|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-07
Lokalizacja: Irlandia
Wiadomości: 1 063
|
Golonka
Kupilam dzisiaj male peklowane goloneczki, ale nie wiem wlasciwie jak to upiec i czy trzeba to jeszcze doprawiac i jak dlugo mniej wiecej sie piecze. Może ktoras z Was juz cos takiego robila i moze mi cos doradzic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Golonka
Ja właśnie testuję drugi przepis na golonkę. Kiedyś z odrazą myślałam o tym kawałku mięska, ale raz spróbowałam i muszę powiedzieć, że poprostu pyyycha!
Przepis I: włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler) przyprawy(ziele ang. liść laurowy, kminek cały, sól, pieprz) piwo (jakie wolisz ciemne czy jasne) oczywiście golonka Golonkę rozprawiasz (tzn oczyszczamy i przecinamy), wrzucamy do garnka i dodajemy włoszczyznę, listek i ziele, pieprz, solimy. Nie wiem ile to dokładnie powinno się gotować, ale na pewno nie krócej noż pół godziny, mięso powinno się ściąć i przejść warzywami. Później wkładasz golonkę do brytfanny, żaroodpornego naczynia czy co tam masz, obsypujesz kminkiem (jeśli go nie lubisz to nie szkodzi, w golonce i piwie nie smakuje jak kminek), podlewasz na spód troche wywary, polewasz po wierzchu piwem i wrzucasz do piekarnika (na dość długo, 1,5h), żeby golonka dobrze się upiekła i musi się dobrze zarumienić, żeby była chrupiąca. Co jakiś czas ją pzrekręcaj, żeby piekła sie równomiernie i polewaj piwem sosem, w którym się piecze. Przepis II: golonka przyprawy (olej, papryka słodka, czosnek, pieprz ziołowy, sól, pieprz mielony, kminek) piwo rosołek warzywny, ziele, listek Mieszasz olej z papryką, solą,czosnkiem, pieprzem, pieprzem ziołowym i kminkiem. Nacierasz tym golonkę i odstawiamy na ok 2,5 godziny. Gotujemy bulion z liściem i zielem, trzeba go trochę pogotować. Później przekładasz golonkę do naczynia, w którym będziesz ją piec i polewasz bulionem zmieszanym z piwem. Tak samo pieczesz jak w poprzednim przepisie. Ja podaję do tego ziemniaczki (gotujesz w mundurkach ok 10-15 min, póxniej kroisz w 8semki, polewasz oliwą, posypujesz bułką tartą i smażysz w głębokim oleju) oraz oczywiście chrzan i musztardę. To są sprawdzone przepisy, ale na tej stronie znajdziesz na temat golonki chyba wszystkie możliwe : http://mediaprint.com.pl/?p=kacik_stefana |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Bayern/DE
Wiadomości: 6 269
|
Dot.: Golonka
Witaj.Pieczesz w piekarniku 180% stopni(dolewajac troche oleju) i tak dlugo az bedzie miekkie golonko,co jakis czas sprawdzajac i przewracajoc zeby sie nie przypalilo,mozesz przyprawic ,czosnkiem,sol,pieprz,maj eranek i dodac suszone owoce polecam z tego puzniej zrobi sie dobry sosik,cebule w talarki grube i jedno surowe pokrojone jablko.Pozdrawiam i polecam
![]()
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno. Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum. Ta reklama pokazywana jest pod 6 269 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:30.