|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
|
miary i wagi
właśnie przymierzam się do przepisu z angielskiej stronki i mam mały problem. ile to jest w gramach filiżanka
kiedyś czytałam coś na ten temat ale już nie pamiętam gdzie i nie mogę znaleźć tego w necie, proszę o pomoc |
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
Dot.: miary i wagi
To zależy jaka to filiżanka
Inna może być do kawy, inna do herbaty, odmienne mogą mieć kształty, a co za tym idzie objętość.Podam Ci ściagawkę, która ja znam i stosuję, może metodą "prób i blędów", okaze sie przydatna ![]() SZKLANKA= 1/4 litra , lub 200g (gramów); ŁYŻKA STOŁOWA= 25 g ŁYŻKA DO KAWY= 5g ps. moje filiżanki do kawy, pokrywają się objętościowo z niemal pełną szklanką |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
|
Dot.: miary i wagi
dziękuję bardzo
oby tylko zakalec mi nie wyszedł
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
Dot.: miary i wagi
Naprawdę nie ma za co
![]() Powodzenia |
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: miary i wagi
Filiżanka (cup) to 200 gramów
czyli prawie tyle co szklanka.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: USA
Wiadomości: 1 062
|
Dot.: miary i wagi
To zalezy, co sie wazy. Np. szklanka maki (200 ml) to okolo 170 gram.
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
|
Dot.: miary i wagi
Cytat:
a moje ciasto nawet ładnie sobie rośnie w piekarniku i zaraz je wyciągam, jak ostygnie to zdam relacje i może dorzucę przepis
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
|
Dot.: miary i wagi
ciasto mi wyszło pyszne, załączam linka do przepisu
mam pytanie, co zrobić żeby kruche ciasto z nadzieniem nie 'puchło' ?http://www.registan.net/?p=3767 teraz mam zamiar zrobić wersje z drożdżami i znów mam problem , bo w przepisie podano takie w proszku a ja wersję testową chcę zrobić i nie wiem jak ile mniej tych drożdży dodać, czy macie jakieś własny sposób, żeby przeliczyć ilość suchych drożdży w przepisie na te zwykłe, załączam linka i czekam na propozycje http://www.recipesource.com/baked-go...2/rec0276.html |
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: miary i wagi
Z mojego forum kulinarnego dostałam cynka że opakowanie suchych drożdży to 7g (ok. 2 łyżeczki) = 2,5 dkg drożdży świeżych.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
|
Dot.: miary i wagi
ojej
i w ten weekand będę się wyżywała artystycznie w kuchni
|
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: miary i wagi
Zajrzyj na wątek "Drożdżowe ABC", może coś ci się przyda
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 | ||
|
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: miary i wagi
[QUOTE=shachownica]ciasto mi wyszło pyszne, załączam linka do przepisu
mam pytanie, co zrobić żeby kruche ciasto z nadzieniem nie 'puchło' ?Ja zawsze przed pieczeniem nakluwam jeszcze surowe ciasto widelcem http://www.registan.net/?p=3767 jak robiłaś to może przetłumacz na polski
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:23.



kiedyś czytałam coś na ten temat ale już nie pamiętam gdzie i nie mogę znaleźć tego w necie, proszę o pomoc


Inna może być do kawy, inna do herbaty, odmienne mogą mieć kształty, a co za tym idzie objętość.





, bo w przepisie podano takie w proszku a ja wersję testową
i w ten weekand będę się wyżywała artystycznie w kuchni

