załączyć zdjęcie
misiek.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
A to wypełniłam kawałkami gąbki
pp2.jpg misiu2.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Świetne te maskotki, ta jedna to pewnie na prezent.
Ja ubrań systematycznie się pozbywam, a na pomysł z maskotkami wpadłam niedawno, więc ta opcja u mnie odpada, poza tym myślę że gąbka będzie milsza w przytulaniu.
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Ja kiedys wypchałam misia starymi podartymi rajstopami.Ze starych zużytych rajstop zrobiłam również wycieraczkę na kołkach.Cięłam je w kołko w dość gruby pasek.Pózniej lekko skręciłam. Pozdrawiam z milutkim zefirkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Moze to brutalne
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Nie trzeba umieć tylko kochać trzeba również umieć okazac MIŁOŚĆ ..::wszystko jest możliwe niemożliwe wymaga poprostu wiecej czasu::.. Moje pracki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...26#post5396626 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
W sklepach z materiałami jest coś takiego jak watolina... Jest mieciutka i wygląda jak wata, ale się tak nie zachowuje. mozna spokojnie maskotki prać, miętosić i robic co sie tylko podoba. Kupuje się to na metry a cena nie jest straszliwa (o ile pamiętam 6 zł za metr) a wypchać się tym da wiele maskotek... Sama tym wypychałam i misie są mięciutkie i nic się nie dzieje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
markusia
![]() ![]() wypycham tym czymś co mam w poduszce /sfatygowany jasiek, którego uprałam i wszystko w środku się poprzemieszczało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny,
ja wypelniam maskotki drobno pocietymi skrawkami starych ubran.Najlepszy jest polar, ale i bawelna jest ok. pomysl swietnie sie sprawdza, a do tego jest ekologiczny (recycling) i tani! co do granulatu, to uwazalabym z zabawkami dla malych dziec. moze sie niechcacy dostac do noska, albo zostac zjedzony ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
maskotkowo sie zrobiło na forum
![]() podciagnę do góry |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:08.