Golonka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-03-04, 12:52   #1
agu.s
Zadomowienie
 
Avatar agu.s
 
Zarejestrowany: 2003-07
Lokalizacja: Irlandia
Wiadomości: 1 063

Golonka


Kupilam dzisiaj male peklowane goloneczki, ale nie wiem wlasciwie jak to upiec i czy trzeba to jeszcze doprawiac i jak dlugo mniej wiecej sie piecze. Może ktoras z Was juz cos takiego robila i moze mi cos doradzic.
agu.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-05, 13:51   #2
Apsik
Rozeznanie
 
Avatar Apsik
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 797
GG do Apsik
Dot.: Golonka

Ja właśnie testuję drugi przepis na golonkę. Kiedyś z odrazą myślałam o tym kawałku mięska, ale raz spróbowałam i muszę powiedzieć, że poprostu pyyycha!

Przepis I:
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler)
przyprawy(ziele ang. liść laurowy, kminek cały, sól, pieprz)
piwo (jakie wolisz ciemne czy jasne)
oczywiście golonka

Golonkę rozprawiasz (tzn oczyszczamy i przecinamy), wrzucamy do garnka i dodajemy włoszczyznę, listek i ziele, pieprz, solimy. Nie wiem ile to dokładnie powinno się gotować, ale na pewno nie krócej noż pół godziny, mięso powinno się ściąć i przejść warzywami.
Później wkładasz golonkę do brytfanny, żaroodpornego naczynia czy co tam masz, obsypujesz kminkiem (jeśli go nie lubisz to nie szkodzi, w golonce i piwie nie smakuje jak kminek), podlewasz na spód troche wywary, polewasz po wierzchu piwem i wrzucasz do piekarnika (na dość długo, 1,5h), żeby golonka dobrze się upiekła i musi się dobrze zarumienić, żeby była chrupiąca. Co jakiś czas ją pzrekręcaj, żeby piekła sie równomiernie i polewaj piwem sosem, w którym się piecze.


Przepis II:
golonka
przyprawy (olej, papryka słodka, czosnek, pieprz ziołowy, sól, pieprz mielony, kminek)
piwo
rosołek warzywny, ziele, listek

Mieszasz olej z papryką, solą,czosnkiem, pieprzem, pieprzem ziołowym i kminkiem. Nacierasz tym golonkę i odstawiamy na ok 2,5 godziny. Gotujemy bulion z liściem i zielem, trzeba go trochę pogotować.
Później przekładasz golonkę do naczynia, w którym będziesz ją piec i polewasz bulionem zmieszanym z piwem. Tak samo pieczesz jak w poprzednim przepisie.

Ja podaję do tego ziemniaczki (gotujesz w mundurkach ok 10-15 min, póxniej kroisz w 8semki, polewasz oliwą, posypujesz bułką tartą i smażysz w głębokim oleju) oraz oczywiście chrzan i musztardę.

To są sprawdzone przepisy, ale na tej stronie znajdziesz na temat golonki chyba wszystkie możliwe :
http://mediaprint.com.pl/?p=kacik_stefana
Apsik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-06, 20:37   #3
kaska222
Moderator
 
Avatar kaska222
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Bayern/DE
Wiadomości: 6 269
Dot.: Golonka

Witaj.Pieczesz w piekarniku 180% stopni(dolewajac troche oleju) i tak dlugo az bedzie miekkie golonko,co jakis czas sprawdzajac i przewracajoc zeby sie nie przypalilo,mozesz przyprawic ,czosnkiem,sol,pieprz,maj eranek i dodac suszone owoce polecam z tego puzniej zrobi sie dobry sosik,cebule w talarki grube i jedno surowe pokrojone jablko.Pozdrawiam i polecam
__________________



RegulaminWizaz.pl
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno.
Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum.

Ta reklama pokazywana jest pod 6 269 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
kaska222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:30.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.