![]() |
#1 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2002-11
Wiadomości: 534
|
wędlina domowej roboty
Czy robicie sobie w domu wędlinę? Pieczoną, wedzoną lub gotowaną? Ja dzisiaj wypróbowuje ten przepis:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28696022 Ciekawe jak wyjdze ![]() Do tej pory zajmowałm się tylko pieczeniem mięsa. ale mam wrażenie że upieczone mięso każde smakuje podobnie. No może poza boczusiem ![]() Jak macie jakies wypróbowane przepisy na domową wędlinę to wklejajcie. Jutor zdam relację z efektów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 88
|
Dot.: wędlina domowej roboty
uuuuuuu mniam wygląda pysznie a jakie łatwe do zrobienia ! <jupi> napewno kiedys wypróbuje !
a teraz czekam na efekty twojej pracy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2002-11
Wiadomości: 534
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Cytat:
![]() Wyszło bardzo soczyste, tylko trochę mało słone. Na 3 l wody było ok 1/3 szklanki soli. Mięsa (szynki) bylo 1,2 kg |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 88
|
Dot.: wędlina domowej roboty
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Po długich poszukiwaniach, udało mi się odszukać wątek.
Bazujac na przepisie podanym przez Maję, przygotowałam domową wędlinkę z indyka. Efekt ciekawy, w smaku przypominajacy polędwicę "drobiową". A przygotowanie, dziecinnie proste.
__________________
Kiedy płaski kamyk jest cenniejszy dla dziecka niż najpiękniejsza zabawka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 414
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Ja już od dłuzszego czasu robię mięsko według powyzszego przepisu i mój TŻ juz nie chce słyszeć o normalnej sklepowej wędlinie.
Najczęściej robię filet z indyka i schab. Szczególnie fajnie wychodzi schab właśnie. Raz w przypływie weny twórczej zrobiłam indyka na słodko, z dodatkiem musztardy, miodu, imbiru itd i tez wyszedł świetny. p.s. radzę się jednak nie sugerowac ilościa podanej soli, ja dodaje duzo mniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: wędlina domowej roboty
wygląda smakowicei - trzeba spróbować tym bardziej, że święta za pasem...u mnie w domu dość często robiło się wędliny ale my (ja i siostra) troszkę niedopilnowałyśmy zanotowania przepisów i odeszły razem z Rodzicami
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Cytat:
Poza tym, można wprowadzić swoje innowacje,w postaci ulubionych przypraw, ja np. dodaję aż 6 zabków czosnku
__________________
Kiedy płaski kamyk jest cenniejszy dla dziecka niż najpiękniejsza zabawka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Mam jeszcze lepszy i szybszy sposób na mięsko, zrobiłam z tego przepisu http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...534&a=31531976 filet z indyka, gotowałam 8 minut i mięsko jest cudownie kremowe w smaku
![]() ![]()
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Żandarm na emeryturze
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: Czasem mam wrażenie, że jestem z Marsa ;-)
Wiadomości: 3 438
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Ja też robię wędlinę w domu. Po prostu piekę schab i karczek - najprościej jak się da: przyprawy (sól lub wegeta, pieprz, czosnek, ostra marynata do mięs Kamisa), do gęsiarki i do piekarnika. O niebo to lepsze niż kupowana wędlina, wymieszana w bębnie z wodą w proporcjach 1:2 (te "2", to nie mięso bynajmniej
![]() Jeśli chodzi o ten przepis bez pieczenia (z pierwszego postu), to też robiłam, mam nawet taki specjalny czeski garnek do gotowania szynki (wkłada sie mięso do środka i mocno ściska, dokręcając specjalną pokrywkę, potem wsadza toto do normalnego garnka i gotuje). Wychodzi bardzo dobre, ale osobiście jednak wolę pieczone. ![]()
__________________
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Cytat:
Karczek, schab ciut rzadziej, często faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Absolutnie nic, co pochodzi ze sklepu, nie przebije takich smaków ![]()
__________________
Kiedy płaski kamyk jest cenniejszy dla dziecka niż najpiękniejsza zabawka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Cytat:
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Żandarm na emeryturze
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: Czasem mam wrażenie, że jestem z Marsa ;-)
Wiadomości: 3 438
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Cytat:
![]() ![]() Zboczek też piekę, jak się ładny trafi w sklepie ![]()
__________________
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
__________________
Kiedy płaski kamyk jest cenniejszy dla dziecka niż najpiękniejsza zabawka? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wędlina domowej roboty
moja mam robi sama boczek i nie jest on porównywalny z tymi ze sklepu, nie robi sie go długo, posypuje się dużą ilością przypraw, a później wszystko przecudnie pachnie i szybko znika
![]() może tez bym jakąs szynke zrobiła sama ![]()
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Witajcie dziewczęta
![]() Wypróbowałam przepis, gdzie gotuje się mięsko w zalewie po 5 minut wieczorkiem i rano. Dałam troszkę za dużo soli, ale wędlinka wyszła pierwszej kategorii.... Przepisem podzieliłam się już z moją siostrą, a szwagier nie mógł uwierzyć, że 10 minut gotowania wystarczy, żeby mięso nie było w środku surowe. Przepis mi się badzo podoba i na pewno będę korzystać częściej ![]() Polecam ![]() Żeby nie było wątpliwości, podam linka do tego "mojego" przepisu: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28696022 Pozdrawiam.
__________________
If happy little bluebirds fly above the rainbow- why can't I? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Podaje przepis na domową białą kiełbasę
![]() Kiełbasa biała domowa Składniki: 1.5 kg cielęciny lub wołowiny, 1.5 kg mięsa drobiowego (podudzia i piersi z kurczaka lub z indyka), 2 kg wieprzowiny tłustej, 250 - 500 ml wody lub wywaru (może być z kostki), 100 g soli, 50 g majeranku, 1 łyżka pieprzu, 8 ząbków czosnku, 1 łyżka tymianku, 0.5 łyżeczki mielonego kminku, 7 - 8 m osłonek z cienkich jelit wieprzowych. Sposób przyrządzenia: Mięso podzielić na 2 części. Cielęcinę lub wołowinę zmielić 2 - 3 razy przez cienkie sito, ewentualnie zmielić raz i wrzucić do malaksera wraz z wszystkimi przyprawami i posiekanym czosnkiem. Drób oraz wieprzowinę zmielić przez grube sito. Skutrowaną cielęcinę lub wołowinę wyrabiać, dodając co jakiś czas przegotowaną i ostudzoną wodę lub wywar. Gdy masa jest dość jednolita i kleista dodać najpierw zmielony drób, a następnie wieprzowinę. Po dokładnym wyrobieniu ew. masę doprawić. Potem z maszynki do mięsa usunąć noże i sitka, założyć lejek do kiełbasy, lekko go natłuściwszy. Na lejek nałożyć namoczone wcześniej w wodzie jelita. Do maszynki włożyć farsz. Obracać korbą kilka razy, tak żeby z lejka wyciśnięta została część farszu, a z nią powietrze. Wtedy sznurkiem (pociętym na 5 cm kawałki) zawiązać jelito. Jedna osoba kręci korbą i nakłada do maszynki farsz, a druga delikatnie blokuje ręką przesuwanie się jelita, pilnując jego napełniania tak, aby kiełbasa była ścisła i nie pękała. W zależności od tego, jaką długość pęta się chce uzyskać, przewiązywać kiełbasę sznurkiem. Biała kiełbasa należy do wyrobów nietrwałych. Można ją przechowywać ok. 48 h w lodówce w formie surowej lub 2 razy dłużej po zaparzeniu. W celu zaparzenia włożyć białą kiełbasę do wrzątku i trzymać ją w nim ok. 10 min. (nie gotować). Wywar z parzenia kiełbasy jest fantastycznym surowcem do produkcji domowego żurku. Polecam wypróbować ![]()
__________________
Kodeks pracy i prawo ogólnie - http://kodekspracy.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-03
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 158
|
miękka wędlina domowej roboty ??
Cytat:
mam tylko pytanie czy jest jakiś sposób by tak przygotowywana wędlina była jeszcze bardziej miękka, najlepiej rozpływająca się w ustach, bo moim dzieciakom nie chce się gryść, choć wiem że oczywiście powinny, ale jak się nie ma dwóch mleczaków to może faktycznie ciężko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 664
|
Dot.: miękka wędlina domowej roboty ??
a macie jakies inne przepisy? interesuje mnie glownie kielbaska
__________________
Jesienne mamy |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Domowa wędlina mielona
Inny sposob na domowa wędlinę: Mieso mielone (lepsze lekko tłustawe np.mielony boczek surowy) 1kg do tego 300ml mleka zagęszczonego nieslodzonego i przyprawy jakie dodajesz (sol czy warzywko,pieprz,zioła)dob rze wymieszać,wlozyć do foremki keksówki i piec 1,5 godziny w 180st.Po tym czasie wyjać i od razu zlac płyn,ktory sie wydzieli(aby pieczeń klops nie wchłonął).Podawac można jako wedlinę na zimno i grubsze plastry w sosie na cieplo do drugiego.\Zaleta -bez jajek,bułki -nie skwasnieje tak szybko. Mam gdzieś jeszcze przepis na kiełbasę słoikową, smakuje jak przepyszna mielonka z niewielką ilością smalczyku i galaretki, będę szukać, bo dawno jej nie robiłam i sama nabrałam na nią wielkiej ochoty.
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 664
|
Dot.: wędlina domowej roboty
znalazlam ten przepis na forum gazety-ponoc bardzo smaczne
__________________
Jesienne mamy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Tutaj jest kiełbaska słoikowa http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=48
Jest przepyszna, zjadamy całą porcję w dwa dni, nikt nie jest w stanie odkleić mnie od słoika.
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 664
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Cytat:
![]()
__________________
Jesienne mamy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: wstyd się przyznać... Starachowice ... ;)
Wiadomości: 360
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Ja nie rozumiem jednego z tego przepisu. Jak później wyjmować taką kiełbaskę. Przecież rozwali mi się przy próbie wyjęcia prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 664
|
Dot.: wędlina domowej roboty
musisz ja kroic wewnatrz sloika- tak jak konserwe. wyszla bardzo dobra, ale za duzo czosnku dalam
__________________
Jesienne mamy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 20
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Odkopuję wątek
![]() Dziś w planach przygotowanie schabu z pierwszego przepisu... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 134
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Ja również piekę przeróżne mięska na kanapki właśnie - czasem jednak wychodzi troszkę za suche, no ale i tak lepsze to stokroć od wędlin sklepowych. Bardzo ciekawe przepisy podajecie, trzeba będzie wypróbować
![]() ![]()
__________________
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 353
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 20
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 6 589
|
Dot.: wędlina domowej roboty
Wygląda interesująco , też muszę wypróbować tę szyneczkę , bo tych ze sklepu nie idzie przełknąć , a szwarcwaldzka lub parmeńska to trochę za droga
![]() Ja często robiłam taką kiełbaske do słoików z mięsa świńskiego , mielone mięso doprawione przyprawami (sól i pieprz) jak ktoś lubi to moąna jeszcze inne dodać i czosnek , to wszystko do słoików i gotowałam dwa dni po godzinie tzn. jeden dzień przez godzinę i za 24h znów godzinę , jak wystygło to na wierzchu się tworzyła galaretka , było pycha. Pamiętam tez z dzieciństwa ,że robiło się weki z mięsem , później sie takie miesko kroiło np. na chleb , tylko nie znam proporcji co do soli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:21.