|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
karkówka
chciałabym zrobić karkówkę, nie mam grila więc zostaje mi jedynie piekarnik, moze któraś z was zna jakiś dobry przepis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: karkówka
Co bys powiedziala na pieczen na soli?
Ilosc soli powinna odpowiadac wadze miesa, czyli na 1 kg miesa 1 kg soli ![]() Sol wysypac rownomiernie na blache, cala sztuke miesa (odmrozonego i osuszonego) wylozyc na sol i posypac kolorowym pieprzem (pieprz ziarnisty) lub jakims ziolem np. tymiankiem. Wstawic do piekarnika na 200°C, piec ok. 3 godzin. Gotowa pieczen pokroic na plastry i podawac z sosem np. pieprzowym lub pieczarkowym ![]() Polecam, pieczen przygotowana w ten sposob jest naprawde pyszna ![]()
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: karkówka
mniam, brzmi smacznie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 7 002
|
Dot.: karkówka
Karkówka Kasi:
Centymetrowej grubości plastry obijam mloteczkiem do kotletow z dwoch stron.Sole i pieprze z obu stron,następnie smaruje wierzch plastrow musztarda. Najlepiej jak tak przygotowana karkowka lezy troche w lodowce nawet 12 godz.ale robilam tez od razu i bylo ok. Nastepnie na rozgrzanym oleju smazymy z dwoch stron mięsko.Po usmazeniu,wkladamy do brytfanny ,podlewamy wodą,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie(niekoniecznie) i dusimy w piekarniku.Można dodać do karkówki cebule lub kapuste kiszoną.PYCHA! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dot.: karkówka
i jescze inna metoda na karkówkę:
pokrojoną w plastry nacieram miodem wymieszanym z ketchupem (ja daje heniz) ,wstawiam do lodówki na noc,a potem wykładam do piekarnika ,smaruje jeszcze marynatą i piekę do miękkości ![]()
__________________
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Częstochowa
Wiadomości: 626
|
Dot.: karkówka
Blachę smarujemy olejem, Plastry karkówki lekko obijamy tłuczkiem, karkówke solimy i pieprzymy do smaku, rozkładmy równomiernie na blasze. Następnie obieramy kilka cebul (im więcej tym lepiej), kroimy je w plasterki, rozkładamy taką cebulkę na karkówce, posypujemy żółtym serem (równie obficie). Wkładamy na ok. 1 godzine 15 minut do piekarnika o temperaturze 220'C, oczywiście bez termoobiegu (termoobieg można włączyć dopiero pod koniec pieczenia). Na 15 minut przed koncem posmarowac każdą karkóweczkę łyżeczką majonezu i to wszystko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dot.: karkówka
dziękuje za przepisy
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: karkówka
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
|
Dot.: karkówka
u mnie mamcia robi karkówke marynowana: kupuje marynate kamisa staropolską lub pikantną, lub robi sama z oleju wymieszanego z róznymi przyprawami ziołowymi, np. zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, majeranek, pieprz czosnkowy,sól, daje tez trochen czosnku. w tej marynacie mieso musi polezec przynajmniej 12 godz, wtedy wciągnie wszystkie smaki do srodka. wiec najlepiej mieso przyrzadzic wieczorem i na noc włozyc do lodówki. nastepnego dnia mieso wkaldamay do piekarnika w tej samej formie, w której sie chłodziło i pieczemy w piekarniku(temp. najpierw wyższa - jakies 210 st. potem obnizamy do 180., podlewamy od czasu do czasu tłuszczem i wodą. mięsko jest bardzo smaczne i aromatyczne
![]()
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi" Nasz Filipek jest z nami od 19.04 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dot.: karkówka
Beciu69, nie miałam pieprzu kolorowego więc uzyłam tradycyjny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: karkówka
Cytat:
![]() ![]()
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: karkówka
..a inne mięso można w ten sposób przygotować ????
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Dot.: karkówka
dzieki Beciu69
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: karkówka
Cytat:
![]() Acha i nie obawiaj sie, ze bedzie zbyt slona, tudziez niedosolona, jest po prostu idealna ![]() Zapomnialam jeszcze dodac, ze nie wolno pod zadnym pozorem jej juz solic ![]() ![]() ![]()
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: karkówka
dzięki
![]() ![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 10
|
Dot.: karkówka
Swietne te przepisy, muszę wypróbować niektóre. Moja karkówka choć nie wymaga ani szczególnych zdolności ani przypraw zawsze jest świetna; karkówkę kroję w plastry ok. 1cm i wrzucam wszystkie do jednej miski poczym przyprawiam olejem, solą, pieprzem, paprykom, czosnkiem granulowanym, czasem ziołami w zależności od tego co akurat mam i dokładnie mieszam-wcieram (taka swojska marynata), po kilku godzinach każdy kawałek zawijam w sreberko i wkładam do piekarnika. Właśnie dzięki tym sreberkom karkóka nabiera smaku, bo dusi się we własnym sosie i nie będzie nigdy przesuszona. aż mi ślinka leci. Często ją robię na imprezy - nie jest czasochłonna a podana z sałatką np z kapusty pekińskiej może być ciepłą kolacyjką. Pozdrawiam i życzę smacznego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: karkówka
Elje ciekawy ten przepis, wykorzystam na pewno
![]()
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: karkówka
Cytat:
![]()
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: karkówka
Moja karkówka jest dla leniwych
![]() Kroję mięsko w grube plastry, układam w naczyniu żaroodpornym tak aby jeden kawałek trochę zachodził na drugi i zalewam to sosem. Sos: 1 zupa borowikowa w proszku Knorr 1 zupa cebulowa w proszku Knorr mała śmietana 18% (ja daję z Piątnicy) 3/4 szkl wody Wymieszać to wszystko i zalać mięsko. Przykryć pokrywą i piec w piekarniku około 1 godziny. Mięsko wychodzi mięciutkie, sos jest dla mnie pyszny (szczególnie jak zostanie to lubię go mieszać z makaronem). Pracy przy tym daniu prawie nie ma a obiadek dla mojej 3 osobowej rodzinki mam na 3 dni ![]() Moje koleżanki robiły w ten sposób też inne mięsa: od szynki, piersi z kurczaka, schab... i chwaliły. Ja robiłam tylko z karkówką. Smacznego PS. Zupy dajemy do śmietany i wody bez wcześniejszego ich rozrabiania (suche) |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Holandia
Wiadomości: 724
|
Dot.: karkówka
mam pytanie przykrywacie mieso folia aluminowa lub czyms innym podczas pieczenia???
nie chodzi mi tylko o karkowke,chodzi o wszystkie rodzaje miesa w piekarniku, nie chce zeby mi sie po tych 2 godzinach mieso zweglilo i jeszcze jedno co z tymi warzywami,musza tez na caly proces pieczenia do piekarnika,czy z jakies 30 min przed koncem?? bede wdzieczna za odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Holandia
Wiadomości: 724
|
Dot.: karkówka
hallloooo czy ktos tu zaglada,zeby mi pomoc????
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 465
|
Dot.: karkówka
Ja mięso <łopatke, karkowke> posypuje słodką papryką różnymi ziołami, świeży czosnek, polewam sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy, okładam bardzo grubymi plastrami jabłek <bo potem się skurczą> i rzucam wokoło takie mniejsze cebulki. Jak ktoś lubi potem takie twardsze cebulki to niech wrzuci w połowie pieczenia.
Robie w prodziżu bez określonego czasu tak na oko sprawdzam czy gotowe. I koniecznie dajcie to jabłko! Edit: i oczywiście zero soli bo same przyprawy już są słone :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 15
|
Dot.: karkówka
![]() Kawałek karkówki jak na pieczeń nacinamy w poprzek,ale nie do końca,by mięso od spodu było w jednym kawałku.Teraz każdy plaster doprawiamy lekko solą i pieprzem ew.vegetą(ja następnym razem dam czosnku).Między mięso wkładamy plastry dużej cebuli. Następnie smarujemy majonezem i keczupem. Wsadziłam to wszystko do rękawa foliowego,myślę,że to dobry sposób do pieczenia.Ile piec?to już kwestia każdego piekarnika,na pewno dobierzecie czas i temp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
![]()
To teraz coś super pysznego
![]() W garnku podsmażamy 1 kg dużych pieczarek pokrojonych w plastry. 1 - 1,5 kg karkówki kroimy w plastry, przyprawiamy ( vegetta, sól, kolorowy pieprz, przyprawa do karkówki ). 2 cebule kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym przekładamy warstwami karkówka, cebula pieczarki... karkówka, cebula, pieczarki. Tak ułozone mięso zalewamy wczesniej przygotowanym sosem: 1 katchup łagodny + 1 ketchup pikantny + 2 kremówki = wymieszac dokładnie. Całośc wkłądamy do piekarnika n ok 1,5 - 2 godziny na temp 150-180 C Polecam jest strasznie pyszna i świetne nadaje sie na sobotnią kolację dla przyjaciół. Czekam na informację jak wam wyszło !
__________________
SNURKA |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Bydzia
Wiadomości: 2 458
|
Dot.: Karkówka
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:45.